Christian van Thillo (DPG Media): NOS/NPO en big tech werken marktverstorend

Christian van Thillo, Executive Chairman en eigenaar van DPG Media, ziet de marktverstorende digital publishing-activiteiten van de publieke omroepen in Europa en het reguleren van big tech als de grootste uitdagingen voor Europese overheden.

Dit zei hij tijdens de Kees Lunshoflezing 2024 in Den Haag.

Oneerlijke concurrentie NOS

In Nederland ondervindt DPG Media steeds meer hinder van de NOS als onderdeel van de NPO. Christian van Thillo wees erop dat de nieuwssite van de NOS, gefinancierd met overheidsgeld, de grootste van het land is, met een enorm gratis aanbod dat veel verder gaat dan feitelijk nieuws. Volgens hem is het vaak te vergelijken met een (gratis) krant, waardoor het voor DPG Media moeilijker wordt om abonnementen te verkopen.

Christian van Thillo: "Wij krijgen geen subsidies. Dit is elders in Europa ook het geval en vormt een grote bedreiging voor mediabedrijven, wat heeft geleid tot verschillende klachten bij de Europese Commissie (in Duitsland, Oostenrijk en Finland, red.).

Als je naar de NOS-site kijkt, zie je dat deze veel verder gaat dan tv-nieuws. Het is visuele storytelling. Als je dan ziet hoeveel items er gebracht worden en hoe, dan is het wedijveren met een krant.

Als een publieke omroep een publieke publisher wordt, dus eigenlijk een digitale krant voor een groot publiek, weet je dat private kranten moeite kunnen hebben om te leven van abonnementen.”

Van Thillo stelt dat de publieke omroep wel een nieuwssite kan hebben, maar dat deze ondersteunend moet zijn en geen totaalmedium mag worden.

Wel een sterke publieke omroep?

Toch benadrukt de voorman van DPG Media dat de publieke omroep sterk moet blijven, mits deze onderscheidend is en niet marktverstorend, maar complementair. Voor digitale activiteiten geldt volgens hem dat deze nu niet onderscheidend zijn en juist marktverstorend werken. Daar moet volgens hem over worden gepraat.

Volgens Van Thillo zou er nooit zoveel worden geïnvesteerd in de audiovisuele sector zonder publieke omroep. Hij wijst erop dat de overheid een rol moet blijven spelen om content te laten maken die anders niet zou bestaan, zoals bepaalde series, films en documentaires. Daarnaast zou een ouder publiek zonder publieke omroep niet worden bediend, omdat adverteerders daar niet in investeren.

Volgens hem zou een zender als VRT Canvas (in Vlaanderen) nooit gecommercialiseerd kunnen worden en in een commerciële omgeving niet kunnen bestaan.

Big tech reguleren is een enorme uitdaging

Volgens Christian van Thillo laten big tech-bedrijven (zoals Apple, Meta, Alphabet/Google) zich niet reguleren. Zelfs torenhoge boetes vormen geen probleem.

Christian van Thillo: "Deze bedrijven hebben zich de voorbije 25 jaar razendsnel ontwikkeld zonder zich veel aan te trekken van de wetgeving of de problemen die op hun platformen zijn ontstaan, zoals fake nieuws, desinformatie en de fameuze echo chambers. Move fast and break things, zei Mark Zuckerberg ooit, en dat hebben ze gedaan.

Niemand heeft ze kunnen tegenhouden. De Europese Unie probeert big tech tot de orde te roepen met de Digital Market Act, Digital Service Act en nu ook de AI Act. Het grootste probleem is de afdwingbaarheid van deze wetgeving.

Big tech gaat in beroep tegen elke veroordeling, waardoor er vijf jaar lang niets gebeurt. Zij blijven de regels bepalen zoals een land dat doet. En als er dan een boete van een paar miljard wordt opgelegd, betalen ze die met een glimlach. Het is een rounding error in hun financiën.

Ik vrees dat de laissez-faire politiek van de Amerikaanse overheid niet zal veranderen onder een nieuwe president Donald Trump. Daarom is het zo belangrijk dat Europa wel actie onderneemt. Als we in Europa slagen om digitale markten goed te reguleren, zodat de regels voor iedereen gelijk zijn, hebben lokale bedrijven een toekomst in een digitale maatschappij."

