
Dutch PR Awards 2025 - Podcast De Hoftuin
Complexe warmtetransitie in een herkenbaar verhaal
Naam Case: Podcast ‘De Hoftuin’: complexe warmtetransitie in een herkenbaar verhaal | Inzender: Bex* | Categorie: B2B
Kunnen jullie Bex* introduceren?
In een wereld die razendsnel verandert, waar technologie domineert en systemen steeds complexer worden, kiezen wij bij Bex* bewust voor wat écht telt: de mens. Altijd. Want échte verbinding ontstaat niet tussen systemen, maar tussen mensen. Daar geloven wij in. Daar staan wij voor. Human-to-Human communicatie (H2H-C*) is voor ons daarom geen trend, maar een diepgewortelde overtuiging. Omdat vertrouwen alleen ontstaat als er begrip is en dat vertrouwen vormt de basis voor duurzame verandering, groei en impact van onze opdrachtgevers.
Bex* helpt organisaties hun strategische doelen te bereiken met communicatie die mensen in beweging brengt. Of het nu gaat om interne transities, maatschappelijke positionering of gedragsverandering: wij maken de weg vrij voor verandering, met hoofd én hart.
We staan naast onze klanten, midden in hun realiteit. We luisteren, spiegelen, dagen uit en maken het complexe begrijpelijk en behapbaar. Met visie, vakmanschap en lef vertalen we strategie naar doelgerichte communicatie en krachtige verbindingen. Zo dragen we in een wereld vol onzekerheid en versnelling bij aan de relevantie van onze opdrachtgevers. Dát is de kracht van H2H-C*. Dát is de kracht van Bex*.
Wie was de opdrachtgever?
Ennatuurlijk is leverancier van duurzame verwarming, warm water en verkoeling aan woningen en bedrijven via 64 warmtenetten in 40 Nederlandse gemeenten. Al 90.000 huishoudens zijn aangesloten. Het doel: in 2040 volledig CO₂-neutrale warmte en koude. Ennatuurlijk gelooft in lokale, collectieve energie als sleutel tot een snellere, duurzame energietransitie in Nederland.
De briefing en de doelstellingen
Het besluit van minister Rob Jetten in oktober 2022 over de Wet collectieve warmte (Wcw) bracht een golf van onzekerheid teweeg in de warmtebranche. De beoogde nieuwe Wet Collectieve Warmte riep veel vragen op over betaalbaarheid, eigenaarschap en het tempo van de warmtetransitie. Een belangrijk onderdeel is dat warmtenetten voor meer dan 50% in publieke handen moeten zijn, bijvoorbeeld van gemeenten of provincies. De voorgestelde marktordening waarbij publieke partijen de infrastructuur moeten beheren, bracht de verduurzaming van energie in Nederland tot stilstand.
Voor Ennatuurlijk betekende dit niet alleen dat investeringen in bestaande projecten ‘on hold’ werden gezet en nieuwe projecten niet werden opgestart, maar het riep ook fundamentele vragen op over de rol van private versus publieke partijen in de toekomstige warmtevoorziening. Ennatuurlijk heeft daar zorgen over en wil bespreekbaar maken hoe complex en duur het runnen van een warmtebedrijf is.
Uiteraard hielpen we Ennatuurlijk om achter de schermen het gesprek te voeren met de juiste politieke stakeholders, maar hoe brengen we breder onder de aandacht dat het runnen van een warmtenet vraagt om specifieke expertise, een hoog investeringsvermogen en continue innovatiekracht? En het allerbelangrijkste: hoe maken we inzichtelijk dat duurzame warmte door het beoogde wetsvoorstel juist duurder wordt? Voordat deze wet zomaar wordt aangenomen wil Ennatuurlijk dat iedereen de consequenties van deze wet begrijpt!
Ennatuurlijk vroeg Bex*: Hoe kunnen we met een podcast de juiste doelgroepen bereiken en hoe zorgen we ervoor dat via dit kanaal onze boodschap goed overkomt?
Inzichten en strategie
Toen minister Sophie Hermans in 2024 Frans Rooijers aanstelde als onafhankelijk verkenner, ontstond ruimte voor dialoog. Rooijers' advies was namelijk om gesprekken te voeren met publieke en private partijen om warmtenetten verder te onderzoeken. Waar concullega's er soms met gestrekt been in gingen, begrepen we al snel dat de kracht van Ennatuurlijk lag in de dialoog opzoeken, kennisdelen en dilemma's voelbaar maken. Door verschillende perspectieven samen te brengen, ontstond ruimte voor nuance, samenwerking én gezamenlijke vooruitgang.
