Eppo Bruins: Mediabeleid gaat over alle spelers

Demissionair minister Eppo Bruins (NSC) heeft lauw gereageerd op het eind september 2024 verschenen rapport Aandacht voor media. Naar nieuwe waarborgen voor hun democratische functie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De WRR vroeg in feite om een herijking van het mediabeleid mede door veranderend mediagebruik en de positie van big tech.

Alle mediaspelers

Eppo Bruins stelt  het uitgangspunt te onderschrijven dat mediabeleid gaat over alle mediaspelers. Vervolgens schrijft de NSC-bewindspersoon in contact te zijn met alle spelers en dat te blijven doen met zowel private als publieke spelers en later in de brief te schrijven dat nu al verschillende departementen betrokken zijn. Concreet over welk beleid de minister wil voeren, wordt hij niet. De oproep om een herrijking door te voeren van het mediabeleid, blijft onbeantwoord.

Europese regelgeving en boeteloze toezichthouder

Op de aanbeveling om de maximale ruimte te benutten van Europese regelgeving gaat de minister niet in, anders dan uitleg te geven over de DSA en DMA, waarbij hij verwijst naar het Commissariaat voor de Media en ACM. Het Commissariaat voor de Media voert daarbij overigens een beleid om geen boetes op te leggen.

Verder verwijst de demissionair minister naar het (demissionaire) regeerprogramma waarin staat dat er meer gedaan moet kunnen worden omtrent mediaconcentraties. Terwijl achtereenvolgende kabinetten (intern) discussiëren en vallen, is ondertussen zonder (officiële) concentratietoets op de mediamarkt, de overname van RTL Nederland door DPG Media gerealiseerd met instemming van de ACM.

Praten

Demissionair minister Bruins stelt verder dat met het Commissariaat voor de Media en ACM gesproken wordt over de uitwerking van de concentratietoets volgens de European Media Freedom Act, die op 6 augustus  van kracht wordt. Nederland heeft nog geen implementatiewetgeving ingevoerd; de minister stelt dat de Tweede Kamer in het najaar zal worden geïnformeerd.

Informatie (niet) prominent zichtbaar

De minister beschrijft in zijn reactie dat due prominence ingewikkeld is, ook al biedt de Europese richtlijn AVMSD daar mogelijkheden voor. Duitsland, Frankrijk, Italië en België hebben inmiddels hier maatregelen op genomen. Terwijl andere landen concrete maatregelen hebben genomen, zegt Eppo Bruins te kijken naar mogelijkheden waaronder smart-tv’s. 

Verder stelt de minister te werken aan lokale publieke media, waarbij de vorming van streekomroepen is uitgesteld tot 2028.  De minister wil verder Mediawijsheid voortzetten en versterken.

Uit de brief blijkt niet of nauwelijks dat de minister daadwerkelijk een herijking van het mediabeleid wenst in te zetten. Zo ontbreekt een visie op media, de rol van publieke en private omroepen en hoe de regering concreet vanuit een visie stappen wil zetten om de democratische functie van media te waarborgen.

De kans dat demissionair minister Eppo Bruins na verkiezingen en regeringsvorming nog minister zal kunnen blijven is overigens heel klein, gezien de toekomstperspectieven van zijn partij NSC. 

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

ACM: DSA-samenwerkingsprotocol met elf toezichthouders

23-04-2025 | 17:33:00
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een samenwerkingsprotocol getekend over de Digital Services Act (DSA) met elf andere toezichthouders

ACM: voortaan onderzoek naleving Digital Markets Act

13-03-2025 | 21:11:00
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan voortaan onderzoek doen naar de naleving van de Digital Market Act. Dit is een gevolg van de publicatie van de inwerkingtreding van de zogeheten uitvoeringswet digitalemarktenverordening.

Big Tech versus de Vrije Pers: Een strijd om de democratie

24-01-2025 | 09:06:00
The Committed Agency organiseerde op 20 januari 2025 het symposium Big Tech & The Future of Media, waar Christian van Thillo (DPG Media), Henriette van Swinderen (bvA), Martijn Bertisen (Google Benelux) en Martin Andree (Big Tech muss weg) aanwezig waren

Wat betekent verwijderen externe factcheckers voor merken?

23-01-2025 | 14:59:00
Temidden van een voorlopig uitgesteld verbod op TikTok in de Verenigde Staten kondigde Meta afgelopen week aan externe factcheckers in de VS te vervangen door community notes. Deze ingrijpende verandering roept in de VS nieuwe zorgen op over merkveiligheid en de rol die grote sociale mediaplatforms spelen bij het verspreiden van informatie.

Kim van Sparrentak (GroenLinks): systeem moet veranderen om sponsoring techfascisten te stoppen

13-01-2025 | 00:11:00
Kim van Sparrentak die als Europarlementariër van GroenLinks mede aan de basis stond van de Digital Market en Digital Service Act, vindt dat het (adverteerders)systeem van big-techbedrijven moet veranderen om de sponsoring van techfascisten door marketeers te stoppen
 

 

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.