
Rijksmuseum en Donald Duck trekken 60 procent ander publiek
[Grow by DPG Media] Case: De Rijksmuseum-familiemaand
Het Rijksmuseum in Amsterdam streeft ernaar kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. Met deze ambitie bundelde het museum zijn krachten met The Walt Disney Company Benelux en DPG Media (Donald Duck Weekblad) voor de Rijksmuseum familiemaand. Door Donald Duck als speels boegbeeld in te zetten wilde het museum gezinnen met kinderen aantrekken die anders misschien niet hadden overwogen om het museum te bezoeken. De campagne leidde tot indrukwekkende resultaten: 60 procent van de bezoekers was nieuw. Nieuwsgierig naar hoe deze samenwerking tot stand kwam en welke strategieën zijn gebruikt? Lees verder in dit artikel van Grow van DPG Media.
Basisinformatie
● Adverteerder: Rijksmuseum Amsterdam
● Branche: Cultuur en Kunst
● Media-inzet: Branded content, print
● Resultaat: 60 procent van de bezoekers was nieuw publiek
De uitdaging
Verhoogde toegankelijkheid voor jonge gezinnen
De samenwerking ontstond vanuit de gedeelde maatschappelijke ambitie om museumbezoek te stimuleren en kunst toegankelijk te maken voor een breder publiek. Met de nadruk op het vroegtijdig in contact brengen van kinderen met kunst en cultuur, bundelden het Rijksmuseum Amsterdam, The Walt Disney Company Benelux en DPG Media (Donald Duck Weekblad) hun krachten om deze missie te realiseren. Donald Duck was het gezicht van de samenwerking en bracht kunst en cultuur op een speelse manier dichter bij jonge bezoekers en hun families. Juist voor gezinnen die een museumbezoek als minder vanzelfsprekend ervaren (dat is niet voor ons), hielp hij de drempel te verlagen.
Een belangrijke doelstelling was het totale aantal bezoekers vergroten, met een specifieke focus op gezinnen en kinderen. Daarnaast werd er gekeken naar de verhouding tussen nationale en internationale bezoekers om te bepalen hoe effectief de campagne specifiek bij Nederlanders aansloeg. Ook het percentage nieuwe bezoekers was een belangrijke indicator, omdat de samenwerking bedoeld was om een nieuwe doelgroep aan te trekken die het museum nog niet eerder had bezocht. Een andere belangrijke KPI was de mate van tevredenheid onder bezoekers en daarmee in het verlengde het kindvriendelijke imago van het Rijksmuseum.
De oplossing
Speelse interacties en een multi-channelstrategie
De partners creëerden samen een speelse ervaring met interactieve activiteiten. Jonge bezoekers konden op ontdekkingstocht door het museum met de Jonge Woudlopersroute, begeleid door een speciaal puzzel- en speurboekje. In het Willie Wortel Uitvinderslab ontdekten bezoekers hun innerlijke uitvinder en in de grote hal konden ze deelnemen aan de Donald Duck Teken Challenge, waar meesterwerken uit het museum een Donald Duck-twist kregen. Daarnaast was er een digitaal familiespel en een exclusieve masterclass Donald Duck tekenen, gegeven door de tekenaars van Donald Duck weekblad. Bij kunstwerken stonden zogenoemde Mickey lost het op - inzoomers, waarmee kinderen meer leerden over kunst en de verhalen erachter.
De samenwerking draaide om een complete ervaring: speciale merchandise, zoals canvas tassen, een Duckwacht-puzzel en een litho, droegen bij aan de beleving. De fotobooth met Donald Duck vereeuwigde het museumbezoek en kinderen kregen na afloop een speciale Rijksmuseum-editie van het Donald Duck weekblad cadeau.
Om gezinnen effectief te bereiken en de samenwerking onder de aandacht te brengen, werd gebruikgemaakt van gerichte marketing. Actieve socialemedia-aanwezigheid via de accounts van Disneynl, Donald Duck weekblad en het Rijksmuseum, partnerwebsites en tv-commercials zorgden voor maximale zichtbaarheid. Advertenties in Donald Duck Weekblad waren daarbij bijzonder effectief: 23 procent van de bezoekers ontdekte de familiemaand via deze uitingen (bron: onderzoek Rijksmuseum).
Het resultaat
Nieuwe en betrokken bezoekersstromen
De familiemaand trok de meeste kinderen ooit. Het totaal aantal bezoekers steeg met 13 procent en het aantal Nederlandse bezoekers zelfs met 23 procent. Daarnaast gaf 60 procent van de bezoekers aan niet eerder het Rijksmuseum te hebben bezocht met hun kinderen. Uit de cijfers blijkt dat een derde van de bezoekers onder de categorie plezierbelever viel.
Het onderzoek toont aan dat de samenwerking een positief effect had op de houding en gedrag van de bezoekers. De kindvriendelijkheid werd hoog gewaardeerd (63 procent) en aanzienlijk meer bezoekers kwamen specifiek voor familie-activiteiten (anderhalf keer meer dan de vorige editie). Daarnaast speelden de activiteiten (onder andere Jonge Woudlopersroute en de populaire photobooth, met ruim zevenduizen foto’s en meer dan veertienduizend prints) een belangrijke rol in de betrokkenheid: bijna 80 procent van de jonge bezoekers nam deel aan een familieactiviteit, een even grote trekpleister als de beroemde Nachtwacht.
Deze campagne is te danken aan
● Joost Gieben, The Walt Disney Company Benelux
● Roos van der Wijk, The Walt Disney Company Benelux
● Marije Plaum, Rijksmuseum Amsterdam
● Suzanne Greftenhuis, Rijksmuseum Amsterdam
● Leonore Tilleman, DPG Media
Maak ook impact
Wil jij ook je naamsbekendheid, merkvoorkeur en overweging vergroten of meer leads genereren? Neem dan vandaag nog contact op via deze pagina met de media-adviseurs van DPG Media. Zij denken graag met je mee over hoe je jouw boodschap succesvol onder de aandacht brengt bij de juiste doelgroep.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Brandkast! Aflevering 17: Marketing in de zorg
Branded content DPG Media: positief effect op imago Volvo
OSRAM straalt met branded content op AutoWeek
Emotie en geld scoren het best bij autobezitters
Welke generatie zet de grootste stap naar duurzaamheid?
Gepubliceerd door: Daan Dekkers