
Facebook en andere (sociale) media moeten gebruikersdata reclame minimaliseren
Meta (het moederbedrijf van Facebook) moet het gebruik van data voor (gepersonaliseerde) reclame minimaliseren. Ook andere (social) media moeten zich aan deze uitspraak houden. Dit blijkt uit een arrest van het Europees Hof van Justitie van 4 oktober 2024.
Tot nu toe gebruikt Meta alle persoonlijke gegevens die het ooit heeft verzameld voor reclame. Gebruikersgegevens van Facebook kunnen bijvoorbeeld teruggaan tot 2004 en gegevens bevatten die zijn ingevoerd door de gebruiker, door andere gebruikers of gegevens die zijn verzameld via online tracking of tracking op mobiele apps.
Gegevensminimalisatie
In de Europese richtlijn AVG is het principe opgenomen van gegevensminimalisatie, waarbij alleen strikt noodzakelijke gegevens worden opgeslagen en bewaard. Meta heeft deze regel simpelweg genegeerd.
Oostenrijkse privacy voorvechter
De Oostenrijkse privacy-voorvechter Maximilian Schrems had tegen Meta een rechtszaak aangespannen, omdat hij niet accepteerde dat er reclame te zien was voor homoseksuele personen, terwijl hij deze informatie nooit op Facebook had geplaatst, maar wel elders op internet op een openbaar forum. Ook verzamelde Facebook vind ik leuks om (politieke) doelgerichte reclame voor de gebruiker te laten zien.
Oostenrijkse rechters
De zaak kwam bij de Europese rechter na een aantal (negatieve) uitspraken bij Oostenrijkse rechters en het Oostenrijkse hooggerechtshof die prejustitiële vragen heeft neergelegd bij het Europees Hof. De zaak begon overigens in 2014; het duurde 10 jaar voor de zaak tot een Europese uitspraak leidde.
Uitspraak
De Europese rechter stelt dat het beginsel van minimale gegevensverwerking bepaalt dat gegevensverwerkers, waaronder online sociale mediaplatforms als Facebook, geen gegevens mogen gebruiken die van de betrokkene of derden zijn verzameld op het platform of daarbuiten, om te gebruiken, analyseren en/of samen te voegen met het oog op gerichte reclame. En dat zonder dat er beperkingen in tijd of aard van de gegevens is.
Ook als een persoon zich buiten een platform uit over persoonlijke zaken, mag een platform dat niet gebruiken voor reclamedoeleinden.
Precedent
De uitspraak van het Europees hof is relevant voor alle partijen die gegevens verzamelen van consumenten in de Europese Unie.
Betaald abonnement zonder gepersonaliseerde reclames
Facebook heeft overigens aangegeven per 6 november 2023 zijn diensten uitsluitend gratis voor de gebruikers aan te blijven aan diegenen die ermee instemden dat hun persoonsgegevens werden verzameld en gebruikt om gepersonaliseerde reclame tot hen te richten. Met een betaald abonnement kan men Facebook gebruiken zonder gerichte reclame te ontvangen. Het lijkt er op alsof de uitspraak ondanks deze gratis en betaalde variant ook van toepassing blijft op de gratis variant van Facebook.
De volledige uitspraak is hier te vinden
Foto: Depositphotos.com
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
ACT.agency gaat socialstrategie Museumkaart ontwikkelen
Zestien campagnes genomineerd voor YouTube Works Awards 2025
[Vacatures] Mediahuis zoekt een Social Media Presentator
[Vacatures] Hearst Netherlands zoekt een Editor Cross Media bij Quest
[Vacatures] Hearst Netherlands zoekt een Digital Editor bij National Geographic
Gepubliceerd door: David de Jong