NDP Nieuwsmedia: AI Code Europese Commissie schiet tekort

NDP Nieuwsmedia stelt dat de door de Europese Commissie gepresenteerde General Purpose AI Code of Practice voor nieuwsuitgevers ernstig tekort schiet.

De vrijwillige gedragscode is bedoeld om de naleving van eisen voor AI voor algemeen gebruik (general purpose AI) te vergemakkelijken. Aangezien het om een vrijwillige code gaat, is die niet bindend.

Transparantie

De code omschrijft dat bedrijven die AI gebruiken, aangeraden wordt transparant te zijn over welke datamodellen ze gebruiken en hoe ze omgaan met auteursrecht. Ook wordt hun aangeraden om zorgvuldig om te gaan met de data die ze invoeren in AI-modellen.

AI Act

De wel bindende Europese AI Act legt verplichtingen op aan AI-aanbieders die op de Europese markt actief zijn. In de komende tijd wordt deze Europese wet gefaseerd van kracht.

Transparantieverplichting

Deze Code of Practice bevat volgens NDP Nieuwsmedia te weinig waarborgen voor auteursrechthebbenden om inzicht te krijgen in de data waarmee AI-modellen worden getraind. AI-aanbieders worden in het voorstel aangeraden om inzichtelijk te maken hoe ze aan trainingsdata zijn gekomen, maar de formulering is te vrijblijvend om nieuwsmedia daadwerkelijk inzicht te verschaffen in het gebruik van hun artikelen.

Stefan Heijdendael, strategisch adviseur bij NDP Nieuwsmedia: “Zonder heldere normen staan nieuwsuitgevers met lege handen. Er is veel meer houvast nodig in de Europese regelgeving om nieuwsuitgevers in staat te stellen te achterhalen welke nieuwscontent in de modellen is gebruikt.

Hoe kun je afspraken maken over gebruik als je bijvoorbeeld niet weet hoeveel artikelen gebruikt zijn? Dit is buitengewoon teleurstellend, ook omdat AI-partijen technisch prima in staat zijn om hier transparant over te zijn.”

Opt-out wél verbeterd

De Europese Commissie scherpt wel de regels voor scraping aan. Bij scraping wordt de content van onder meer nieuwssites massaal geautomatiseerd gekopieerd. De Commissie herbevestigt en concretiseert dat scraping illegaal is als nieuwsuitgevers volgens een vastgesteld protocol op hun websites hebben aangegeven dat hun artikelen niet voor AI-doeleinden mogen worden gebruikt.

Daarnaast moet er een dynamische lijst tot stand komen van websites met illegale content. AI-aanbieders moeten beloven daarvan geen gebruik te zullen maken.

Stefan Heijdendael: “Het zijn kleine pleisters op de wonde. Wie de praktijk kent, weet dat sites met illegale content fast moving targets zijn. Dit biedt geen garanties tegen misbruik.”

Oproep aan politiek: scherp de invulling van de transparantieverplichting aan

NDP Nieuwsmedia roept de Europese Commissie en de politiek op pal te staan voor de rechten van nieuwsuitgevers en daarmee voor de toekomst van de nieuwsvoorziening. De huidige invulling van de transparantieverplichting uit de AI Act ondermijnt volgens NDP Nieuwsmedia de positie van auteursrechthebbenden, waardoor de aangescherpte opt-out in de praktijk geen effect zal sorteren. Om responsible AI vorm te geven is een aangescherpte invulling van de transparantieverplichting een basale vereiste.

AI gegenereerd nieuws bedreiging?

NDP Nieuwsmedia voert op structurele basis testen uit om de ontwikkeling van met AI gegenereerd nieuws te volgen. Daarin valt op dat chatbots veelvuldig inconsistente, verouderde en ronduit foutieve informatie geven over nieuwsgebeurtenissen. Door de uitkomsten wél toe te schrijven aan kwaliteitsmedia, komt de betrouwbaarheid van de nieuwsvoorziening op het spel te staan.

Nieuwssites worden massaal gescrapet

Daar komt bij dat AI-bedrijven zonder toestemming nieuwssites scrapen. Niet alleen in het verleden om modellen te trainen, maar ook op dit moment. Ondanks het feit dat nieuwsuitgevers via alle beschikbare technische middelen aangeven hun websites uit te sluiten van het gebruik voor AI, wordt dit stelselmatig door AI-partijen wél gedaan.

Toekomst van journalistiek onder druk

Volgens NDP Nieuwsmedia worden hiermee grenzen overschreden. Stefan Heijdendael, strategisch adviseur bij NDP Nieuwsmedia: “Techbedrijven zijn nu een directe concurrent geworden in het vervullen van de nieuwsbehoefte, zonder dat zij linksom of rechtsom investeren in redacties of nieuwsmedia.”

De brancheorganisatie pleit voor harde maatregelen. Het Commissariaat voor de Media adviseert onder meer investeringsverplichtingen of quota om techbedrijven te laten bijdragen aan het journalistieke ecosysteem.

Stefan Heijdendael: “Met eerder gepresenteeerde cijfers van het Commissariaat voor de Media is duidelijk dat er sprake is van een zeer zorgelijke trend. Techbedrijven bepalen met hun algoritmes nu al in toenemende mate wat Nederlandse nieuwsconsumenten te zien krijgen. Omdat nieuwsconsumenten ook AI gebruiken voor hun nieuwsbehoefte, wordt het nieuwsaanbod nu ook nog vervuild met ronduit inaccurate informatie, voorzien van het label van kwaliteitsmedia. Ongevraagd, zonder toestemming.”

Politiek moet grenzen stellen

NDP Nieuwsmedia roept politici en beleidsmakers op om pal te staan voor de rechten van auteursrechthebbenden, waaronder nieuwsuitgevers. Dat is van groot belang nu de AI Act in Brussel praktisch gestalte krijgt.

Stefan Heijdendael: “Transparantie over de data waarmee AI-modellen zijn getraind en op basis waarvan het antwoorden genereert, is cruciaal. Grote bedrijven lobbyen in Brussel om die verplichting uit de AI Act uit te kleden.

Als we vitale, betrouwbare media willen behouden, is het cruciaal dat Nederland hier ferm vasthoudt aan deze transparantieverplichting. Alleen op die manier kunnen we uiteindelijk afspraken met big tech maken over het gebruik van journalistieke content en eisen stellen aan het gebruik daarvan. Dat is nodig om de democratische rol van de onafhankelijke journalistiek te beschermen.”

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:
 

 

 

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.