
Heinz-jingle scoort hoogste herkenning in onderzoek TAMBR
De klassieke jingle van Heinz Sandwich Spread blijkt ook na vijftien jaar afwezigheid nog stevig in het geheugen van consumenten te zitten. Dat blijkt uit onderzoek van sonic branding agency TAMBR, in samenwerking met Talpa Media en Unravel Research.
De tune Dus wat ik steeds op tafel zet… wordt door 98 procent van de luisteraars correct gekoppeld aan het merk, en 81 procent herkent het geluid direct.
Het onderzoek richtte zich op de impact van klassieke soundlogo’s uit de jaren 80 en 90,
waarvan er veel al jaren niet meer op radio of televisie zijn te horen. Onder andere de geluiden van Heinz, Duo Penotti, Johma, Cup-a-Soup en RedBand bleken diep verankerd in het collectieve geheugen van consumenten.
Heinz en Duo Penotti blijven hangen
In de huidige markt worden soundlogo’s vaak ingekort tot enkele seconden, maar de jingles van vroeger tonen hun duurzaamheid. De Heinz-jingle scoort volgens TAMBR hoog op termen als catchy, eigentijds en pakkend. Dat de tune na zoveel jaren afwezigheid nog zulke scores behaalt, onderstreept de kracht van goed ingezette sonic branding.
Boaz Disselkoen, marketingverantwoordelijke voor Kraft Heinz BeNeLux: "De herkenbaarheid van de tune en de sterke koppeling aan het merk Heinz Sandwich Spread tonen aan dat een goed doordacht en consistent ingezet soundlogo een aanzienlijke impact kan hebben op de merkbekendheid. Audio raakt iets fundamenteels in ons geheugen. Dat de Heinz-tune nog altijd zo sterk resoneert, bewijst de kracht van een goed uitgevoerde sonic branding strategie. Vandaag de dag blijven we met onze merken zoeken naar de oorwurm die Heinz Sandwich Spread werd. Niet alleen omdat het werkt voor je product en merk, maar als marketeer is het een ultieme droom om mee te werken aan een klassieker."
Jingles met melodie en verhaal blijven lang hangen
Ook Duo Penotti (Twee smaken in een potti…) en Johma (Salades van Johma, verrassend lekkere…) laten zien dat melodieuze en langere jingles effectief zijn. Bijna 90 procent van de luisteraars koppelt deze geluiden nog altijd correct aan het merk. Volgens TAMBR komt dit door de narratieve opbouw, muzikale herkenbaarheid en jarenlange consistentie in campagnes.
Slogans met blijvende herkenning
Niet alleen jingles, maar ook slogans laten sporen na. 4 uur Cup-a-Soup en RedBand, als je voor pret bent worden door tachtig procent van de luisteraars nog altijd moeiteloos herkend. Andere klassiekers als Ze smelten de kazen (ERU), Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet en Geknipt voor de trek (Twix) scoren lager en missen de brede herkenning.
Audio essentieel in merkstrategie
Volgens TAMBR biedt goed ingezette audio structurele voordelen voor merken. Sonic branding draagt bij aan merkherkenning, emotionele beleving en koopintentie. Daarbij speelt radio een belangrijke rol, doordat het een groot aandeel in mediaconsumptie heeft en merken hiermee breed kunnen communiceren. Door de herkenbaarheid en impact van soundlogo’s goed te benutten, kunnen merken een sterke positie in het brein van de consument verwerven.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Willemijn van Hussen (TAMBR): Audio is je merkstem
Live happy van TUI bekendste soundlogo van touroperators
De onbenutte kracht van soundlogo's
Herlancering en landelijke campagne Lazy Vegan
Onderzoek TAMBR: Dat is het lekkere van Albert Heijn, bekendste jingle van Nederland
Gepubliceerd door: Saskia van Weert