
Meta gebruikt publieke content voor AI-training
Wat gebruikers op Facebook en Instagram delen, blijft beschikbaar
Meta gebruikt vanaf nu alle publiek gedeelde berichten op Facebook en Instagram van Europese gebruikers voor de training van zijn AI-systemen. Wie geen bezwaar maakte, stemt daarmee automatisch in.
Daarmee verandert het bedrijf de voorwaarden voor het gebruik van zijn platforms ingrijpend. Ook berichten van minderjarigen worden meegenomen in de verwerking. Casper Rutjes, Chief Technology Officer bij AI- en dataconsultancy ADC: "Meta verandert de spelregels, en dat vraagt om ander gedrag van Instagram- en Facebookgebruikers. De brandbrief van artsen en wetenschappers om smartphones tot 14 jaar te verbieden en sociale media tot 16 jaar, kan zeker helpen om onze privacy en rechten daadwerkelijk te beschermen."
Publieke content blijft beschikbaar
Meta kan publieke foto's, video's en reacties verwerken en opslaan, zelfs als een gebruiker zijn account of content later verwijdert. Rutjes: "In eerste instantie merk je als Instagram- en Facebookgebruiker niets van de maatregel van Meta. Toch zijn veel mensen zich onvoldoende bewust van de mogelijke impact van deze maatregel."
Gevolgen zijn blijvend
Volgens Rutjes kunnen zulke digitale sporen lang invloed houden. "Stel dat je als student voor de grap post dat je een verkeersbord steelt. Jaren later solliciteer je bij een internationale organisatie in een land waar dit als strafbaar feit wordt gezien. Hoewel je de post inmiddels hebt verwijderd, kan de AI van Meta deze alsnog naar boven halen. Dit soort informatie blijft je dan achtervolgen, zonder de mogelijkheid om dit definitief te verwijderen."
Bewuster omgaan met delen
Rutjes roept op tot terughoudendheid bij het delen van informatie. "Bij elke publieke uiting moet je je afvragen: vind ik het oké dat deze informatie permanent beschikbaar blijft, voor vriend en vijand? Als je daarover twijfelt, kun je beter niet posten. Zeker als er andere mensen op jouw foto’s of video’s staan, moet je hier heel goed over nadenken."
Ouders hebben hierin een voorbeeldrol, stelt Rutjes. "Kinderen overzien vaak de consequenties van hun online gedrag nog niet. Het is aan de ouders en verzorgers om hierin mee te kijken en hen tegen zichzelf te beschermen."
Let op auteursrechten
Ook het onbewust delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal vraagt om aandacht. Rutjes: "Een foto van een schilderij in een museum kan auteursrechtelijk beschermd zijn. Als deze afbeelding op sociale media belandt, kan deze in de trainingsdata van AI-systemen van Meta terechtkomen en voor altijd beschikbaar blijven. De gebruiker is zich er vaak niet van bewust dat ze hiermee permanent inbreuk maken op het auteursrecht. Het verwijderen van de foto van sociale media verandert hier niets aan."
Instellingen controleren
Rutjes adviseert gebruikers om bewuster om te gaan met wat zij online plaatsen. "Gebruikers van Instagram en Facebook moeten zich er bewust van worden dat wat zij verwijderen op sociale media, niet echt verwijderd wordt. Denk niet alleen na voordat je iets post, maar blijf ook alert op wat er gebeurt nadat je iets hebt verwijderd. Controleer bijvoorbeeld je instellingen en verdiep je in het beleid van Facebook en Instagram. Alleen door bewust te handelen op sociale media kunnen we onze privacy en rechten daadwerkelijk beschermen."
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Threads met reclame in Verenigde Staten en Japan
Wat betekent verwijderen externe factcheckers voor merken?
Kim van Sparrentak (GroenLinks): systeem moet veranderen om sponsoring techfascisten te stoppen
Martijn Snoep (ACM): big-techbedrijven hebben heel veel geld en diepe zakken om zich tegen toezicht te verdedigen
[Column] David de Jong: Big Tech muss weg! en hoe de politiek de echte mediadiscussie omzeilt
Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen