[DPG Grow] Mediagebruik in vakantietijd

De zomer is aangebroken en Nederland maakt zich op voor een welverdiende vakantie. Wat betekent dit voor het mediagebruik? Gaat het favoriete magazine nog steeds mee in de strandtas? Worden de dagelijkse apps nog steeds gecheckt? En hoe ontvankelijk is de consument tijdens de vakantie voor reclame?

DPG Media deed samen met Panel Inzicht onderzoek naar het mediagebruik van de Nederlandse consument tijdens de zomervakantie. Wat blijkt? Nieuwsmedia en magazines blijven populair, ook tijdens de zomervakantieperiode. Wil je nog meer kennis opdoen over digitale media en marketing? Kijk dan op dpggrow.nl.

Nederland komt tot rust tijdens vakantie

Uit het onderzoek onder 1.000 respondenten tussen 16 en 69 jaar blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders kiest voor een strandvakantie. Daarnaast worden natuurvakanties (38%) en cultuurvakanties (35%) vaak in overweging genomen. Vakantie is de perfecte tijd om tot rust te komen, na te denken en plannen te maken voor het komende jaar.

Gebruik van nieuwsmedia tijdens vakantie

Maar liefst 43 procent van de respondenten geeft aan dezelfde nieuwsbronnen als in het dagelijks leven te blijven gebruiken op vakantie. Websites en apps worden nog steeds geraadpleegd om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, ook tijdens een vakantie in het buitenland. Uit het verkeer van onze nieuwsapps NU.nl en AD vorig jaar bleek dat vooral vanuit Italië en Frankrijk nieuws werd geconsumeerd tijdens de zomermaanden. In augustus werden er vanuit deze landen bijna negen miljoen pageviews gerealiseerd. Dat is ruim twee keer zoveel als het gemiddelde aantal pageviews per maand in 2022.

Daarnaast blijven de dagbladen populair, met 46 procent van de respondenten die aangeven de krant te lezen op vakantie. Men geeft wel aan de krant op vakantie vaak op een andere manier te lezen dan thuis. Bijna een vijfde van de mensen geeft aan een andere Nederlandse krant te lezen of zijn of haar krant er herhaaldelijk bij te pakken.

Jongeren lezen vaker magazines

Interessant genoeg tonen vooral jongeren, in de leeftijdsgroep van 16 tot 29 jaar, juist meer interesse in magazines. Ruim de helft (52%) van deze groep geeft aan even vaak als normaal of vaker een magazine te lezen tijdens de vakantie. In de leeftijd van 30 tot 49 jarigen is dit 43 procent. Ook geeft 52 procent van jongeren aan wel eens te praten over wat hij of zij gelezen heeft in een magazine.

Adverteren in de zomer

Kortom, nieuwsmedia en magazines blijven relevant en boeiend, ook wanneer we ontspannen en genieten van onze vakantie. Blijf deze kanalen benutten om jouw doelgroep te bereiken, zelfs tijdens de zonnige zomermaanden.

Download de infographic

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Download dan de uitgebreide infographic op Grow van DPG Media. Wil je meer informatie over de uitsplitsingen op geslacht of leeftijd? Neem dan contact op met jouw DPG Media contactpersoon!

Werkt de download op je mobiele telefoon niet? Open dan de website in je browser.

www.dpggrow.nl

www.dpgmedia.nl

Lees ook:

John Lin: Hoe Europa kan leren van China's techstrategie

25-07-2025 | 15:14:15
In de aflevering van de podcast Whazzup!? in Media bespreken Roger Verdurmen en René Zeedijk samen met John Lin de snelle technologische opmars van China

Aragorn Meulendijks: AI wordt groter dan internet

23-07-2025 | 10:58:00
In een aflevering van de podcast Whazzup!? in Media spreken Roger Verdurmen en René Zeedijk met toekomst-historicus Aragorn Meulendijks

Roger Verdurmen en René Zeedijk starten podcast: Whazzup!? in Media

15-07-2025 | 11:55:00
In Whazzup!? in Media praten Roger Verdurmen en René Zeedijk je bij over de belangrijkste highlights in de media, over de media.

Betting Wonen vergroot zichtbaarheid met campagne

01-07-2025 | 14:34:00
Betting Wonen, al 90 jaar een vertrouwd adres in de Achterhoek voor comfortabel wonen, wilde haar merk nieuw leven inblazen.

Consument zoekt zekerheid in onzekere tijden

24-06-2025 | 12:45:00
Uit recent onderzoek van DPG Media blijkt dat mensen zich steeds bewuster, maar ook bezorgder gedragen als het gaat om hun geldzaken

Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.