
Amerikaans of Europees speelt steeds meer een rol
[Column] David de Jong: De tijd van zekerheden is voorbij
Wat betekent de America First-doctrine voor de bedrijven die actief zijn in de creatieve, marketing, IT- en mediasector? Grote concerns bepalen ook in Nederland het wel en wee incusief hun standaarden in deze sector tegenover de vaak veel kleinere Europese/Nederlandse bedrijven.
Inter Public Group (IPG met Mediabrands, UM, Initiative, Kinesso, Magna FCB Amsterdam, Yune, Mullenlowe, Weber Shandwick), WPP (GroupM, Mediacom, Mindshare, Ogilvy, VML, AKQA), Accenture (Song), Omnicom Media Group (OMD, PHD, Annalect, TBWA\NEBOKO, DDB Amsterdam) en alle dochterbedrijven, ook The Walt Disney Company, Hearst, Warner Bros, Discovery, Paramount, Comcast (NBCUniversal/Sky) en uiteraard Netflix, Amazon, Apple, Meta, Alphabet, Microsoft en Nvidia: allemaal Amerikaanse bedrijven die volop actief zijn in Nederland.
Impact
Dat is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is de enorme impact van Donald Trump, die tot 20 januari 2029 nog de Amerikaanse president is, en hoe hij zijn America First-doctrine de wereld oplegt met het uitroepen van een wereldwijde handelsoorlog. Importtarieven dus voor goederen. Die worden beantwoord door importtarieven van alle landen die met de Verenigde Staten handelen. Als gevolg hiervan is er een enorme onrust ontstaan op de beurzen en begint de wereldwijde economie bijzonder onrustig te worden. Natuurlijk heeft dat impact op marketing(budgetten), maar in deze column wil ik het vooral hebben over de bedrijven zelf.
Nog geen tarieven op diensten
Op diensten lijken de tarieven (vooralsnog) niet van toepassing. Wat wel zo is dat bedrijven in Amerikaans bezit zich soms moeten houden aan Amerikaanse regels. De schrijver van dit artikel werkte alweer langere tijd geleden een klein jaar voor een zeer groot Amerikaans telecombedrijf in Nederland en alles ademde in feite Amerikaans als het aankwam op de essentie van de bedrijfsvoering en de regels. In die zin ben ik benieuwd wat de overgang van Clear Channel naar Bauer Media Outdoor voor de Nederlandse tak zal betekenen (van Amerikaans naar Duits bezit).
Toch speelt er meer. Duitsland opperde dat de Europese Unie beperkingen moet opleggen aan de activiteiten van diensten van bedrijven uit andere landen op de Europese markt. Dat zou enorme gevolgen hebben voor de vaak grote bedrijven – ook of juist – in de mediasector met hun Europese en ook Nederlandse filialen.
De Fransen willen een iets minder vergaand plan en willen een belasting op digitale diensten van Amerikaanse bedrijven. Zoiets was al eerder geopperd, en zou natuurlijk wel impact hebben op de markt en juist de Europese markt en ten gunste zijn van Europese bedrijven. Ierland is fel tegen al is het maar omdat het een aantal big tech host als officieel vestigingsland voor de Europese Unie. Vooralsnog blijven deze plannen even in de koelkast, maar ze kunenn er zo weer uitgehaald worden gezien de onvoorspelbaarheid van Donald Trump als de Europese Unie daarop wil reageren.
Wie is eigenaar?
Het doet er nu dus enorm toe wie de eigenaar is van een bedrijf waarmee men zaken doet en of die Amerikaans is of niet. Dit zou in de onderlinge verhoudingen met alle onzekerheden al een en ander kunnen betekenen ook in de Nederlandse markt. Voor te stellen is dat bij pitches en/of het vergeven van opdrachten, het misschien nu meer betekenis heeft als men kan kiezen tussen het onderbrengen van een opdracht bij een Amerikaans bedrijf of een EU-bedrijf.
Natuurlijk heeft met name de creatieve industrie in zich dat het qua waardes ook in de Verenigde Staten oppositie voert tegen hetgeen Donald Trump en zijn Republikeinse Partij voor staan, maar dat maakt in een globaal plaatje niet veel uit. De manier waarop de Verenigde Staten diversiteitsbeleid wil opleggen aan bedrijven en landen buiten de Verenigde Staten is al veelzeggend.
Polen
Ook is het interessant om te zien dat toen de toenmalige Poolse conservatieve/populistische PiS-regering probeerde Warner Bros. Discovery te verjagen als eigenaar van de belangrijke onafhankelijke mediagroep TVN, de wereld (logischerwijs) te klein was. De Amerikaanse regering van Joe Biden wist met succes politiek/militaire druk op Polen te leggen opdat de Poolse president de wet niet zou tekenen. De ironie is nu dat Warner Bros. Discovery in het Polen van de liberale Donald Tusk, de zendergroep zelf wil verkopen. Het Polen van Donald Tusk stelt zich nu terughoudend op aangaande maatregelen tegen Amerikaanse bedrijven.
Zekerheden
Ook al herstellen de beurzen enigszins, elke dag is anders. De tijd van zekerheden lijkt voorlopig even ver weg.
Interessant nog wel dat Elon Musk nota bene dit filmpje uit 1980 van Milton Friedman (naar het verhaal I, Pencil van Leonard E. Read uit 1958) over hoe een potlood wordt gemaakt, heeft ingezet om zich openlijk tegen de door Donald Trump ingestelde tarieven te verklaren.
---
David de Jong is als journalist werkzaam bij onder meer Marketing Report.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
[Column] David de Jong: Nederlandse media laten zich meeslepen door patriottisme bij Eurovisie songfestival
[Column] David de Jong: Commissariaat voor de Media bewijst eigen onvermogen
[Column] David de Jong: VodafoneZiggo, KPN, Odido en Delta Fiber zijn blaffende honden die niet bijten
[DutchMedia Podcast]: Liedewij Hentenaar van Audify over de audiomarkt, NMO en meer
Budi & Thijs schrijven meest gelezen column van 2023
Gepubliceerd door: David de Jong