
Willem van Kooten overleden: kleurrijke en vindingrijke mediapersoonlijkheid
Op 3 januari 2025 overleed de 83-jarige Willem van Kooten in de jaren ’60 en ’70 beter bekend als Joost den Draaijer.
Radio Veronica
In februari 1961 startte een 20-jarige Willem van Kooten zijn carrière bij de toenmalige zeezender Radio Veronica (eerder had hij iets kleins bij de NCRV gedaan in 1955 toen hij 14 was) waar hij vanaf september 1961 Joost mag het Weten ging presenteren. Zijn radiostart betekende in feite de start van het fenomeen radio-dj waar daarvoor de presentatoren vooral deftig presenteerden. In juni 1964 promoveerde hij tot programmaleider, Hij introduceerde in 1965 de Nederlandsde Hitparade die in 1966 de Veronica Top 40 werd; de voorganger van de Nederlandse Top 40 (vanaf 1974). Het Radio Veronica waar Willem van Kooten werkte en de zenderleiding over had, was het station met verder dj's als Jan van Veen, Chiel Montagne, Harmen Siezen en Gerard de Vries.
Hij introduceerde ook het fenomeen horizontale programmering (dat de NPO pas op bijvoorbeeld Radio 3 in oktober 1992 introduceerde), jingles, drive in shows en slogans voor Radio Veronica en termen als gouwe ouwe en Alarmschijf,
Willem van Kooten werkte daarna bij Radio Noordzee (waar hij in aanraking kwam met John de Mol sr.), NOS HIlversum 3 (dagelijks met Joost mag niet Eten, alsmede eerder de Nationale Hitparade, kort bij VPRO Hilversum 3 en AVRO. Het waren tijden waarbij Hilversum 3 elke dag een andere programmering had (elke dag een andere omroep) en Willem van Kooten voor de NOS als enige een (horizontaal geprogrammeerd) dagelijks programma had op werkdagen.
Willem van Kooten de ondernemer
Als ondernemer was Willem van Kooten in 1968 de oprichter van het platenlabel Red Bullet en Nanada Music op (in 2021 verkocht aan Pythagoras Music Fund).
in de begindagen van John de Mol Produkties was Willem van Kooten financier en voor 50 procent eigenaar. Hij startte in februari 1988 het eerste teloor gegane commerciële Nederlandse radiostation Cable One op waarvan de distributie in Nederland 20 maanden later verboden werd, omdat Nederlandse commerciële radio- en tv-stations tot 1992 verboden waren.
In 1991 participeerde Willem van Kooten in het Nederlandse radiostation Holland FM dat van 1992 tot 1995 heeft bestaan. Ook was Willem van Kooten betrokken dankzij een 5 procentsbelang in de teloorgegane sportzender Sport7 van onder meer de KNVB en het toenmalige Endemol.
Hij was ook grootaandeelhouder van het toenmalige Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM. Verder was hij tot 2019 actief met Anl'eau mineraalwater en in de Portugese Algarve was hij eigenaar/oprichter van het golfresort Castro Marim Golf. Hij was ook van1996 tot 2011 aandeelhouder van het toenmalige Infostrada dat handelde in sportdata.
Willem van Kooten handelde meer intuitief dan rationeel, verklaarde hij in interviews, maar had vaak een goed oog voor het ondernemen.
Politiek
Willem van Kooten investeerde in 2002 in Leefbaar Nederland omdat hij de politiek wilde veranderen met de in mei van dat jaar vermoorde Pim Fortuyn als lijsttrekker die kort daarvoor Leefbaar Nederland had verlaten.
Branded content avant la lettre
Radio Veronica werd mede onder de zenderleiding van Willem van Kooten (met zijn programma’s) razend populair met luistercijfers die radiostations zeker de afgelopen 30 jaar nooit meer halen. De radiozender grossierde daarbij in gesponsorde programma's en relatief veel reclames. Ook bij de plaatjes die gedraaid werden, was soms een commercieel belang mee gemoeid. Willem van Kooten zei zelf later in interviews dat de leiding van de radiozender zelf dat soort deals maakte.
Een in 1968 mede door hemzelf geproduceerd nummer (Ome Sjake - Het hele zakie loopt in zijn nakie van de Praatpalen) mocht hij niet draaien wat leidde tot zijn vertrek bij de zeezender in 1968. 10 jaar later leidde een soortgelijk geschil bij de NOS ook tot zijn vertrek bij Hilversum 3.
Als muziekuitgever was hij enerzijds producent van bands als de Golden Earring, Schocking Blue, George Baker Selection en anderen, anderzijds was hij dj bij de NOS en kon hij die muziek selecteren om te draaien. Hij was overigens niet de enige dj die in dergelijke belangenconflicten terecht kwam, in tijden dat de Nederlandse Publieke Omroep daar nog niet echt regels voor had en een monopoliepositie innam. Het waren andere tijden.
Voorvechter Nederland
Willem van Kooten was altijd voorvechter van een Nederlands commercieel medialandschap dat in handen is van Nederlandse ondernemers. Hij betreurde de houding van met name CDA (en diens voorgangers ARP, KVP, CHU) en PvdA die tegen de komst van legale Nederlandse commerciële radio en televisie waren en tot 1992 de facto wisten tegen te houden. Hierdoor is de belangrijkste Nederlandse mediagroep RTL Nederland thans in Duitse handen (mogelijk binnenkort Vlaams). Willem van Kooten was ook voorvechter van de komst van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid (in 1997, respectievelijk 2006).
Ook was Willem van Kooten met zijn vindingrijkheid en creativiteit van 1961 tot 1978 in feite de vaandeldrager van veelzaken die jaren later gewoongoed werden. Hij hekelde daarbij overigens de weinige vrijheid en weinige kennis die veel dj's vandaag de dag tentoonspreiden en was voorvechter van de Nederlandse taal.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
[DutchMedia Podcast] over NPO, DPG Media en de ACM
Omzet Ster 2024 daalt naar 211,6 miljoen euro
Kamer wil samenwerking NPO, RTL Nederland & Talpa Network
Happiness Everywhere over Marktplaats-campagne
DPG Media 2024: omzetgroei, resultaat NL blijft achter
Gepubliceerd door: David de Jong