
De bevrijdende handelsoorlog
[Column] Rogier van Kralingen: Een domper op Amerikaanse overconsumptie is een godsgeschenk
Deze handelsoorlog werkt bevrijdend. Tenminste als je eindelijk durft te kiezen voor de juiste economie. Want een domper op Amerikaanse overconsumptie is een godsgeschenk voor de natuur en een schot voor open doel voor wereldhandel en Europa. Dus laten we haar gebruiken om samen een nieuw tijdperk van overvloed te verwelkomen.
True Pricing
Een echte econoom weet toch wat economische schaarste is? Het heet Overshoot Day, de dag waarop de mensheid elk jaar haar maximum bereikt van wat de aarde terug kan geven. In de VS was dit 13 maart. In Nederland 1 april, zonder grap. Op dit moment, op de enige levende planeet in het universum (voor zover we weten), verbruiken we te veel.
Dit is de objectieve waarheid op de bodem: ons efficiëntie-streven in de 24-uurs performance economie is helemaal nooit efficiënt geweest. Basta. Het is dus naïef om te geloven dat zonder gigantische schokken de wereldeconomie ooit écht zouden overgaan tot iets effectievers. Dat maakt dit moment waarop de VS zichzelf effe lekker in de eigen poot loopt te mitrailleuren, tot een uitgelezen kans om te innoveren.
Voor wie nu in een stuip schiet… ik sta hier niet met het vingertje van Extinction Rebellion te zwaaien. Ik heb het hier over kosten en baten op de wereldbalans én op jouw balans. Want de True Price van onze bestaande, onduurzame economie is hoger dan haar baten en werkt via compliance, inkoopprijs en stresslevels ook door in jouw bedrijf. Stukkie duurder dan tarieven ook. Even sarcastisch rekenen… ons land dit jaar? Baten 91 dagen. Kosten 274.
Oude versus nieuwe economie
Je merkt: ik ben hier zo klaar mee. Die eeuwige stuip naar een oude economie welke – voor je bloedeigen ogen – in elkaar stort. Wat is jouw realiteit? Beurscrash? Of droogste lente? Het gaat zestig triljoen kosten my friend, dat smelten van de ijskappen (bron: IMF). De Club van Rome (1972) plus An Inconvenient Truth (2006) gaven daarom een stip op de horizon: duurzaam. En een duurzame economie, is er één van efficiënte middelen. En dus overvloed.
En als je nu denkt “Ja maar het kan toch niet anders?”… Dát. Dáár! Exact díe gedachte is oud denken. Het kan namelijk wél anders. Uruguay haar overshoot day is op 17 December met 98procent (!) renewables op het grid, heel veel extra banen, en een economische voorsprong van jewelste. Boeren die teruggaan naar multi- in plaats van monocultuur maken meer omzet, meer winst én de grond weer gezond. Plus een lekkerder tomaat. Kledingmerken die donkergroen zijn kopen hele bossen op. Moet ik doorgaan?
Gelukkig doen velen van jullie het al. Want duurzaamheid heeft giga returns aldus het World Economic Forum (column Carine Thomas). Havas ziet in haar Meaningful Brands onderzoek sociaal-duurzame betekenis meer dan dubbel zo veel terugvloeien (222procent). Plus, het leidt tot betere innovatie. Dát is het nieuwe verhaal. Zonder sarcastische rekenmachine.
Plumpudding populisme
Andere silver linings zijn ook plenty. Het dwingt China om dichter bij Europa te staan. Omdat ze niet anders kunnen. Die wederkerige economische afhankelijkheid is zeer waarschijnlijk zelfs onze enige kans om als NAVO een aanval op Taiwan te voorkomen. Omdat we niet anders kunnen. Vanuit Europa gaat de duurzame investering gewoon door, vooral lokaal. Kannie anders. En dat creëert een mega voorsprong.
Natuurlijk, we moeten kwetsbaren opvangen. Maar ook daar zit een les. We waren, met het dedain van een toeslagenaffaire, hen al lang en breed uit het oog verloren. Zo sterk als je zwakste besteedbaar-inkomen-schakel… In Amerika worden én de heartlanders én de projects al een halve eeuw genegeerd. Laat ze maar eens samen in opstand komen. Bleek het toch niet over links en rechts te gaan. Maar gewoon, zoals altijd, over up and down.
Het populisme zakt als een plumpudding in elkaar. De VS gaat nu de The Boy Who Cried Wolf fase in, waarin precies díe groep die ze zo hadden zitten opjutten, met hooivorken achter dat oranje bonobo aapje aangaat... want tja, Amerikanen en hun portemonnee hé? En oh ja, dat was de consequentie van liegen. Of in zijn geval: een handelstekortje aanzien voor een wolf.
Het populistische kabinet alhier? De facto gevallen. Ons eigen keizertje zonder kleren ging potdorie helemaal los over een handtekening. What the hell dude? De onmacht en incompetentie droop ervan af. Je ziet de aasgieren al cirkelen, wachtend op het ideale klapmoment. Zelfs PVV minister Klever ging in een dag tijd van radicaal nationalisme naar radicaal Europa. Je voelt 'm aankomen… ook hij… Kan. Niet. Anders.
De echte economie
We allemaal kunnen niet anders meer. Dat dit moment negatief is, zit in je hoofd. Dat is oud, nee, archaïsch denken. Want een krantenkop die roept: “Kansen voor de switch” is vanuit de puurste economie-theorie een keer of duizend objectiever dan: Crash. Negeer die bloedende krantenkop dus en stroop je mouwen op. Nam je zelf net een te scherp bochtje naar rechts? Maak het goed en join us. We hebben genoeg middelen en hersenen om deze transitie te vervolmaken. Zeker als we het samen doen. Ik bedoel, we gaan ons toch niet laten aftroeven door freakin’ Uruguay?
Van de Grieken met de roeiriemen, de Egyptenaren met papyrus, de Romeinen met wegen en aquaducten, de Engelsen met de stoommachine, de Amerikanen met AC-current en atoomenergie, en wij Nederlanders met Simon Stevins zijn windmolens, de samenleving die een nieuwe energieslag slaat, stapt altijd een gouden eeuw in. Een economie van goud geld ligt voor het oprapen. Zeker nu Amerika die kans laat liggen.
In komende vlugschriften alhier maken we dat gevecht lekker praktisch en goed winbaar met een golf aan tips en trucen. Maar voor nu? Eerst even bovenstaande emotie eruit. Daarna alles wat onduurzaam is eruit. Inclusief die stokoude, net iets te Amerikaanse, economie. Het is over. Het is uit. Free at last, free at last.
Liberation Day indeed.
Rogier van Kralingen is schrijver, spreker, muzikant en producent. Zijn laatste boek is The Whole Story – The Ultimade Guide to Storytelling (Amazon of Bol.com). Hij geeft Masterclasses Storytelling, een kritische lezing over Society & Tech, naast ideation workshops Duurzaamheid, Positioning en Branding.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
AI AI AI… ai ai ai
Gepubliceerd door: Bas Vlugt