
Patrick Petersen: AI-selling: Koop dit van mij, je wilt het
[AI & Marketing door Patrick Petersen]
Het AI-landschap biedt weer iets nieuws: AI-selling en Intelligent Commerce. Klinkt als iets uit een sci-fi film waarin robots je koelkast herprogrammeren. Wat het in werkelijkheid is?
Een AI-platform waarmee kunstmatige intelligentie zelfstandig dingen voor je koopt. Alsof we zélf nog niet genoeg geld uitgeven aan troep die we niet nodig hebben, laat Visa dat nu over aan algoritmes met koopdrang.
Ja, echt. Deze zelfsturende AI-agenten – laten we ze vanaf nu digitale koopzombies noemen – krijgen de sleutels tot jouw digitale portemonnee, mits jij natuurlijk toestemming geeft. Want toestemming, dat klinkt lekker geruststellend. Alsof je na tien keer akkoord klikken nog weet waar je ‘ja’ op hebt gezegd.
De creditcardmaatschappij werkt samen met onder meer OpenAI, Microsoft, Anthropic en Perplexity – oftewel de Avengers van de huidige AI-industrie. Want als je de toekomst van geld uit handen geeft, dan liever aan bedrijven die al toegang hebben tot alles wat je typt, zegt of denkt.
En daar houdt het niet op: er zijn nu ook AI-ready creditcards. Wat dat betekent? Dat je kaart niet langer je kaart is, maar een identiteit. Geen fysieke nummers meer, geen gegevens die je nog kunt onthouden. Veiligheid en flexibiliteit, noemt de maatschappij dat. Want niets zegt “veilig” als je digitale koopzombie zonder pardon een nieuwe smartwatch voor je bestelt, omdat je vorige model drie dagen oud is.
Toegegeven, je mag voorkeuren instellen. Zeg maar:
AI mag alleen sushi bestellen op dinsdag en niet meer dan 200 euro uitgeven aan hardloopschoenen per maand. Wat een geruststelling.
Ondertussen doet de concurrent ook vrolijk mee. Met Agent Pay – een programma waarin AI-agenten transacties voor je uitvoeren, zogenaamd handig, maar vooral een uitnodiging tot financiële chaos. Ze gebruiken zogenoemde Agentic Tokens. Klinkt als iets dat een Avanger in zijn handschoen zou stoppen net voor een battle, maar het is in feite gewoon een digitale ID waarmee je AI mag shoppen in jouw naam.
Oh, en alsof dat nog niet genoeg was, springt ook OpenAI zelf op de rijdende kassaband. ChatGPT krijgt binnenkort winkelfuncties. Je stelt een vraag, en bam: koopknoppen, aanbevelingen, productlinks. De AI selecteert wat jij nodig hebt – op basis van je voorkeuren, eerdere vragen, en recensie-data van het halve internet. Lekker handig, tot je beseft dat ChatGPT nu ook je persoonlijke Bol.com is geworden na wat intieme promptdialogen. Maar dan zonder klantenservice.
Kleine geruststelling: de aankoop gebeurt niet in ChatGPT zelf. Je wordt doorgestuurd naar de website van de winkelier. Maar laten we eerlijk zijn – als je al op die koopknop klikt, ben je waarschijnlijk niet van plan nog kritisch prijzen te vergelijken.
En Google? Die kijkt toe terwijl OpenAI zich aan hun advertentie-inkomsten vergrijpt van webshops. Want waarom zoeken, als je kunt praten met een AI die meteen je winkelmandje vult?
De vraag is: willen we dit echt? Willen we dat AI onze spullen koopt, onze smaak interpreteert, en onze financiële grenzen test, allemaal op basis van wat we “waarschijnlijk wel leuk vinden”? Of is dit gewoon de nieuwste manier om ons geld nog sneller door te spoelen, nu met een vriendelijk AI-gezicht erbij?
Wat zeker is: de poort is opengezet. De koopzombies zijn los. En ze hebben toegang tot onze creditcard.
-
Patrick Petersen RDM MA MSc is AI-expert gericht op businessautomatisering en ondernemer met zijn bureau AtMost(TV), auteur van meer dan twintig prijswinnende boeken over AI, marketing, online tech en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals zijn www.handboek.ai. Bovenal is hij docent en spreker.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Patrick Petersen: Wilt u een koopknop bij uw AI-prompt?
Patrick Petersen: Zelf denken is zo 20e eeuw, groetjes AI
AI: Van wetenschappelijke revolutie tot Muppet-manie
De klant wil bellen, geen gratis AI-chatbotje
De nAIviteit van even wat AI-tools doorvoeren
Gepubliceerd door: Saskia van Weert