
RTL Nederland/DPG Media: Ad Alliance blijft zelfstandig en interview Thomas Rabe & Elmar Heggen (RTL Group)
Een zeer opvallende stap maakt RTL Group met de voorgenomen verkoop van RTL Nederland aan DPG Media. Marketing Report heeft bij RTL Group, RTL Nederland en DPG Media antwoorden verkregen op vragen en publiceert onder meer een intern interview van Thomas Rabe (CEO van RTL Group) en Elmar Hegge (COO van RTL Group).
Toekomst Ad Alliance
Uit navraag blijken nog enkele details van belang. Zo blijkt het vrij te staan na de overname aan DPG Media hoe de advertentieverkooporganisatie in te richten. In Belgie heeft DPG Media na de overname van RTL Belgium (samen met Groupe Rossel) ervoor gekozen het reclameverkoopbedrijf van RTL Belgium onder te brengen bij DPG Media en Groupe Rossel. Of het Nederlandse Ad Alliance afzonderlijk zal blijven bestaan na een overname, wordt dan ook de vraag.
RTL Nederland geeft in antwoord op vragen over de toekomst van Ad Alliance aan dat het nu te vroeg is om hier meer over te zeggen en wijst erop dat de eerste stap een akkoord van de mededigingsautoriteit te verkrijgen en tot dan is het business as usual. Wel heeft Ad Alliance aan zijn klanten aangegeven dat de tarieven en het commercieel beleid voor geheel 2024 blijft zoals aangekondigd.
DPG Media heeft laten weten dat het de bedoeling is Ad Alliance bij RTL Nederland afzonderlijk van de salesafdelingen van DPG Media te laten blijven bestaan. Babet Verstappen, Director Corporate Communications van DPG Media: "Het is niet direct heel logisch om de verkoop van publishing en televisie advertenties bij elkaar onder te brengen. Het zijn heel andere mediatypen met een heel andere marktdynamiek. We gaan rustig kijken wat de meest ideale set-up is."
Of en op welke wijze crossmediaal adverteren mogelijk zal worden gemaakt na de overname, is nog onduidelijk. DPG Media wijst er ook op dat over de toekomstplannen bij RTL Nederland nog niet te veel kan worden gesproken, aangezien de overname nog afhankelijk is van de ACM.
Robin van den Broek, Senior communicatieadviseur voor Ad Alliance bij RTL Nederland: “Hierdoor bieden we de adverteerder nog steeds een betrouwbare en transparante partner met kennis van Nederland die investeert in lokale content en innovatie. De mogelijkheden om te adverteren in print, online, video en audio via één aanbieder”
Luxemburgse status?
Sinds de start van RTL Véronique op 2 oktober 1989 werkt RTL Nederland voor al zijn zenders en ook voor Videoland alsmede RTL Nieuws met Luxemburgse licenties via een aparte entiteit van RTL Group. Dit gold ook voor RTL-TVI, RTL Club, RTL Plug RTL en RTL Play in België. DPG Media en Groupe Rossel hebben enige tijd na de overname, de uitzendlicenties overgeheveld naar Franstalig België.
Volgens DPG Media zijn hier thans voor Nederland (no) geen plannen voor en zal moeten blijken na de overname hoe met de uitzendlicenties om zal worden gegaan. Een woordvoerster zegt te zijner tijd te zullen beoordelen of het nuttig en zinvol is om de licenties naar Nederland over te hevelen.
Wel is duidelijk dat DPG Media indien het verder wil gaan met Luxemburgse uitzendlicenties daartoe toestemming moet vragen aan de Luxemburgse overheid aangezien die niet meer door kunnen lopen gaan onder de vlag van de RTL Group-entiteit.
Merken
RTL Nederland kan met zijn merken gebruik blijven maken van de RTL United-vormgeving van RTL Group. Het implementeren van deze vormgeving bij programma’s als RTL Nieuws, RTL Weer, RTL Boulevard en Editie NL wordt doorgezet. Als DPG Media te zijner tijd een andere vormgeving (zoals in Belgie bij RTL TVI, RTL Club en RTL Plug is gebeurd) zou willen implementeren, dan kan dat, maar dan dient RTL Group daar toestemming voor te geven. Opvallend is overigens dat het huidige (beeld)merk van Videoland door een entiteit van RTL Group is geregistreerd bij het Benelux-merkenregister en niet door RTL Nederland is geregistreerd.
