
Gemeenteraad Utrecht wil fossiele reclame per 2026 verbieden
Aangenomen motie Partij voor de Dieren vraagt B&W een officieel voorstel daarvoor te maken
De gemeenteraad van Utrecht wil per 1 januari 2026 alle publieke reclame in de openbare ruimte voor fossiele reclames verbieden. Daartoe heeft de gemeenteraad op 8 mei 2025 een motie op initiatief van de Partij voor de Dieren aangenomen. De motie vraag roept het College van Burgemeester & Wethouders op om een raadsvoorstel te maken waarmee de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt gewijzigd.
Officieel besluit volgt nog
Het officiële besluit dat te doen is nog niet door de gemeenteraad genomen. De motie beschrijft wel minitieus hoe de tekst van de APV volgens de indieners moet worden. Daarbij gaat het om handelsreclame voor de producten en diensten fossiele brandstoffen, vliegvakanties/vliegtickets, grijze stroom- en gascontracten, cruisereizen en auto’s met een fossiele of hybride brandstofmotor.
Reclames aan de bedrijfspanden waar de activiteiten plaatsvinden mogen als het aan de gemeenteraad ligt, nog wel. De bedoeling is de verboden ook voor masten bij de A2 en A12 te laten geleden. Het is nu aan het Utrechtse College van Burgemeester & Wethouders om spoedig een officieel raadsvoorstel te maken en bij de gemeenteraad in te dienen. Theoretisch kan het College van B&W de motie naast zich neerleggen, maar ook langer erover doen waardoor de datum van 1 januari 2026 niet haalbaar is.
Ruime meerderheid
De motie werd ingediend door Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren waarbij Pvda, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, Bij1, Horizon, Student & Starter, Groep Zwanenberg en EenUtracht de motie mede indienden. VVD, CDA, D66 en UtrechtNu stemden tegen het initiatief, waarmee 25 van de 42 stemmen voor het voorstel zijn,.
2038
Oorspronkelijk zou het verbod op fossiele reclame nog jaren duren bij aflopende exploitatiecontracten via de private contracten met betrekking tot de gunning van reclameruimte. Nu dit via de APV geregeld wordt, kan deze volgens de gemeenteraad veel eerder worden ingevoerd. Anders zou die pas per 2038 volledig worden ingevoerd, omdat dan het laatste contract afloopt.
Voorzieningenrechter
De indieners putten een juridische grondslag uit een door de voorzieningenrechtbank Den Haag uitgesproken vonnis die stelde dat tegenover de algemene gezondheidsbelangen van de burgers immers slechts het commerciële belang van de adverteerders bestaat en dat de gemeente Den Haag er volgens de rechter terecht heeft op heeft gewezen dat alle beetjes helpen en dat de gemeente haar steentje wil bijdragen. De rechtszaak was door TUI en de brancheorganisatie ANVR aangespannen die een hoger beroep en/of bodemprocedure overwegen.
Lokaal beleid?
Verschillende partijen in de reclamesector verzetten zich tegen lokaal beleid waardoor een lappendeken aan verschillende regels omtrent wat wel en niet mag bij buitenreclame. Zij vinden dat dit soort discussies niet in gemeenteraden thuishoren, maar in de Tweede Kamer op landelijk niveau. Willem Albert Bol pleit in de DutchMedia Podcast voor een landelijk verbod op lokaal buitenreclamebeleid. Moties die in deTweede Kamer oproepen tot (onderzoeken naar) een landelijk reclameverbod voor fossele reclame haalden tot nu toe geen meerderheden.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Media Reverse en INDIE lanceren campagne Wereldmuseum
[Vacatures] Out of Home Masters zoekt een Client Lead Manager
Ben & Jerry’s opent Brookie Pop-up in Amsterdam
McDonald’s haalt menu’s weg in Saudi-Arabië
Kwik Fit brengt humor naar automobilisten via digitale billboards
Gepubliceerd door: David de Jong