
JCDecaux kan exploitatie digitale schermen in Utrecht alsnog starten; Clear Channel moet binnenkort stoppen
JCDecaux kan de exploitatie van digitale buitenreclame in abri's binnenkort alsnog starten in de gemeente Utrecht, waarbij Clear Channel Nederland daar binnenkort mee zal moeten stoppen in de gemeente Utrecht. Dit is de uitkomst van een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Achtergrond
De zaak is een gevolg van van een concessie die de gemeente Utrecht aan RBL Outdoor gunde waarbij Clear Channel op dit moment zorg draagt voor de exploitatie. Nadat JCDecaux een rechtszaak (december 2020) en hoger beroep (juli 2022) bij het gerechtshof won, werd gesteld dat de inschrijving van RBL Outdoor ongeldig verklaard had moeten worden en door de gemeente Utrecht onrechtmatig gehandeld was jegens JCDecaux..
Daartoe zijn oplossingen gezocht waartoe RBL Outdoor 5 jaar langer concessiehouder blijft en er een contract tussen RBL Outdoor en JCDecaux zal worden afgesloten. De oorspronkelijke gunning betreft 479 abris, 200 vrijstaande reclamevitrines, en 10 digitale portrait billboards. Inmiddels zijn er 41 digitale schermen klein formaat en 10 schermen groot formaat waarmee JCDecaux kan starten.
De papieren exploitatie blijft tot 1-12-2025 bij Clear Channel Nederland en het voornemen is dat deze daarna ook overgaat naar JCDecaux.
De gemeente had de gewijzigde concessieverlening gepubliceerd, waarna Clear Channel en Global via een kort geding bezwaar aantekende en in eerste instantie gelijk kregen. Clear Channel kon daardoor in de tussentijd doorgaan met de exploitatie van de abri’s. Het hof vernietigt nu de eerder gedane uitspraak in kort geding en verklaart partijen niet-ontvankelijk.
Volgens het gerechtshof behoeven de wijzigingen geen nieuwe aanbestedingsprocedure omdat het niet gaat om wezenlijke wijzigingen en de gemeente Utrecht niet in strijd met algemene beginselen van behoorlijk bestuur heeft gehandeld.
Het hof stelt verder dat nu de gemeente eerder bij de aanbesteding onrechtmatig handelde, in plaats van het betalen van een schadevergoeding JCDecaux een rol te geven in de concessieopdracht is toegestaan. En noemt dit een bijzondere omstandigheden waarbij de gemeente Utrecht geen oneigenlijk gebruik maakt van zijn (aanbestedingsrechtelijke) bevoegdheid.
Dit mede aangezien RBL en JCDecaux zelf met dit voorstel bij de gemeente Utrecht zijn gekomen. Het hof stelt daarbij dat Clear Channel baat heeft gehad bij een onrechtmatige toewijzing. Het hof stelt wel oog te hebben voor de positie van Clear Channel die zijn positie ongewild kwijtraakt.
Jerry Ramaekers, algemeen directeur van RBL Outdoor zegt dat na de zomervakantieperiode met de betrokken partijen besproken zal worden op welke wijze de uitkomst van het vonnis ingevuld zal worden.
Hannelore Majoor, algemeen directeur van JCDecaux: ""Het is een duidelijk vonnis. Dit is wat we verwacht hadden van de voorzieningenrechter te krijgen en wat nu in hoger beroep is rechtgezet door het hof. Het hof heeft geoordeeld dat de beoogde wijzigingen passen binnen de mogelijkheden. De weg is nu vrij om de afspraken de komende tijd nader uit te werken."
Een woordvoerster van de gemeente Utrecht: "De gemeente heeft een contract met RBL Outdoor en dat blijft zo. Het is aan RBL Outdoor om de exploitatie goed vorm te geven. De gemeente is het arrest nog aan het bestuderen, maar is in het algemeen tevreden met de uitspraak."
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Media Reverse en INDIE lanceren campagne Wereldmuseum
Gemeenteraad Utrecht wil fossiele reclame per 2026 verbieden
[Vacatures] Out of Home Masters zoekt een Client Lead Manager
Ben & Jerry’s opent Brookie Pop-up in Amsterdam
McDonald’s haalt menu’s weg in Saudi-Arabië
Gepubliceerd door: David de Jong