Fremantle
Fremantle dat onderdeel is van RTL Group, levert thans circa 10 procent van zijn omzet aan de RTL Group-zenders. Er is op zich geen aparte afspraak gemaakt te behoeve van RTL Nederland, maar RTL Group gaat er vanuit dat de afname van Fremantle-producties gewoon door zal gaan, ook al is RTL Nederland na de overname onderdeel van DPG Media.
RTL Nederland was core-activiteit RTL Group
De verkoop van RTL Nederland door RTL Group komt nog geen 9 maanden nadat de leiding van RTL Group had aangegeven gecommitteerd te zijn aan RTL Nederland en het bedrijf als onderdeel van de core-activiteiten te beschouwen. Volgens RTL Group is de prijs van het overnameaanbod echter een belangrijke factor geweest gecombineerd met de verwachting dat de omzetten inclusief die van 2023 en de operationele resultaten in de loop der jaren van RTL Nederland lager zullen zijn, waarbij DPG Media RTL Nederland kan opnemen in zijn mediamix.
Medio 2024
RTL Group verwacht dat de toestemming voor de overname door de ACM medio 2024 verkregen kan worden, waarna de overname geëffectueerd zal worden. DPG Media houdt een slag om de arm gezien de onzekere factor van de ACM.
Omdat het hier om aanvullende en niet gelijksoortige activiteiten gaat zoals bij de niet doorgegane overname van Talpa Network door RTL Group, verwachten partijen geen belemmeringen.
Babet Verstappen, Director Communications van DPG Media: "De ACM heeft de overname van Talpa Network door RTL Group overname afgekeurd op basis van de overlap op de televisiedistributie- en televisie-advertentiemarkt in Nederland. Op die markten is DPG Media Nederland niet actief. Dit is dus een geheel andere casus. De activiteiten van RTL Nederland en DPG Media Nederland zijn complementair. Het is nu aan de ACM om een oordeel te vormen over deze voorgenomen overname. We kijken hier met vertrouwen naar uit."
Robin van den Broek namens RTL Nederland: "De overname met Talpa Network (door RTL Group, red.) is destijds helaas niet gelukt omdat er geen toestemming werd verkregen van de ACM, omdat er anders een te machtige partij zou ontstaan op het gebied van televisieadvertenties en voor de doorgifte van de zenders via distributeurs. Beide zaken zijn niet van toepassing bij de overname van RTL Nederland door DPG Media. Op veel gebieden zijn RTL en DPG Media namelijk complementair aan elkaar. Waar RTL Nederland sterk is in streaming en televisie, is DPG Media dat in print en audio. DPG Media heeft geen tv-zenders in Nederland."
Interview Thomas Rabe en Elmar Heggen
RTL Group en DPG Media hebben de voorgenomen overname bekend gemaakt van RTL Nederland door DPG Media. Marketing Report heeft het intranet-interview van Thomas Rabe (CEO van RTL Group en Bertelsmann) en Elmar Heggen (COO van RTL Group) vertaald en plaatst deze hieronder.
RTL Nederland is een zeer sterk en winstgevende buiness. Waarom willen jullie RTL Nederland verkopen?
Thomas Rabe: Als management hebben we twee belangrijke verantwoordelijkheden. De eerste is om de noodzakelijke investeringen te doen om te groeien en onze activiteiten te transformeren op gebieden van streaming, contentproductie en advertising technology. Als we kijken naar RTL Nederland heeft het bedrijf buitengewone successen bereikt.
