
Dutch PR Awards 2025 - Stop Fade-out
Specsavers Nederland schakelde HPB in om bewustwording te vergroten rondom volksgezondheid
Naam Case: Stop Fade-out | Inzender: HPB | Het PR Bureau | Categorie: Zorg
Kunnen jullie HPB | Het PR Bureau introduceren?
HPB | Het PR Bureau is een full service creative PR agency waarin we organisaties en merken helpen om door de ruis van de hedendaagse communicatie te breken. Wij helpen een diepere, betere verbinding met mensen te vinden en dingen te veranderen die er écht toe doen.
Wie was de opdrachtgever?
Specsavers Nederland
De briefing en de doelstellingen
Specsavers staat bekend om haar expertise in oogzorg, maar is minder bekend als specialist op het gebied van hoorzorg. Gaat Specsavers niet over briloplossingen, zoals de naam al doet vermoeden? En gaat een geweldige prijspositionering goed samen met deskundigheid? Door het beperkte bewustzijn denken belanghebbenden in de sector niet altijd aan Specsavers wanneer ze mensen met gehoorverlies doorverwijzen naar een audicien. Daar moet verandering in komen, gezien Specsavers deskundige audiciens in huis heeft.
De vraag: Ontwikkel een idee dat bewustwording rondom volksgezondheid vergroot en de autoriteit van Specsavers onder belangrijke stakeholders in de sector op het gebied van hoorzorg vergroot. Door Specsavers te positioneren als een thought leader die het taboe wil doorbreken en zich inzet voor gelijke participatie van mensen met gehoorverlies binnen de samenleving.
Inzichten en strategie
De audiciens van Specsavers spreken dagelijks met mensen met gehoorverlies en ontdekten dat gehoorverlies veel meer is dan alleen een fysiek probleem. Uit onderzoek van Specsavers bleek zelfs dat 1 op de 3 mensen met gehoorproblemen hierdoor verschillende problemen ontwikkelt. Dit kan weer leiden tot andere problemen: ze nemen minder deel aan de samenleving. Ze blijven zich terugtrekken. Mensen met gehoorverlies verdwijnen naar de achtergrond en raken in sociaal isolement. Wat vervolgens weer kan leiden tot een cyclus van nog meer grotere problemen. Mensen voelen zich onveilig (46 procent), depressief (47 procent), angstig (43 procent) en hebben het gevoel dat ze hun grip op het leven verliezen (51 procent). Dit alles wordt veroorzaakt door gehoorverlies. Maar niemand die daar over praat. Bewustzijn rondom eenzaamheid is er wel, helaas is dit slechts een symptoom van wat er werkelijk gebeurt in het leven van 500.000 Nederlanders. Deze mensen verdwijnen langzaam maar zeker uit de samenleving.
De case
Om deze mensen te erkennen werd het tijd voor een verandering in mentaliteit en de dialoog over goed horen te verplaatsen van ‘in’ de oren naar ‘tussen’ de oren. We introduceren een nieuw perspectief op een probleem dat de volksgezondheid aantast.
Een complex onderwerp, zonder duidelijke definitie. We gaven het probleem een naam. Een duidelijke naam. Een naam om het gesprek op gang te helpen. Want als je het een naam geeft, kun je het aanwijzen, beschrijven, erover praten, het omarmen en behandelen. Plotseling begonnen niet-gerelateerde kwesties samen te vallen. Plotseling was het zichtbaar en tastbaar wat er moest gebeuren.
We hebben een naam bedacht voor dit nieuwe fenomeen. Net zoals ‘burn-out’ een begrijpelijke overkoepelende term is voor veel schadelijke gevolgen van langdurige (werk)stress, introduceert Specsavers een nieuwe overkoepelende term voor de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies.
Wij introduceerden: Fade-out, wanneer iemand langzaam naar de achtergrond verdwijnt als gevolg van de negatieve effecten van gehoorverlies.
Resultaat:
1. Bewijs dat Fade-out bestaat
Eerst moest er bewijs komen dat fade-out echt bestaat. We hebben onderzoek gedaan in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. En we kwamen erachter dat alleen al in Nederland 500.000 mensen last hebben van fade-out, dat is 1 op de 3 Nederlanders. Dit issue is onder jonge mensen met gehoorverlies nog veel groter. 59 procent van de jonge mensen (tussen de 18 en 24 jaar) ervaart fade-out als gevolg van gehoorverlies.
