
Dutch PR Awards 2025 - Burengesprek Botlek Europoort
Zo maken we de dialoog tussen omgeving en industrie mogelijk
Naam Case: Burengesprek Botlek Europoort: zo maken we de dialoog tussen omgeving en industrie mogelijk | Inzender: Bijl PR | Categorie: Non-Profit
Kunnen jullie Bijl PR introduceren?
Reputaties bouwen, bewaken en verstevigen, dat is wat Bijl PR doet. Voor merken, bedrijven en organisaties. We helpen onze klanten hun verhaal te vertellen. In de juiste taal, op het juiste moment, aan de juiste mensen. En door in gesprek te gaan én te blijven met de omgeving. Eigenzinnig en niet te missen.
Wie was de opdrachtgever?
Klankbordgroep Rozenburg
De briefing en de doelstellingen
De Botlek-Europoort is een van de grootste industriegebieden van Europa. In zo’n omgeving is een veilige leef- en werkomgeving essentieel. Voorheen was het de Klankbordgroep Rozenburg die de verschillende belangen in het gebied vertegenwoordigde. In 2019 was het tijd voor vernieuwing. Bijl PR kreeg de opdracht om een nieuwe vorm en strategie te ontwikkelen om de grenzen van het bestaande initiatief te verbreden en meer impact te realiseren. De afgelopen jaren heeft Bijl PR deze opdracht vormgegeven tot een vernieuwend en eigentijds concept: het Burengesprek Botlek Europoort. Na in eerde jaren een stevige basis te hebben gelegd, was het in 2024 tijd voor verdieping en vernieuwing. Dit betekent het actief betrekken van stakeholders bij onze plannen een communicatie, meer kwalitatieve contactmomenten tussen bewoners en bedrijven en een nog groter bereik door de inzet van nieuwe communicatiemiddelen.
De opdracht:
Geef de Klankbordgroep Rozenburg een eigentijdse, vernieuwde invulling en breid het werkgebied uit naar alle gemeenten binnen het Botlek- en Europoortgebied en leg in 2024 de juiste contacten met de diverse stakeholders in het gebied om zo breder draagvlak te creëren.
Doelstellingen:
- Zorg voor een open en transparante dialoog tussen bedrijven, overheden en omwonenden.
- Betrek een breed publiek: mensen van alle leeftijden, mensen die wonen, werken of recreëren én bovenal verschillende meningen hebben.
- Bouw aan vertrouwen binnen de petrochemische sector en werk aan een positiever sentiment.
Inzichten en strategie
Zes gemeenten, achttien dorpen en steden. Elk met een eigen karakter, politieke dynamiek en communicatiebehoefte. In deze regio, waar meer dan 1,1 miljoen mensen wonen en 45 petrochemische bedrijven werken met gevaarlijke stoffen, is veiligheid cruciaal. Toch leidt juist die focus vaak tot onrust, wantrouwen en gebrekkige samenwerking. Bewoners uiten hun zorgen, gemeenten worstelen met hun rol en bedrijven liggen regelmatig onder vuur. Om regionale samenwerking te versterken, brachten we eerst het speelveld in kaart:
- Gesprekken met gemeenten en bedrijven over communicatie en samenwerking
- Interviews met dorpsraden en wijkmanagers over de informatiebehoefte van bewoners
- Analyseren van media-inzet en communicatiemomenten.
Deze inzichten vormden de basis voor een doordachte en breed gedragen strategie:
- Om een constructief gesprek tussen stakeholders mogelijk te maken, moet iedereen zich gehoord voelen. Wij bedachten een aanpak, vernieuwend binnen de industrie: we nodigen bewoners uit bij bedrijven, lopen bij bewoners door de buurt en gaan online en offline met hen in gesprek.
- In een tijd van polarisatie wil het Burengesprek mensen dichter bij elkaar brengen. We betrekken in 2024 dorps- en wijkraden, buurtregisseurs en het bestuur van het Burengesprek actief bij open gesprekken. Door verbonden te blijven met deze sleutelfiguren, ontstaan waardevolle uitwisselingen en worden verschillende perspectieven samengebracht.
- De focus ligt niet alleen op het gesprek zelf, maar op het opbouwen van begrip, betrokkenheid en vertrouwen – vaak ontbrekende schakels in traditionele communicatie.
