
EUIPO-studie: 12 procent EU-burgers en 15 procent Nederlanders kijkt illegaal sport
15 procent van de Nederlanders, 31 procent van de Nederlandse jongeren (15-24-jarigen) en 12 procent van de EU-burgers heeft illegale online streamingdiensten gebruikt om sport te bekijken.
Bulgarije, Griekenland, Ierland en Spanje behoren bij de landen waar dit het meest gebeurt, Hongarije, Finland en Oostenrijk bij de landen waar het minst illegaal wordt gekeken. 58 procent van het kijken gebeurt met illegale streamingdiensten; 32 procent via downloads.
Dit blijkt uit een studie van EUIPO, het bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie. Nepgoederen in de sportwereld leveren bedrijven bovendien een schadepost op van 851 miljoen euro, in is dat Nederland 96,4 miljoen euro (14,7 procent van de gehele markt). Daarbij wijst EUIPO op de risico’s waaronder gezondheidsissues aangezien bij nepgoederen geen veiligheidsstandaard worden gehanteerd.
Eurocommissaris Thierry Bretton vaardigde eind april 2023 een aanbeveling uit om EU-lidstaten aan te moedigen meer te doen tegen piraterij.
In Nederland betalen partijen als ESPN (The Walt Disney Company), VodafoneZiggo, Viaplay, Warner Bros. Discovery en andere partijen veel geld voor sportrechten. Ondertussen zijn er vele illegale IPTV-aanbieders die voor relatief weinig geld allerlei content weten te bundelen. Alhoewel het strafbaar is gesteld, worden relatief weinig illegale exploitanten door het Openbaar Ministerie (OM) aangepakt. Wel is de Stichting Brein civielrechtelijk actief.
Dit komt doordat het volgens de Stichting Brein (waar de rechthebbenden in samenwerken) het beleid is van het Nederlandse Openbaar Ministerie om de rechthebbenden zelf verantwoordelijk te maken hiervoor. Vervolging en opsporing door justitie is aldus in Nederland slechts laatste redmiddel. In andere landen wordt veel actiever ingezet op strafrechtelijke bestrijding.
Een internationale campagne met de boodschap I watch fair, I play Fair I Buy Fair moet de bewustwording vergroten. In verschillende EU-landen vinden overigens nationale campagnes tegen piraterij plaats.
In de hele Europese Unie zijn 8 miljoen nep-items in beslag genomen met een waarde van 120 miljoen euro en zijn 264 arrestaties verricht. Deze actie van Europol, die door de Spaanse en Griekse politie werd geleid, was een samenwerking van 18 landen waarbij ook zaken als witwassen en smokkel waren ontdekt.
Het volledige rapport IP Perception Study 2023 is hier te vinden
Het volledige rapport Online Copyright Infingement in EU 2023 is hier te vinden.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
[DutchMedia Podcast]: over overname RTL Nederland & EMF Act
Eelco de Winter: Het draait om de mens, dat zit in ons DNA
[Column] David de Jong: DPG Media heeft slim spel gespeeld
ACM: DPG Media krijgt vergunning voor overname RTL Nederland
[DutchMedia Podcast] Patricia Sonius te gast over NMO
Gepubliceerd door: David de Jong