
Kink bezat twee geheime uitzendlicenties van het Commissariaat voor de Media
Kink was de partij die twee geheime uitzendlicenties in handen had van het Commissariaat voor de Media. Een uitzendlicentie van het Commissariaat voor de Media was een voorwaarde om mee te mogen doen aan de FM/DAB+-frequentieveiling, die per 1 september jl. leidde tot de huidige situatie in het radiolandschap. Er waren geen andere partijen die geheime uitzendlicenties hadden aangevraagd.
Deze licenties zouden geheim blijven tot na de frequentieveiling en uiteindelijk ook anoniem blijven als de licentiehouder geen frequenties zou verkrijgen. De minister van Economische Zaken en Klimaat verzocht het Commissariaat voor de Media deze constructie mogelijk te maken, waar het Commissariaat voor de Media in eerste instantie in mee ging.
Beroepsprocedure
In een beroepsprocedure omtrent de Wet Open Overheid heeft Kink ervoor gekozen om zichzelf openbaar te maken, maar de namen van de beoogde programmakanalen houdt Kink geheim. Eerder redeneerde het Commissariaat voor de Media dat het geheimhouden het belang van het goed functioneren van de Staat, andere publiekrechtelijke lichamen of bestuursorganen zwaarder weegt dan het destijds openbaar maken hiervan. Daarbij zou het zijn gegaan om concurrentiegevoelige en bedrijfsvertrouwelijke informatie. Ook zou het functioneren van de veiling (achteraf) in het geding komen. Getuige het gegeven dat Kink zichzelf kenbaar heeft gemaakt, gaat deze redenering niet (meer) op.
Kink
Kink weigert bij monde van Jan Hoogesteijn elk commentaar anders dan dat deze zelfstandig aan de frequentieveiling heeft meegedaan. Het radiostation van Leon Ramakers zou bij de veiling hebben geprobeerd drie frequentiekavels te verkrijgen, blijkt uit onafhankelijke bronnen waaronder het Nederlandstalige kavel (100% NL van Mediahuis Radio) en de kavels waar Radio4All en JOE (DPG Media) de winnaars van zijn. Kink zou daarbij bij de verschillende kavels relatief snel zijn afgehaakt.
Overigens is alleen van een andere partij bekend dat die overwoog mee te doen met de frequentieverdeling: Global. Deze had ook uitzendlicenties verkregen van het Commissariaat voor de Media, maar dan in het openbaar.
6 uitzendlicenties
Kink heeft momenteel zes uitzendlicenties van het Commissariaat voor de Media, waarbij het met vier stations landelijk via DAB+ en internet uitzendt: Kink, Kink 80s, Kink 90s en Kink Distortion. De hoofdzender Kink zendt per 23 januari 2024 uit op FM in de Randstad op de tot 1 september 2025 verhuurde capaciteit van Radio Decibel (Perry Oerlemans). Wat de radiozender van plan is met een programmakanaal onder de naam Cream, dat op 12 oktober 2023 zijn licentie kreeg, is onduidelijk. Kink wil ook hierover geen informatie geven. Het DAB+- en online-station K-Rock werd op 1 december gestopt om plaats te maken voor Kink 90s.
Rechtszaken
Kink voert momenteel rechtszaken tegen de minister van Economische Zaken en Klimaat omtrent de licentieverdeling en met name tegen Talpa Network, Mediahuis Radio en Radio4all. Onlangs verklaarde Jan Hoogesteijn aan het ANP nog na te denken over een rechtszaak tegen de minister over de deelname van Talpa Network en Mediahuis Radio aan de veiling, of dit wel toegestaan is. In de optiek van Jan Hoogesteijn is sprake van ongeoorloofde (maar door ACM en RDI positief beoordeelde) verbondenheid doordat de reclame via One Media Sales gezamenlijk wordt geëxploiteerd.
Kink laat zijn reclame via ePower Sales exploiteren, waarbij ook de landelijke reclame van een aantal regionale commerciële zenders ingekocht kan worden.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Kink start klassieke radiozender Alleen Klassiek
DPG Media/Talpa Network eisen pauze veiling regionale radio
KINK gaat week het land door voor Stichting No Guts No Glory
Kink/Leon Ramakers start radiozender Cream
Kink spande kort geding aan tegen NMO Luisteronderzoek
Gepubliceerd door: David de Jong