
De Consent Tent van de Rijksoverheid trekt duizenden studenten aan
Als onderdeel van de campagne Wet seksuele misdrijven reisde de Consent Tent van de Rijksoverheid langs introductiefestivals in Groningen en Tilburg. De Consent Tent is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Havas Lemz is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de campagne.
Raùl & Rigel bedacht samen met Initiative Media het creatieve concept voor deze activatie en is verantwoordelijk voor de productie en uitvoer. HvdM Public Relations verzorgde de landelijke en regionale mediabenadering. De campagne is online te zien, maar ook in het straatbeeld. Bijvoorbeeld via digitale schermen in verschillende grote steden.
De Aanleiding voor de tent is de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Deze wet stelt dat seks en seksueel gedrag altijd gewenst en gelijkwaardig moeten zijn. Iets wat je allebei wil. Niet omdat de één zich aan de ander opdringt. Het is in de wet dus strafbaar als je seksueel contact begint of doorzet terwijl er duidelijke signalen zijn dat de ander niet wil.
De Consent Tent stond op de KEI-week in Groningen, TOP-week in Tilburg en het Purple Festival van Fontys Hogeschool. Bij de tent kregen studenten een slotje die ze aan de Consent Tent konden hangen. Door dit te doen, lieten ze weten dat ze consent belangrijk vinden bij seks en seksueel gedrag. En dat ze aandacht zullen hebben voor de wensen en grenzen van zichzelf en de ander. Of het nu gaat om zoenen, elkaar aanraken of seks hebben. De studenten kregen een plaktatoeage om uit te dragen dat ze vóór consent bij seks zijn. Voor vragen of een luisterend oor konden ze terecht bij professionals van het Centrum Seksueel Geweld.
Wederzijdse instemming
Mariëlle Verlouw, campagnemanager ministerie van Justitie en Veiligheid: "Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt veel voor. Ook in het studentenleven. Met de Consent Tent wilden we bewustwording creëren onder eerstejaarsstudenten over hoe belangrijk wederzijdse instemming is. Zowel voor als tijdens de seks. Maar ook bij zoenen of andere vormen van intimiteit. En juist bij de introductieweken, want dat is de eerste kennismaking met het studentenleven. Het slotje bleek een perfecte conversation starter te zijn voor de professionals van het Centrum Seksueel Geweld. Wat met een lege gaastent begon, is na een aantal weken uitgegroeid tot een waar kunstwerk, een prachtige symboliek."
Kelly Bruil, senior beleidsmedewerker ministerie van Justitie en Veiligheid: "Het is zeker niet de bedoeling dat je niet meer mag experimenteren en ontdekken met elkaar. Maar alleen als je dat alle twee wil en er sprake is van een gelijkwaardige situatie. Want anders is het strafbaar volgens de Wet seksuele misdrijven. Met het slotje als symbool voor consent konden studenten op een laagdrempelige manier laten zien dat ze voor consent zijn en achter de wet staan."
Jessica Groot, strateeg bij Initiative Media: "We geloven erin deze activatie ook online nog verder door te trekken. Zo was influencer Sophie Milzink bij de Consent Tent aanwezig en komt het belang van consent ook nog terug in twee podcasts."
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
AKQA en TBWA winnen meeste Lampen bij ADCN Awards
DDB en Fitzroy aan kop bij Esprix-uitreiking
Havas Lemz ontwikkelt campagne voor Optimel Probiotica
Havas voortaan beursgenoteerd in Amsterdam; Canal+ in Londen
Havas Lemz ontwikkelt digitale campagne voor Pearle
Gepubliceerd door: Daan Dekkers