Centraal in onze strategie stond één krachtige kernboodschap, als basis voor al onze PA- en PR-activiteiten: laten we als keten en politiek samenwerken aan een wetsvoorstel dat klanten écht vooropstelt en de energietransitie versnelt. Deze boodschap is helder, toegankelijk, beeldend en duurzaam inzetbaar gedurende langere tijd. Ze appelleert niet alleen aan het hoofd, maar ook aan het hart, met metaforen, concrete voorbeelden en een duidelijke oproep tot actie.
Om deze boodschap breed maatschappelijk te verankeren, ontwikkelden we een podcastserie die het gesprek openbreekt. Geen technisch of commercieel verhaal, maar een toegankelijke reeks afleveringen die de maatschappelijke context van warmtenetten blootlegt. We kozen bewust voor het perspectief van de burger, beleidsmaker en bewoner – níet de beherende partij. Zo creëren we ruimte voor een breed publiek om zich een eigen mening te vormen over dit complexe onderwerp.
Inzichten beklijven pas echt als ze vaker terugkomen. Daarom stopten we niet na één aflevering, maar ontwikkelden we een serie met een verhalende lijn. Ons advies: een fictieve maar herkenbare case, opgeknipt in afleveringen die als raamvertelling fungeren. Zo blijft de podcast niet alleen informatief, maar ook boeiend, herkenbaar en verrassend. Van begin tot eind.
De strategie: verbind inhoud aan verbeelding, dialoog aan data, en overtuiging aan openheid. Dáár zit de energie.
De case
Voor onze opdrachtgever Ennatuurlijk ontwikkelden we een podcastserie over de wereld van duurzame warmtenetten, in lijn met de boodschappen die we ook via Public Affairs en een proactief mediabeleid met de buitenwereld deelden. In plaats van een technische podcast vol inhoudelijke experts en abstracte uitleg, adviseerden wij een andere insteek: een verhaal dat raakt, herkenbaar is én tegelijk inzicht geeft in de complexiteit van de energietransitie.
We stelden dus voor om het perspectief te verleggen van technologie naar menselijke beleving, en creëerden een fictieve, maar realistische case: De Hoftuin. Een karakteristiek appartementencomplex in de gemeente Warmhuizen dat aan de vooravond staat van een grote, duurzame renovatie. De 50 particuliere woningeigenaren zijn deels aangesloten op het warmtenet van Ennatuurlijk, maar gebruiken nog geisers voor warm water. De sociale huurwoningen moeten nog van het aardgas af.
Het gebouw moet worden klaargestoomd voor de toekomst – technisch, logistiek én sociaal. Hoe behoud je het historische karakter terwijl je moderne technologie integreert? Hoe betrek je bewoners met verschillende achtergronden, behoeften en budgetten? Hoe leg je uit wat er precies verandert en waarom?
We schreven een boeiende synopsis waarin we het verhaal van De Hoftuin volgen, gezien door de ogen van Ennatuurlijk. Vanaf de eerste ideeën en renovatieplannen tot het moment dat alle bewoners hun plek hebben gevonden in een toekomstbestendig gebouw. Die synopsis bleek de sleutel. Het gaf de klant niet alleen houvast, maar ook direct een helder beeld van de verhaallijn, het ritme en de impact van de serie.
Op basis daarvan ontwikkelden we zes afleveringen. Elke aflevering draaide om een specifiek thema en bracht 2 à 3 inhoudelijke experts van Ennatuurlijk samen. We ontwikkelden het script, schreven de algemene podcastintro en alle afleveringsintro’s. Ook trainden we de sprekers om hun verhaal en hun expertise authentiek, helder en krachtig over te brengen, zonder hun spontane karakter te verliezen.
De productie verliep snel en strak. In slechts zes weken schreven we de synopsis, vertaalden deze naar afleveringen, gaven drie podcasttrainingen én namen de zeven afleveringen op. De serie werd precies op tijd gelanceerd: vlak vóór de behandeling van de Warmtewet in de Tweede Kamer.
Met deze podcast maakten we het onzichtbare zichtbaar. Geen droge uitleg, maar een levend verhaal over keuzes, dilemma’s en mensen en maatschappij in beweging. Precies waar de energietransitie om vraagt.
Lees alles over de Dutch PR Awards en hoe in te zenden hier
Over de founding partners van de Dutch PR Awards
PR-Dashboard ontwikkelt slimme oplossingen voor PR- en communicatieprofessionals en maakt bijvoorbeeld De Perslijst, PR-Newsroom en Persvragen.
De specialist op het gebied van media monitoring, media analyse en insights. Al meer dan 100 jaar zitten wij bovenop het nieuws.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Dutch PR Awards 2025 - Johma Schalen Event
Dutch PR Awards 2025 - Hollandse Hoogtes
Dutch PR Awards 2025 - Voel je vrij, geef je bloot
Gepubliceerd door: Bas Vlugt