Le Pain Quotidien komt met AI-tool Alain.AI van oprichter Alain Coumont

Le Pain Quotidien heeft onder de naam Alain.AI samen met November Five een tool ontwikkeld waar de recepten van de Belgische oprichter en creatief directeur Alain Coumont worden gebundeld. Lees ook ons interview met Alain Coumont.

Met de AI-tool zijn niet alleen alle recepten van Le Pain Quotidien te vinden, maar kunnen ook nieuwe recepten worden gemaakt die gebaseerd zijn op de culinaire tradities van het merk, maar ook gelokaliseerd kunnen worden of aangepast naar voedingsvoorkeuren.

De bakkerij- en restaurantketen werkt op digitaal vlak al jaren nauw samen met digitale partner November Five. Alain.AI is volgens het bedrijf de eerste digital twin van een ondernemer in de culinaire wereld

Alain Coumont, Chief Creative Officer van Le Pain Quotidien: "Met Alain.AI combineren we traditie met geavanceerde technologie om onze aanbiedingen fris en spannend te houden voor onze klanten, nu en in de komende jaren.”

Inventaris

Het systeem bestaat uit een uitgebreide inventaris van 10.000 recepten van Le Pain Quotidien, en kan diverse talen, maateenheden (imperiaal/metrisch) en lokale keukenapparatuur interpreteren. Bovendien toont Alain.AI de presentatie van de gerechten en schrijft het programma de trainingmanuals en handleidingen voor het keukenpersoneel.

Op die manier slaagt de keten erin om een broodje in Amsterdam en New York op exact dezelfde manier te bereiden en presenteren. In totaal kunnen 214 vestigingen in 19 landen zo recepten lokaliseren naar de smaak van het land, zonder de kenmerkende smaken en stijl van Le Pain Quotidien te verliezen.

Annick Van Overstraeten, CEO van Le Pain Quotidien: “We kennen na een moeilijke periode een grote groei van 15 naar 19 landen, en daar komen komende maanden nog 5 landen bij. We hebben recent namelijk overeenkomsten getekend voor openingen in Griekenland, Marroko, Luxemburg, Urugay (allen reeds open), Kazachstan, Azerbeidjan, Peru, Congo en recent India.

We zijn met November Five op zoek gegaan naar technologische hulmiddelen om onze groei te ondersteunen en schaalbaar te maken. Tot op heden konden we enkel terugvallen op bestaande commerciele software en gestructureerde databanken voor het managen van onze recepten. Met Alain.AI reduceren we niet alleen de tijd om alles manueel in te voeren en te vertalen maar kunnen we onze chefs ook een digitale slimme assistent aanbieden die meedenkt in het creatieproces. We hebben als merk zelden zo een enthousiaste reactie gekregen van al onze franchisenemers wereldwijd.

Stijn Symons, Director Technology bij November Five: “Ons partnerschap met Le Pain Quotidien is er al jaren op gericht om met geïntegreerde kennis van klantervaring, mensen en technologie bepalende uitdagingen op te lossen en visie tot realiteit te brengen. AI speelde daar al vaker een rol in. Maar door de snelle democratisering van AI, onder andere door Chat GPT, kunnen we AI nu een veel zichtbaardere rol laten spelen.

Brecht Spileers, Managing Director van November Five: “Het ondernemersbloed van ons beide ziet potentieel voor Alain.AI voorbij Le Pain Quotidien. Vooral voor internationale ketens is deze tool enorm interessant omdat ze het mogelijk maakt om franchisees snel in te laten spelen op lokale opportuniteiten zonder daarbij de identiteit van het merk in de producten te verliezen.”

Uitbreiding

AI.Alain zal worden uitgebreid met een  menumaker die seizoensgebonden menu's uit de receptencatalogus kan creëren, experimentele keuken waarin nieuwe nog niet gepubliceerde of afgeronde recepten kunnen worden ontwikkeld en een receptcreatietool die 1met behulp van bestaande catalogusgegevens of vanaf nul – nieuwe recepten met behulp van ChatGPT-achtige instructies kan maken.

Op termijn is het de bedoeling om consumentenonderzoeksgegevens te integreren en zo nog betere voorspellingen te doen. Blijkt uit consumentendata dat klanten van Le Pain Quotidien graag hummus op hun broodje eten, dan voegt de receptengenerator dit ook vaker toe.

Consumentenonderzoeksgegevens

Ook de klant krijgt een digitale kopie van zichzelf in Alain.AI doordat consumentenonderzoeksgegevens geïntegreerd worden. Zo kan Alain.AI direct inzichten bieden over de mogelijke reacties van consumenten op nieuwe ideeën, en effectief een "digitale tweeling" van de trouwe klant creëren.

Op die manier kan het marketingteam van Le Pain Quotidien synthetisch marktonderzoek voeren voor bepaalde aanpassingen op het assortiment. Zo kan men bijvoorbeeld onderzoeken hoe klanten zouden reageren op prijswijzigingen of nieuwe recepten in het assortiment.  

www.lepainquotidien.com

www.novemberfive.co

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Job Deibel: AI is geen doel maar een transformatietool

03-07-2025 | 10:56:00
In gesprek met Bas Vlugt vertelt Job Deibel over de expertise van DEPT op het gebied van AI en data, de transformatiekracht van technologie

Victor Knaap: Er moet veel sterker AI beleid komen vanuit de overheid

03-07-2025 | 07:29:00
Gezien de enorme AI revolutie die gaande is, moet er de komende jaren veel sterker beleid en regie komen vanuit de overheid

Denise van Ooijen: AI kijkt verder dan zoekwoorden

02-07-2025 | 17:03:05
PR-Dashboard sprak met Denise van Ooijen, managing director van B2B-PR-bureau Marcommit, over de kansen én valkuilen van AI in PR.

GTIA houdt Benelux community meeting in Eindhoven

02-07-2025 | 11:02:00
GTIA organiseert op 25 september 2025 de Benelux Community Meeting in Eindhoven.

Bob Koigi: Grote merken versnellen hun AI-strategie

02-07-2025 | 09:19:31
Kunstmatige intelligentie (AI) blijft een revolutie teweegbrengen in de manier waarop wereldwijde bedrijven opereren
 

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.