Dit wordt geïllustreerd door marktleider te zijn in de kijktijdaandelen bij lineaire televisie, strenge groei in de streaming business en hoge winstgevendheid. De tweede belangrijke verantwoordelijkheid is de lange termijn visie op onze business en de juiste strategische antwoorden te hebben. Onze strategische analyse is altijd duidelijk en consistent geweest in de afgelopen jaren. De media-industrie is bezig met een belangrijke transformatie. Dit veroorzaakt belangrijke uitdagingen en vereist moeilijke beslissingen. Om te concurreren met wereldwijde streaminggiganten als Netflix, Amazon en The Walt Disney Company, zijn we ervan overtuigd dat marktconsolidatie belangrjik is en dat zal in de Europese televisiemarkt eerder of later gebeuren.
Als Europa’s leidende commerciële broadcaster, is het onze ambitie om een actieve rol in het proces te spelen. Met andere oorden: ons antwoord is om onze broadcasting en streaming activiteiten te vergorten. Nadat onze in-country strategie, oftewel de geplande overname van Talpa Network en fusie van RTL Nederland met Talp Network begin 2023 was geblokkeerd door de mededingsautoriteiten, is de verkoop van DPG Media voor 1,1 miljard euro de beste strategische optie voor RTL Nederland en zijn stakeholders.
Elmar Heggen: Toen we onze consolidatiestrategie begin 2021 presenteerden, zeiden we geen haast te hebben en dat we onze straggie vanuit een ons eigen positie van kracht en vertrouwen zouden volgen. Dat is exact wat we gedaan hebben. Zoals Thomas Rabe al zei, hebben we significant geïnvesteerd in RTL Nederland, onze betrokkenheid tonend om de business te laten groeien.
Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland is deze week als mediapersoon van het jaar betiteld. Ik quote: het feit dat RTL Nederland doorgaat om fors te investeren in een uitstekende nieuwsdienst en Videoland, terwijl het marktleider is met zijn lineaire kanalen is de reden voor BM om Sven Sauve te benoemen. Het succes heeft duidelijk de interesse doen groeien voor een strategische koper als DPG Media om RTL Nederland te kopen. Ze hebben nu de unieke kans om een leidend mediabedrijf te bouwen in de Benelux.
Waarom is DPG Media de beste koper van RTL Nederland?
Elmar Heggen: Onze strategie was niet om RTL Nederland te verkopen, maar om de beste lange termmijn optie voor het bedrijf te vinden. En dus voor alle stakeholders, inclusief onze medewerkers en aandeelhouders. Toen DPG Media ons benaderde en hun interesse om RTL Nederland te kopen voor een aantrekkelijke prijs, was het onze plicht als executive management van een beursgenoteerd bedrijf om alle opties serieus te analyseren. De prijs van 1,1 miljard euro is zeker het bewijs van het succes van de aantrekkelijkheid van RTL Nederland.
En dus was het ook belangrijk dat we DPG Media goed kennen als bedrijf. Zij hebben dezelfde ondernemerscultuur, zijjn sterk gecommitteerd aan onafhankelijke journalistiek en waren een van de kopers van RTL Belgium. Zoals in hun persbericht te lezen is, heeft DPG Media sterk vertrouwen in RTL Nederland’s management team en zal deze doorgaan met RTL Nieuws als onafhankelijke nieuwsorganisatie. Deze factoren overtuigden ons dat DPG Media een goed nieuw huis is voor RTL Nederland.
In het persbericht hebben jullie het over een strategisch partnership met DPG Media. Wat betekent dat?
Thomas Rabe: In de recente meetings van ons Operations Management Committee hebben we samen met onze CEO’s van onze business units besloten dat we significante samenwerking tussen onze businesses en in het bijzonder als het gaat om technologie, reclameverkoop en content willen bewerkstelligen. De samenwerking met RTL Nederland zal doorgaan en mogelijk uitgebreid worden met DPG Media.
Als onderdeel van de verkoop van RTL Nederland hebben we besloten een stragisch partnership aan te gaan van technologie, reclameverkoop tot content. De continuerende samenwerking met Bedrock, Smartclip, BCE en RTL Ad Alliance zal een sterke basis zijn om samen breder aan Europese oplossingen te werken. We kijken uit naar de samenwerking met DPG Media.
