Marc Visch krijgt kritiek op NMO terug als een boemerang

[Column] David de Jong over regionale luistercijferkritiek van directeur/hoofdredacteur RTV Drenthe

Marc Visch, hoofdredacteur en directeur van RTV Drenthe, krijgt in feite zijn kritiek (via Linkedin) op het NMO Luisteronderzoek als een boemerang terug van het Nationaal Media Onderzoek.

Wat speelt hier?

Gefrustreerd over het NMO Luisteronderzoek (en mogelijk de prestaties van zijn Radio Drenthe) postte Marc Visch een post waarmee hij het NMO Luisteronderzoek als waardeloos typeert en oproept daarmee te stoppen om op zoek te gaan naar organisaties die deugdelijke onderzoeken kunnen uitvoeren. Volgens hem is het dagelijks intensief contact met luisteraars en kijkers het bewijs daarvoor waarmee deze zegt te weten wat de betekenis van Radio Drenthe in de provincie is.

Volgens Marc Visch kan RTV Drenthe zich als publieke omroep het nodige permitteren, maar geldt dat niet voor de commerciële regionale zenders die afhankelijk zijn van deze onderzoeken. Ter illustratie postte Marc Visch de voor de provincie uitgesplitste luistercijfers 13+ met  de marktaandelen voor het tijdvak 07:00 tot 19:00 uur (minimaal 5 minuten beluistering).

RPO, Audify en NMO

Het interessante is dat RTV Drenthe via de stichting RPO (Regionale Publieke Omroep) en brancheorganisatie Audify een belangrijke stakeholder/opdrachtgever is van het NMO Luisteronderzoek. Dat geldt ook voor ePower Audiosales die veel regionale commerciële radiostations vertegenwoordigt; uiteraard zijn ook de mediabureaus en adverteerders vertegenwoordigt als opdrachtgevers.

NLO versus NMO Luisteronderzoek

Het Nationaal Luisteronderzoek telde landelijk gezien 7500 deelnemers (dagboekjes, met 2 maandelijkse cijfers). NMO Luisteronderzoek telt 3100 participanten (met de Mediacell+ app op smartphones met wekelijks openbare cijfers) . Oftewel het aantal participanten is bij NMO behoorlijk lager.

De provincie Drenthe telt iets meer  dan een half miljoen inwoners en behoort samen met Flevoland en Zeeland tot de kleinste provincies van Nederland. Ter vergelijking: Zuid-Holland telt 3,8 miljoen inwoners en Amsterdam telt als grootste stad van Nederland meer inwoners dan de provincies Drenthe en Zeeland bij elkaar opgeteld. Drenthe vertegenwoordigt 2,8 procent van de Nederlandse bevolking.

Oftewel Drenthe behoort tot de dunbevolkte gebieden van Nederland. Van NMO begreep ik dat er in Drenthe 115 deelnemers zijn aan het NMO Luisteronderzoek. In het oude (NLO/GFK) luisteronderzoek was er in de kleine provincies Drenthe, Zeeland en Flevoland een oversampling. Hier is omwille van gemoeide investeringen mee gestopt, aldus NMO.

Onvoldoende betrouwbaar op regionaal niveau?

NMO stelt dat het NMO Luisteronderzoek is opgezet als een landelijk representatief onderzoek. Afgaande op 115 deelnemers en het landelijk percentage Drenthenaren kan je alleen maar stellen: dat klopt. Andersom, dus regionale cijfers met afdoende deelnemers om betrouwbaar te rapporteren, mogelijk niet.

NMO stelt dat het financieel onhaalbaar is om een groter onderzoek op te zetten om alle zenders (lees regionale zenders) optimaal te bedienen. NMO stelt wel dat er gewerkt wordt aan alternatieve manieren van onderzoek om voor regionale en lokale media meer relevante data te leveren. Overigens communiceert de NMO met de Stichting RPO en is het onderwerp ook behandeld in de zogeheten NMO Kamer Luisteren waar ook vertegenwoordigers zetelen van Audify en de Ster. En laat e Ster nu sinds 1 januari 2024 de landelijke reclameverkoper zijn voor de regionale publieke omroepen.

Geld

Wat Marc Visch niet schrijft is dat het blijkbaar zo is dat de opdrachtgevers van het NMO Luisteronderzoek oftewel de gezamenlijke radiostations, adverteerders en mediabureaus, niet bereid zijn meer te investeren in het luisteronderzoek om ook op regionaal niveau een betrouwbaarder beeld te geven voor dunbevolkte gebieden als Drenthe.

Marc Visch

Dat Marc Visch doorheeft hoe het zit, blijkt uit zijn reactie op een reageerder op Linkedin. Daarin schrijft hij dat hij denkt dat vooral het probleem is dat er in Drenthe te weinig respondenten zijn om een eerlijk beeld te kunnen geven. Toch uit hij ook twijfels over het landelijke beeld, waarbij hij aangeeft dat de bodem wegvalt als men in gaat zoemen (op provinciaal niveau). 

Marc Visch is oud NVJ-bestuurder, oud-secretaris van de Raad voor de Journalistiek en vandaag vooral hoofdredacteur van een regionale publieke omroep die stelt een betrouwbare en onafhankelijke informatiebron te zijn.

Opvallend is dat hij in zijn functie niet die betrouwbare en onafhankelijke rol vervult door af te geven op het NMO, en in zijn initiële bericht nalaat te melden dat er maar weinig deelnemers aan het NMO Luisteronderzoek zijn op het provinciaal-Drenthse niveau.

Het is jammer dat Marc Visch nalaat te vermelden dat er in de sector geen bereidheid is te betalen voor meer participanten op regionaal niveau in dunbevolkte gebieden. Immers dit is de eigenlijke reden van het onvoldoende betrouwbaar zijn van Drenthse NMO Luistercijfers In feite is Marc Visch aldus samen met de directeuren van andere regionale publieke omroepen en andere opdrachtgevers van het NMO Luisteronderzoek zelf verantwoordelijk hiervoor. 

---

David de Jong is als journalist werkzaam bij onder meer Marketing Report.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:
 

 

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.