
[David de Jong] Column: Gebrekkige distributiestrategie NPO Luister
De NPO is open - voor iedereen en voor elkaar. Toegankelijk voor iedereen. Dat propageert de NPO. NPO Start is al sinds jaar en dag beschikbaar via alle mogelijke platforms en uiteraard via een website. Hoe anders is dat met NPO Luister en de NPO-audiocontent. Daar worden vaak mooie en interessante audioproducties gemaakt, maar NPO Luister wordt helaas slechts beperkt beschikbaar gesteld door de NPO.
Op 20 september 2022 gaf staatssecretris Gunay Uslu (D66) van Media & Cultuur de langverwachte formele toestemming voor de dienst NPO Luister zodat de NPO in navolging van andere Europese publieke omroepen (BBC Sounds, Rai Play Sound, Radio France, Deutschlandfunk en anderen) zijn eigen audioplatform kon verkrijgen. Op zoals de NPO het zelf noemt, experimentele basis werd NPO op 1 oktober 2020 gelanceerd
Alleen smartphones en tablet
NPO Luister is sinds de lancering tot heden uitsluitend beschikbaar via smartphones en tablets. De app is niet via Apple Carplay of Android Auto beschikbaar en daarmee officieel dus niet in de auto, een belangrijke plek voor het luisteren van podcast. Via een website is NPO Luister ook niet beschikbaar. Een webbeschikbaarheid zou op zijn minst getuigen van platformonafhankelijkheid, iets dat in de vezels zou behoren te zitten van een publieke omroep die immers overal en altijd beschikbaar zou behoren te zijn, ook met zijn naar eigen zeggen volwassen audioplatform. De kritische lezer kan nog denken via Bluetooth kan ik in de auto nog wel lusiteren, maar dit is toch iets ingewikkelder en dit kan bij de bediening van je mobiel een boete van 359 euro opleveren.
NPO Start
Ook een koppeling en inbedding bij NPO Start, dat al brede distributie kent, zou getuigen van een (logische) crossmediale gedachte die bijvoorbeeld de zuiderburen van de VRT in Vlaanderen (VRT Max) en de RTBF in Franstalig België (RTBF Auvio) aanhangen. Immers, dan zit je gelijk op meer devices en hoeven gebruikers niet eerst een aparte app te openen en zjin koppelingen makkelijk gelegd.
Voldoende geld
In de NPO-begroting is welgeteld 3.955.000 euro begroot voor NPO Luister in 2023. 270.000 euro meer dan 2022. In de begroting van de NPO van 2023 stond ook dat 300.000 bestemd is voor innovatie bij NPO Audio en 1 miljoen euro nog te bestemmen is. Je zou denken dat er als het om geld gaat, er voldoende geld beschikbaar is om binnen afzienbare tijd NPO Luister breed beschikbaar te maken.
Zo niet bij de NPO. Nadat eerst in september 2022 door de NPO werd gesteld dat in 2023 een webversie en auto-versie van NPO Luister beschikbaar zou komen, zegt een NPO-woordvoerder inmiddels dat de webversie pas voor 2024 gepland staat en de autoversie in het vizier is maar geen termijn genoemd kan worden, voor Android Auto is er helemaal niets te melden.
Persbericht en campagne voor volwassen audioplatform
Merkwaardig wordt het nu een vernieuwde versie van NPO Luister beschikbaar is gekomen op smartphones en tablets die vergezeld is door een persbericht en campagne. In het persbericht zegt de NPO-directeur audio, Jurre Bosman dat deze het luisteraars zo nog makkelijker wil maken om op elk moment, waar dan ook, iets te luisteren van de publieke omroep wat de moeite waard is. Het tegendeel is waar, immers het is zeker niet waar dan ook.
Distributie lagere prioriteit?
Het tekent de prioriteit die de NPO stelt bij distributie van zijn eigen content: die is laag. Ook in Den Haag was er bij het afgeven van de toestemming van NPO Luister geen aandacht bij de staatssecrettaris voor de manier waarop NPO Luister beschikbaar dient te zijn: er zijn simpelweg geen voorwaarden aan gesteld.
En zo kan het zijn dat je in de auto zowel in Nederland als daarbuiten wel on demand naar het laatste VRT NWS kan luisteren, maar niet naar het laatste NOS Journaal. Sowieso is het bijzonder dat dit uberhaput niet kan via de apps van NPO Luister en de NPO-radiostations. In de auto kan via de apps van NPO Radio 1, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5 en NPO FunX kan uitsluitend de live stream beluisterd worden en geen enkel programma on demand.
Voor het beluisteren van podcasts van de NPO moeten gebruikers naar Spotify of Juke (van Talpa Network), maar het NOS Journaal is niet beschikbaar. In die zin is de NPO er aldus niet voor iedereen, en aldus niet open en is er een gemiste kans voor de NPO. Wie weet dat de onlangs aangestelde manager voor NPO Luister en directeur strategie een bredere distributieprioriteit waar ook platformonafhankelijkheid en crossmedialiteit bij hoort, weten te introduceren.
---
David de Jong is als journalist werkzaam bij onder meer Marketing Report.
Lees ook:
[Column] David de Jong: Voetbal is oorlog; alles is geoorloofd in oorlog en liefde
[Column] David de Jong: De merkwaardige radio-overnames van Mediahuis
[Column] David de Jong: Adverteren bij sites die mediabureaus goedkueren
[Column] David de Jong: de veiling van radiofrequenties gaat beginnen; de regels staan vast
[Column] David de Jong: NPO politiek vehikel voor culturele sluikreclame?
Gepubliceerd door: David de Jong