2. Bewijs vanuit belanghebbende en stakeholders
Nadat we het bestaan van fade-out hadden onderzocht (en bewezen), hebben we verschillende belanghebbenden benaderd om hun mening over de nieuwe term te vragen. Zij namen deel aan het gesprek en deelden hun inzichten over de impact van het fenomeen fade-out:
- 'Fade-out gaat over hoe je je voelt in een sociale context. Jongeren staan midden in het leven, hebben vaak veel sociale contacten en willen overal aan meedoen. Als ze niet (meer) sociaal kunnen deelnemen, heeft dat een nog grotere impact op hun mentale welzijn.' - Professor Radboud Universiteit
- 'In Nederland hebben 500.000 mensen met gehoorverlies last van fade-out. Kenmerkend is dat deze groep mensen vaak langzaam sociaal naar de achtergrond verdwijnt. Sociale contacten worden schaarser en het risico op eenzaamheid neemt toe. Met het risico om in sociaal isolement te raken', - Senior onderzoeker Fontys Hogeschool.
- ‘Het aanbieden van hulpmiddelen is essentieel voor mensen met gehoorverlies om weer sociaal te kunnen deelnemen en een gezond en gelukkig leven te leiden’, - Psychiater en medisch directeur bij GGMD.
Ook hebben we verhalen verzameld van mensen die het onderwerp herkennen en de term ‘fade-out’ meteen konden omarmen:
- Ik heb soms het gevoel dat ik niet serieus genomen word - Annie (76)
- Verjaardagen en feestjes zijn voor veel mensen een bron van vreugde, maar voor mij zijn ze vaak vermoeiend en frustrerend. Grote groepen, achtergrondmuziek. Alles bijhouden is voor mij ontzettend vermoeiend. Ik ga meestal vroeg naar huis. - Sonja (48)
- Ik ben nooit een fan geweest van concerten of harde geluiden, maar ik heb altijd genoten van gezelligheid en beschouwde mezelf als een sociaal persoon. Als je gesprekken niet meer kunt volgen, ondanks dat gehoortests iets anders aantonen, verandert je leven enorm. Je neemt niet meer deel aan activiteiten waar je de gesprekken niet meer kunt volgen. - Atte (65)
- Ik volg niet altijd wat er gebeurt, vooral in drukke of lawaaierige situaties of gesprekken. Op die momenten staar ik vaak wezenloos voor me uit en trek ik me terug in mezelf, waardoor ik gedeeltelijk of volledig afwezig ben in de interactie. Ook dit hoort bij het leven met gehoorverlies. - Melissa (26)
- Naar de verjaardagsfeestjes van mijn kleinkinderen gaan is geen plezier. Ik vermijd grote groepen. - Toos (59)
3. Lancering van ‘The Unfunny Experiment’ - Een sociaal experiment van een stand-upcomedian die belanghebbenden confronteert met het effect van fade-out
Om de term fade-out te lanceren, hebben we samengewerkt met een populaire Nederlandse stand-upcomedian en ‘The Unfunny Experiment’ geproduceerd. We hebben belangrijke belanghebbenden uitgenodigd om de voorstelling te komen bekijken. Hier konden ze zelf de sociale gevolgen van gehoorverlies ervaren. We hebben een video gemaakt over dit evenement voor de interne organisatie, journalisten, KOL's en de gezondheidszorgsector om hen hiervan bewust te maken.
4. Een op maat gemaakte earned media aanpak geïmplementeerd en de term ‘Fade-out’ gelanceerd op Wereld Gehoor Dag
- Onderzoekspersbericht uitsturen: Landelijke media, regionale media, lifestyle, vakmedia en marcom media;
- In het onderzoekspersbericht kwamen verschillende woordvoerder aanbod (zie hierboven) die het begrip fade-out introduceerde in hun werkzaamheden en duiding gaven aan de gevolgen hiervan;
- We vroegen ervarginsdeskundigen om hun verhaal te delen, deze werden meegestuurd naar journalisten zodat er een volledig item/repportage gemaakt kon worden;
- Journalisten met een link naar gehoorverlies en mentale gezondheid werden exclusief benadert;
5. Specsavers nam het initiatief en bracht belangrijke stakeholders, zoals medische zorgprofessionals, wetenschappers en sociale experts, samen om gezamenlijk een onafhankelijke stichting ‘Stop Fade-Out Foundation’ op te richten, met als doel onderzoek te doen naar en bewustwording te creëren rond dit volksgezondheidsprobleem.
Lees alles over de Dutch PR Awards en hoe in te zenden hier
Over de founding partners van de Dutch PR Awards
PR-Dashboard ontwikkelt slimme oplossingen voor PR- en communicatieprofessionals en maakt bijvoorbeeld De Perslijst, PR-Newsroom en Persvragen.
De specialist op het gebied van media monitoring, media analyse en insights. Al meer dan 100 jaar zitten wij bovenop het nieuws.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Dutch PR Awards 2025 - De NOBEARS Ambitiegids
Dutch PR Awards 2025 - Sophia Weavers en Marjoleine van Klaveren over Bijl PR
Dutch PR Awards 2025 - Hartcheckpunten
Dutch PR Awards 2025 - Buurt AED
Dutch PR Awards 2025 - 24/7 Diabetes
Gepubliceerd door: Daan Dekkers