Scheidend Eurocommissaris Margrethe Vestager (voor de sociaal-liberale Deense partij Radikale Venstre) zei in een interview trots te zijn op de boetes die zij de afgelopen tien jaar heeft opgelegd aan de grootste bedrijven ter wereld wegens machtsmisbruik. Christian van Thillo reageerde hierop: "Het vorige kwartaal kreeg Apple een boete van 13 miljard euro. Maar dat interesseert hen niet. Het is slechts een voetnoot in hun financiële rapportage. Er moeten verbodsbepalingen komen."

ChatGPT is pure diefstal

Christian van Thillo stelt dat ChatGPT pure diefstal pleegt door ongestoord publicaties van DPG Media over te nemen zonder toestemming. AI kan volgens hem een impact hebben op de journalistiek. Hij vreest dat ChatGPT zelfs achtergrondverhalen kan maken, wat hij zorgwekkend noemt. Toch denkt Van Thillo dat menselijke verhalen onderscheidend blijven, omdat daar ook toekomstperspectief en emotie in zitten.

Digitale abonnees zijn goedkoop

Van Thillo vindt dat digitale abonnees momenteel goedkoop uit zijn. Hij wil hen stimuleren meer te betalen door meer waarde toe te voegen aan abonnementen. Daarnaast ziet hij kansen voor betere prestaties in de digitale advertentiemarkt. De uitgevers konden recent een aangekondigde btw-verhoging voor nieuwsmedia afwenden dankzij een succesvolle lobby.

RTL Nederland en ACM

Over de voorgenomen overname van RTL Nederland zei Van Thillo dat de definitie van de relevante markt daarbij cruciaal is. Eerdere casussen rond Talpa Network en TF1/M6 gingen uit van de televisiereclamemarkt. DPG Media is in Nederland niet actief op die markt.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bevraagt momenteel alle stakeholders. Volgens Van Thillo zal de overname juist synergievoordelen opleveren tussen Vlaanderen (VTM) en Nederland (RTL Nederland), onder andere door meer uitwisseling van dramaseries binnen hetzelfde taalgebied. Technologie, die volgens hem fortuinen kost, biedt ook kansen voor synergie. RTL Group verwacht dat de overname van RTL Nederland door DPG Media eind maart 2025 wordt afgerond.

Reactie op boek van Mark Koster

Christian van Thillo reageerde op Mark Kosters boek De Belg. Hij noemde het boek “laag bij de grond” en stelde dat er meer onwaarheden in staan dan pagina’s (meer dan 400). Volgens hem zijn er niet veel exemplaren van verkocht.

Christian van Thillo: "Alles was fout aan het boek. Zelfs de zogenaamde positieve aspecten werden fout beschreven. Hoe wij beslissingen nemen, klopt niet. Diegenen die in hyperbolen schrijven, zijn aanstellers."

Van Thillo gaf dit als reden waarom hij niet meewerkte aan een weerwoord in de podcast Hoge Bomen van FD Mediagroep, waarin Koster betrokken was.

De volledige lezing en discussie zijn hier te bekijken.

www.dpgmediagroup.com

www.nieuwspoort.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Brandkast! Aflevering 17: Marketing in de zorg

24-04-2025 | 09:00:00
In aflevering 17 van Brandkast! door DPG Media spreekt host Roger Verdurmen met Marika Zijp, de Group Chief Strategy & Brand van Partou.

DPG Media 2024: omzetgroei, resultaat NL blijft achter

17-04-2025 | 11:01:00
DPG Media heeft in 2024 een omzet gedraaid van 1,73 miljard euro en groeide daarmee met 2,4 procent. Het ebitda-resultaat daalde met 1,1 procent; de voortgezette bedrijfsresultaten bedroegen 3,6 procent minder

AD en DPG Media verhuizen naar de Coolsingel

15-04-2025 | 15:52:00
De centrale redactie van het AD verhuist begin 2027 naar de Coolsingel in Rotterdam.

Rijksmuseum en Donald Duck trekken 60 procent ander publiek

10-04-2025 | 09:00:00
Door Donald Duck in te zetten, was het doel gezinnen met kinderen aan te trekken die anders misschien niet hadden overwogen om het museum te bezoeken

Qmusic blijft marktleider, JOE passeert 5 miljoen luisteraars

09-04-2025 | 15:51:00
Qmusic blijft de best beluisterde radiozender van Nederland in de doelgroep 20 tot 49 jaar, met een marktaandeel van 20,3 procent in maart.
 

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.