- Met een mix van online en offline middelen verbinden we een breed publiek: van bewoners en vrijwilligers tot burgemeesters. Burengesprek is meer dan een nieuwsplatform – het is een dynamisch en betrouwbaar ontmoetingspunt binnen de gemeenschap.
- Met toegankelijke content en een herkenbare merkidentiteit zorgen we voor zichtbaarheid, consistentie en transparantie in de hele regio Botlek-Europoort.
De case
In 2019 werd Burengesprek Botlek Europoort gelanceerd: een community waarin transparantie en wederzijds begrip centraal staan. In 2024 hebben we de strategie nog meer kracht bijgezet en betrokken we de community via updates op de website, posts op META en LinkedIn, en communicatiemiddelen zoals flyers, banners, boekjes en een spel. Door bewoners continu te informeren, verbinden we mensen met uiteenlopende achtergronden.
Content
We staan in contact met aangesloten bedrijven en lokale overheden om updates te verzamelen over industriële ontwikkelingen. Door verhalen te delen over bijvoorbeeld waterstofinitiatieven, duurzaamheidsprojecten en veiligheidsmaatregelen, laten we de positieve veranderingen in het gebied zien, terwijl we ook open zijn over de uitdagingen. Wij geloven dat transparantie essentieel is om vertrouwen op te bouwen.
Communitybuilding
Door contact met stakeholders zijn we altijd beschikbaar om te luisteren, vragen te beantwoorden en de brug te slaan tussen industrie en omgeving. We monitoren sociale media, beheren de website, gaan actief de wijk in en maken gebruik van lokale media. Dit zorgt voor een eerlijke dialoog.
Jaarlijkse evenementen
In 2024 organiseerden we een evenement waarbij bedrijven, bewoners en overheden samenkomen om relevante onderwerpen te bespreken, zoals veiligheid, duurzaamheid en innovatie. Het thema was de energietransitie, met aandacht voor zorgen rondom waterstof en ammoniak. Wij verzorgen alles van A tot Z: de locatie, uitnodigingen, mediabenadering, inhoud én de catering.
Betrokkenheid
We organiseren bijeenkomsten met dorpsraden, wijkmanagers en omgevingsdiensten en we blijven ons ontwikkelen, zo vond in 2024 het eerste omgevingsoverleg plaats. Een overleg waar dorps- en wijkraden, veiligheidsdiensten en het Burengesprek met elkaar per regio ophalen welke behoeften er zijn. Deze sessies bieden inzichten in wat er leeft in de gemeenschap en creëren kansen voor samenwerking. Om nog meer verbinding en vertrouwen te creëren, gaan we ook actief de wijken in om met bewoners in gesprek te gaan.
Kijkje achter de schermen
Aan de hand van twee bedrijfsbezoeken kregen bewoners een kijkje achter de schermen bij industriële bedrijven. Onder begeleiding van experts verkennen bewoners de fabrieksterreinen en kunnen ze vragen stellen. Deze bezoeken laten een blijvende indruk achter en zorgen voor meer begrip en betrokkenheid.
Lees alles over de Dutch PR Awards en hoe in te zenden hier
Beeckestijn Business School is kennispartner van de Dutch PR Awards
Je werk verandert. Jij verandert. Dat vraagt continu om nieuwe kennis & skills. Beeckestijn Business School helpt je hierbij. Wat wil jij leren?
Over de founding partners van de Dutch PR Awards
PR-Dashboard ontwikkelt slimme oplossingen voor PR- en communicatieprofessionals en maakt bijvoorbeeld De Perslijst, PR-Newsroom en Persvragen.
De specialist op het gebied van media monitoring, media analyse en insights. Al meer dan 100 jaar zitten wij bovenop het nieuws.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Dutch PR Awards 2025 - Denormalisering drugsgebruik Rotterdam
Dutch PR Awards 2025 - De kunst van het kiezen
Dutch PR Awards 2025 - Start bouw Merwede in Utrecht
Dutch PR Awards 2025 - De NOBEARS Ambitiegids
Dutch PR Awards 2025 - Sophia Weavers en Marjoleine van Klaveren over Bijl PR
Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen