Timon Hendriks: Binnen 5 minuten heb je een campagne

[Interview] Directeur Presscloud over gebruiksgemak en concurrentie

Presscloud is een PR-platform, opgericht zodat bedrijven gemakkelijk hun PR kunnen opzetten. We spreken met Timon Hendriks, directeur van Presscloud.

Kun je Presscloud introduceren?

Graag! Presscloud is in 2020 opgericht, met de gedachte dat PR niet ingewikkeld hoeft te zijn en ieder bedrijf het zou moeten kunnen. Al snel volgde de bijnaam De IKEA voor PR, uiteraard vanwege het gemak.

Deze naam pas ik graag aan, want ik heb laatst een IKEA-kast in elkaar gezet en dat was me toch een werk! Daarentegen, het versturen van een persbericht via Presscloud kost amper werk: binnen 5 minuten heb je een hele campagne opgezet. In die tijd was ik nog lang niet klaar met die kast!

Op welke soort bedrijven richten jullie je?

In principe is Presscloud bruikbaar voor elk bedrijf, ongeacht grootte of budget, maar de laatste tijd zien we met name twee typen bedrijven onboarden: start-ups en bureaus. Logischerwijs zijn start-ups innovatief, soms zelfs disruptief.

Met hun nieuwe product, dienstverlening of revolutionaire aanpak hebben ze veel nieuwswaardige verhalen te vertellen en zetten zodoende Presscloud in. Daarnaast zien we veel bureaus (agencies), die meerdere klanten onder haar hoede hebben of meerdere opdrachtgevers bedienen. Middels Presscloud bieden ze naast hun eigen marketing-, reclame-, of communicatie-expertise een extra PR-oplossing aan hun klanten.

Jullie zijn in Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada actief. Waarom deze markten?

We zijn met Presscloud begonnen in ons eigen kikkerlandje. Hier kenden we het medialandschap immers het beste. Al snel merkten we dat er veel vraag naar was, ook over de grens. Vlaanderen was in dat opzicht een logische vervolgstap. Franstalig België en Frankrijk zelf waren grotere uitdagingen, net als het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Immers, het hele platform moet vertaald worden, inclusief alle functionaliteiten, maar er moeten ook relevante journalisten in die regio’s beschikbaar zijn; anders heb je er alsnog niets aan. Een expansie vergt om die reden veel tijd, en zodoende wil ik alle Duitse geïnteresseerden nog even vragen om geduld te hebben.

Los van de voertaal, hoe verschillen deze markten?

We zien vooral verschillen aan de kant van de media. Zo zijn er grote culturele verschillen, wat bijvoorbeeld tot uiting komt in de gepaste schrijfstijl van persberichten: wat in Nederland goed aanslaat, kan in België totaal verkeerd vallen. Daarnaast zijn in Europa de media over het algemeen onafhankelijk, in tegenstelling tot de Verenigde Staten. Dit heeft voor de publicatie van persberichten bijvoorbeeld grote gevolgen.

Daarover gesproken: jullie bieden in de Verenigde Staten ook gegarandeerde persaandacht. Hoe werkt dat?

Dat klopt. Zoals gezegd zijn de Amerikaanse media niet per se onafhankelijk. Alles is te koop in Amerika, en dat geldt ook voor media-aandacht. Wij werken met meerdere publishers, die de persberichten van onze Amerikaanse gebruikers gegarandeerd zullen plaatsen op 200+ verschillende Amerikaanse nieuwssites. Briljant voor de naamsbekendheid van onze gebruikers natuurlijk! Uiteraard is dat in Nederland absoluut geen optie; hier zijn de publicaties echt earned.

Wat brengt AI voor jullie in de markt van PR?

Erg veel. Artificial Intelligence (AI) is als rode draad verwikkeld in ons platform, altijd met de missie om bedrijven sneller in het nieuws te laten komen. Dat begint al met het uitlezen van de bedrijfswebsite, op basis van het ingevulde domeinnaam tijdens de registratie, waardoor de nodige bedrijfsinformatie direct wordt ingevuld.

Daarnaast wordt het schrijven van persberichten gedaan met onze AI-generator, en ook het samenstellen van perslijsten is in een minuut gedaan met onze AI-tool. Taken die voorheen een hele dag in beslag namen, worden nu sneller en beter uitgevoerd middels AI. Een mooie erkenning van de kwaliteit van onze AI-tools was de recente vermelding in de top 250 AI-tools in Nederland. Als PR-platform nota bene!

