
Kamer wil NTR behouden via fusie met NOS
Politieke partijen willen wettelijke taken NTR veiligstellen
GroenLinks-PvdA, D66, VOLT, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SP en regeringspartijen NSC en VVD willen de neutrale wettelijke taakopdrachten van de NTR redden door de NTR te laten fuseren met de NOS. Dit in reactie op het plan van minister Eppo Bruins om de NTR en de wettelijke taken te schrappen per 2029 in een hervormd omroepbestel. De politieke partijen hechten aan de neutraliteit van de NTR en willen niet dat deze programma's verdwijnen of bij gekleurde omroephuizen worden ondergebracht. Opvallend is de steun van NSC, terwijl minister Eppo Bruins van NSC is. Ook is opvallend dat CDA, BBB en PVV niet voor behoud van de taakopdrachten bij een neutrale organisatie als de NOS te zijn.
Taakomroep
De NTR is een bij wet ingestelde omroep die de taak heeft om specifieke programma’s te maken over politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, op onder meer het gebied van economie, wetenschap en techniek, programma’s voor etnische en culturele minderheden, doelgroepen die elders niet aan bod komen, cultuur en kunst dat elders niet aan bod komt en een breed educatief aanbod. De minister kiest er in zijn voorstel voor de meeste van deze taken bij de op te zetten omroephuizen onder te brengen. Voor de educatieve jeugdtaak van de NTR wilde de minister nog een nadere uitwerking maken. De NTR kostte in 2023 circa 92 miljoen euro.
Hart van de publieke omroep
De NTR vreest dat de taken die het uitvoert bij de omroephuizen zullen verdwijnen en stelt dat het hart van de publieke omroep wordt weggehaald. Het gaat om programma’s als Klokhuis, Dream School, Andere Tijden, Podium Klassiek, Sinterklaasjournaal, Kunststof Radio, Podium Radio, Nieuws&Co Radio (samen met de NOS) en Nieuwsuur (samen met de NOS).
Actie en lobby
In reactie op de voorgenomenopheffing is de NTR een actie en lobby gestart. Nu een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de NTR fuseert met de NOS, is de kans groot dat hiertoe plannen gemaakt zullen worden. NTR-directeur Lucas Goes liet zich eerder al positief uit als de NTR zou fuseren met de NOS met behoud van de wettelijke taken.
In 2019 probeerde toenmalig ChristenUnie-minister Arie Slob (thans voorzitter Raad van Toezicht EO) de NTR te laten fuseren met de NOS, maar dit leidde tot weerstand waarna beide omroepen beloofden te zullen samenwerken op programmaniveau (Nieuwsuur, Nieuws&Co en Andere Tijden Sport) via een alliantie.
Volgens de NTR is de situatie van 2019 anders dan thans het geval is omdat er nu sprake van een hervorming van het omroepbestel is en dat vraagt om andere keuzes dan voorheen. Ook wijst de NTR er op dat het bedrijf al eerder over de eigen schaduw heen gesprongen is, namelijk toen deze in 2010 als NPS, Teleac en RVU fuseerden tot NTR.
In 2005/2006 heeft toenmalig D66-staatssecretaris Medy van der Laan op voorspraak van het CDA op basis van een plan van de toenmalige coalitie geprobeerd de voorloper van de NTR, de NPS op te heffen, wat tot protest leidde bij met name het toenmalig GroenLinks kamerlid Femke Halsema.
Neutraal
De weerstand tegen de plannen van de minister om de programma’s bij gekleurde omroephuizen onder te brengen, is dat de neutrale programma’s juist neutraal moeten blijven. 14 april is het kamerdebat over de plannen.
De NTR komt voort uit de NPS die in 1995 als afsplitsing van de NOS is ontstaan; dit is bewerkstelligd door toenmalig wijlen minister Aad Nuis (D66).
De NTR zegt hoopvol te zijn over de steun vanuit de Tweede Kamer. Een woordvoerder: "We zijn met de NOS al langer in gesprek over verdergaande samenwerking. Het advies van de commissie Van Geel in 2023 liep daar ook op vooruit. Waar het ons om gaat is dat onze educatieve, informatieve en culturele taken als onafhankelijke taakomroep geborgd worden."
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
[DutchMedia Podcast] over NPO, DPG Media en de ACM
Kamer wil samenwerking NPO, RTL Nederland & Talpa Network
Kamer steunt omroepplannen, debat over rol NTR blijft
[DutchMedia Podcast] de NPO-toekomst en Guido van Nispen
Samenwerkingsomroep AVROTROS/Powned wordt Omroephuis in 2029
Gepubliceerd door: David de Jong