
[Screenforce] Zo bereik je tv-kijkers op het goede moment
Uit de onderzoeken blijkt dat als mensen in een positieve stemming zijn, de kans veel groter is dat zij reclames opmerken en leuk en geloofwaardig vinden. Waarom maken marketeers daar zo weinig gebruik van? Screenforce vat een artikel hierover van gedragswetenschapper Joanna Stanley van consultancybureau Astroten samen.
Haastige spoed is zelden goed
Wordt het gedrag van mensen bepaald door hun karakter of speelt de omgeving ook een rol? Maken mensen die gestrest zijn of haast hebben andere keuzes? Gedragswetenschappers John Darley en Daniel Batson van de Princeton Universiteit hebben dit getest in een wetenschappelijk experiment. De proefpersonen werden ingedeeld in drie condities. Een waarin ze hoorden dat er helemaal geen haast was om een opdracht af te ronden, een met normale haast en een derde met grote haast waarin de opdracht eigenlijk al lang af had moeten zijn. Op weg naar die opdracht kwamen de proefpersonen vervolgens op straat iemand tegen die hulp nodig had. Van de proefpersonen die weinig haast hadden stopte 63 procent om te helpen, met normale haast stopte 45 procent en van de proefpersonen met grote haast stopte helaas slechts 10 procent. Uit dit onderzoek blijkt dat context belangrijker is dan karakter en houding.
The fundamental attribution error
In een later onderzoek stelden ze mensen de vraag of dat de persoonlijkheid of de context een belangrijkere verklaring is om het gedrag van mensen te voorspellen. Het blijkt dat mensen consistent het effect van de persoonlijkheid overschatten. Elke marketing briefing begint altijd met wie de doelgroep is maar volgens John Darley en Daniel Batson is het net zo belangrijk om in de briefing na te denken wanneer de doelgroep de reclameboodschap ziet.
Mensen in een goede stemming merken meer reclames op
In een onderzoek door Fred Bronner van de Universiteit van Amsterdam vroeg hij respondenten om een krant te lezen en vroeg hij ze na afloop hoeveel reclames ze zich konden herinneren. De respondenten die een goede stemming hadden konden zich 52 procent van alle reclames herinneren, de respondenten in een negatieve stemming 35 procent.
Maak gebruik van het moment
Onze stemming beïnvloedt onze waarneming. Het blijkt dat als mensen in een positieve stemming zijn de kans veel groter is dat zij reclames opmerken, en leuk en geloofwaardig vinden. Tv-kijkers voelen zich positiever en hebben meer tijd in de avonden, tijdens vakanties en in het weekend.
Creëer het moment
Marketeers kunnen ook nog een stap verder gaan. In plaats van positieve momenten uitkiezen kun je ze ook zelf creëren.
Hier lees je dit volledige artikel
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
[Vacatures] Screenforce en Audify zoeken een Junior Marketing Executive
[Screenforce] Disney onthult vier streaming-kijkersgroepen
Screenforce lanceert aanleverkalender
Tim Bonney: De marketing-funnel blijft relevant
[Screenforce] Het effect van een lach en een traan
Gepubliceerd door: Saskia van Weert