Hoe kijk je aan tegen jullie concurrenten?

Laat ik voor het gemak PR-platforms actief in Nederland als concurrenten beschouwen, waarvan er meerdere in Nederland actief zijn. We concurreren op meerdere aspecten, zoals mate van begeleiding, prijzen, gebruiksgemak, en functionaliteiten. Het ene platform scoort wellicht beter op het ene aspect, maar levert dan in op een ander aspect. Wij proberen in alles het beste en tegelijkertijd het goedkoopste te zijn; dat is een flinke uitdaging. De integratie van AI heeft ons een groot concurrentievoordeel gegeven: we presenteren echt de toekomst in een hedendaags jasje.

Hoe werkt Presscloud voor journalisten?

Presscloud is er in eerste instantie natuurlijk voor de bedrijven. Middels onze tools helpen we ze met het versturen van een professioneel persbericht, want journalisten zitten niet te wachten op commerciële teksten met vaagtaal. Hierna wordt het persbericht gekoppeld aan alleen de meest relevante journalisten in onze database. Ook dat vinden de journalisten prettig, want daardoor krijgen ze enkel relevante persberichten in hun inbox. Maakt hun werk ook een stukje makkelijker. Ondanks de initiële focus op bedrijven, willen we de journalisten zo goed mogelijk bedienen.

De prijzen zijn een stuk lager dan PR-bureaus. Als je de diensten van Presscloud gebruikt, maakt dat PR-bureaus overbodig?

We zijn er de afgelopen jaren achtergekomen dat het een verschillende markt is. Aan de ene kant nemen echt grote PR-bureaus álles uit handen. Ze kunnen een evenement organiseren, relevante influencers inschakelen en actief journalisten afbellen. PR van A tot Z dus, maar de kosten hiervan zijn voor veel bedrijven onbetaalbaar.

Aan de andere kant bieden wij als PR-platform een goedkoper alternatief, waarbij je met onze tools een minstens zo goed persbericht kunt versturen. Het is alleen wel wat meer do-it-yourself, maar veel ondernemers houden juist graag de regie in handen.

Het bedrijf is in 2020 opgericht door onder meer Rob ten Hoove, Michiel Dicker, Karel Bosman en René van Doren die ook actief zijn met andere bedrijven. Wat is hun betrokkenheid vandaag?

Destijds zagen zij een gat in de markt, wat leidde tot de oprichting van Presscloud. Nu, vijf jaar later, zien ze er nog steeds enorm veel groeipotentie in. Doordat we een kantoor delen met Pockies, het bedrijf van de drie eerstgenoemde heren (boxershortbedrijf, red.), is er dagelijks sprake van kennisuitwisseling.

Logischerwijs zetten ze Presscloud zelf ook in voor de verspreiding van hun (PR-)campagnes. Met René heb ik wekelijks contact; als ondernemer pur sang is hij enorm betrokken en geeft hij regelmatig voorzetjes om het bedrijf naar nieuwe hoogtes te brengen. Aan ons om ze in te koppen!

www.presscloud.ai

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Nieuw PR-label APRIL verrijkt The Creative Family

08-05-2025 | 14:58:00
"In een tijd waarin fake news, AI-content en een overdaad aan vluchtige ‘bronnen’ domineren, geloven wij meer dan ooit in de kracht van echte verhalen"

Lokale PR, waarom het werkt en hoe je het inzet

08-05-2025 | 13:53:00
Lokale publiciteit, sommige bedrijven zien er misschien weinig in, maar in dit artikel laat PR-Dashboard zien voor wie het interessant is en waarom.

Startup, scaleup of grown-up: Groeileaders laat ze groeien

08-05-2025 | 10:55:00
Robert-Jan Burger en Vincent Carree delen de mogelijkheden van Groeileaders

Hibou ontwikkelt virtuele expert voor ParkinsonFonds

08-05-2025 | 09:00:00
De virtuele expert is bedoeld om informatie over parkinson toegankelijker te maken voor een breed publiek.

[Vacatures] Mediahuis zoekt een Junior PR Medewerker

08-05-2025 | 08:57:00
Mediahuis is per direct op zoek naar een Junior PR Medewerker
 

 

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.