U refereerde aan de verkoop van RTL Belgium. Vorig jaar keek u ook naar de verkoop van RTL Group’s deelname in Groupe M6 in Frankrijk en nu bent u van plan RTL Nederland te verkopen, een van RTL Group’s belangrijkste business units. Vel medewerkers vragen zich wat dat betekent voor de toekomst van RTL Group. Staan andere bedrijfsonderdelen ook te koop?
Thomas Rabe: We begrijpen de zorgen. Maar opnieuw: Het belangrijkste is, we blijven fors investeren in onze business, ondanks de moeilijke economische omstandigheden. Onze streaming opstart verliezen zullen meer dan 200 miljoen euro bedragen in 2023. Onze streaminginvesteringen bedragen van 2019 tot 2023 bijna 700 miljoen. De contentinvesteringen bij RTL Deutschland bereiken dit jaar een record en onze kijkcijfers zijn hoog. We hebben recent in Duitsland de Champions League rechten gekocht voor onze streamingdienst RTL+.
Met het managementteam van Groupe M6 zijn we een zeer ambitieus plan overeengekomen om de streamingdienst 6Play te laten groeien. Al deze investeringen zijn toekomstzeker voor onze activiteiten, en maken ons nog aantrekkelijker voor partnerships en allianties. Zijn er plannen voor het verdere afstoten van onderdelen? Nee. Zijn we geïnteresseerd in consolidatiemogelijkheden als ze opportuun zijn? Ja, absoluut omdat we sterk geloven in het opschalen van onze business en te concurreren met de wereldwijde tech-giganten.
Wees ervan verzekerd dat we altijd handelen volgens de beste strategische belangen van onze activiteiten en onze medewerkers. We zien onszelf als bedrijf dat consolideert. Denk aan de grote bewegingen die we in Frankrijk en Nederland hebben geprobeerd. In Duitsland hebben we de resterende aandelen in RTL Super (toen nog Super RTL, red.) overgenomen en RTL Duitsland werkt actief aan verschillende belangrijke partnerships, van de advertentiemarkt tot content.
En Fremantle speelt tenslotte een belangrijke rol in de consolidatie op de wereldwijde content productiemarkt, met een serie aankopen in de afgelopen jaren. Dit is nog een finaal antwoord op deze vraag, maar is een feitelijke beschrijving van waar we staan en waar we naar toe willen.
RTL Belgium en RTL Nederland waren altijd belangrijke klanten van BCE. Wat betekenen deze verkopen voor de lange termijn perspectief van BCE? En kan DPG Media ook geïnteresseerd zijn in de Luxemburgse activiteiten van RTL Group?
Elmar Heggen: Als onderdeel van de overeenkomst met DPG Media, zal de overeenkomst tussen RTL Nederland en BCO voor vier jaar worden verlengd vanaf het moment van de overdracht, gebaseerd op de voorwaarden van de serviceovereenkomst. Dit was hetzelfde toen we RTL Belgium aan DPG Media en Groupe Rossel verkochten. Het goede nieuws voor BCE is dat het team onder leiding van Christophe Goossens de strategie media als een dienst aan het implementeren is. Dat betekent dat ze geleidelijk overgaan op een focus naar externe (oftewel non-RTL Group) klanten die niet hun eigen technische oplossingen in huis hebben.
De strategische redenen voor in-country consolidatie zijn niet van toepassing voor RTL Letzebuerg om een simpele reden: Wij zijn een publieke diensten broadcaster in Luxemburg. In mei 2022 heeft Luxemburg de zogeheten conventie als publieke dienst voor de financiering van RTL Letzebuerg’s publieke programmering via televisie, radio en digitale media ondertekend. Deze overeenkomst gaat van 2024 tot 2030 waarbij het Groothertochdom Luxemburg maximaal 97,5 miljoen euro bijdraagt voor een periode van 7 jaar.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Voice of Holland keert vanaf januari 2025 terug bij RTL 4
Thomas Rabe (RTL Group): Ster/NPO lastig voor RTL Nederland
RTL Nederland: stijgend resultaat, dalende reclameverkopen
RTL Nederland: omzet stijgt bijna 6 procent in Q3; overname voor eind maart 2025 verwacht
Ad Alliance: focus op total video, samenwerking en innovatie; addressable start in najaar
Gepubliceerd door: David de Jong