
VRT mag 91,7 miljoen uit Vlaamse reclamemarkt halen
Beheersovereenkomst geeft VRT ruimte tot aan 2030
De VRT mag tot 2030 jaarlijks 91,7 miljoen euro genereren met radioreclame, tv-sponsoring en display alsmede preroll en postrolls bij VOD (VRT Max). Thans is het reclameplafond nog 87 miljoen, maar de VRT haalde dit in 2024 niet.
Meer sponsoring en online
Voor de tv-sponsoring is het plafond verhoogd van 18,7 naar 22 miljoen euro per jaar. Voor preroll en postrolls op de gratis VOD-dienst VRT Max mag maximaal 13 miljoen euro worden gegenereerd; dit was tot nu 2,5 miljoen euro. Er mogen geen midrolls (programma onderbrekende reclames) worden ingevoerd bij VRT Max, iets dat de VRT graag had gewild. In 2027 wordt geëvalueerd hoe het met de reclameomzetten gaat. VRT-dochter VAR (Vlaamse Audiovisuele Regie) verkoopt de reclame voor de VRT.
Eén organisatie
In tegenstelling tot de Nederlandse NPO en het Nederlandse stelsel, is de NPO een unitaire omroep met één organisatie, één strategie en één hoofdmerk dat via de submerken actief is. De VRT kent bij de VOD-dienst geen betaalde plus-variant. In tegenstelling tot Nederland, zijn alle nieuws, achtergrond en opiniërende programma’s (Journaal, Pano, TerZake, De Afspraak, Zevende Dag, radionieuws) gebundeld onder een afdeling, merknaam en app: VRT NWS.
Eigen inkomsten
In 2004 bedroegen de totale inkomsten van de VRT 508,9 miljoen euro waarvan 304,4 miljoen van de Vlaamse regering afkomstig is. 84,9 miljoen euro kwam uit reclame waarvan 44,4 miljoen uit radioreclame en radiosponsoring en 18,6 miljoen uit tv-sponsoring. De VRT genereerde 47,8 miljoen euro omzet van distributeurs als Proximus en Telenet (van Liberty Global), maar ook de bijdragen van Nederlandse distributeurs als VodafoneZiggo, KPN en Odidio die de VRT-zenders verplicht moeten uitzenden zit hierin opgenomen (andersom haalt de NPO ook via Cobo gelden uit de distributie van de NPO-zenders in België). Verder genereert de VRT onder meer inkomsten door eigen content te verkopen.
Verdere afspraken
In de beheersovereenkomst is verder afgesproken dat de VRT een baken van vertrouwen moet blijven, authentiek, kwaliteitsvol, creatief en verrijkend. De VRT mag inzetten op AI, nieuwe formats en gepersonaliseerde beleving. De bedoeling is dat de VRT ook in de komende 100 jaar relevant blijft.
Nieuws, informatie, educatie en een brede waaier van Vlaamse cultuur en sport zijn en blijven de prioriteitsthema’s voor de VRT. Doelgroepen die minder goed bereikt worden, religieuze programma’s en programma’s met maatschappelijke impact moet de VRT daarbij ook verplicht brengen.
Ook is in de beheersovereenkomst vastgelegd dat de VRT onafhankelijk is, redactionele autonomie heeft, VRT NWS onpartijdig is, hoge ethische en deontologische standaarden hanteert en een ombudsman heeft. Ook dient de VRT over fouten te rapporteren en transparant te zijn en komt er een ethisch kader rondom AI.
Tekst zal complementair zijn aan audio en video (groeiend naar 70 procent), terwijl de VRT een strijd aangaat tegen desinformatie. De Vlaamse identiteit, taal, muziek en films krijgen bij de VRT extra aandacht. Ook hecht de VRT aan toegankelijkheid waarbij al het VRT-aanbod zonder kosten beschikbaar is.
Tegen Big Tech is de bedoeling dat de VRT samen met andere spelers het creatieve en media ecosysteem innoveert met businessmodellen om Vlaams media-aanbod mogelijk te blijven maken. 23 procent van de tv/videoproducties zal in 2030 aan lokale externe producenten moeten worden uitbesteed.
De VRT kent 3 tv-zenders (VRT 1, VRT Canvas en Ketnet), 5 hoofdradiostations (VRT Radio 1, VRT Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) een aantal themaradiozenders en de OTT-diensten VRT Max en VRT NWS.
Nederland
Vergeleken met Nederland is het budget van de NPO thans bijna twee keer zo groot (1,07 miljard), waarbij 773 miljoen uit belastingmiddelen kwam (en 190 miljoen van de reclames die de Ster verkocht en aan het ministerie van OCW afdroeg ten behoeve van de NPO). De VRT heeft ook de regionale omroepfunctie op de radio (VRT Radio 2) die in Nederland bij de regionale omroepen is belegd.
72,0 procent van de NPO-inkomsten komt in Nederland direct uit belastingmiddelen en in Vlaanderen is dat 59,8 procent. Vlaanderen kent 6,87 miljoen mensen, terwijl Nederland 18 miljoen inwoners telt. In België is in Franstalig België de RTBF nog actief en voor het kleine Duitstalig België, de BRF. De NPO en de VRT laten zich verder lastig vergelijken doordat in Nederland de RPO de regionale omroepfunctie invult en in Nederland publieke omroepverenigingen ook aan neveninkomsten en sponsoring doen; publieke omroepverenigingen bestaan in Vlaanderen niet.
Gepubliceerd door: David de Jong