
Dutch PR Awards 2025 - Flanderijn | Jongeren in Schulden
Marcommit creëert media-aandacht voor de schuldenproblematiek onder jongeren
Naam Case: Flanderijn | Jongeren in Schulden: De Noodklok Luiden | Inzender: Marcommit | Categorie: Finance
Kunnen jullie Marcommit introduceren?
Marcommit, onderdeel van Only Creative Entrepreneurs, is hét B2B PR- en contentmarketingbureau in Nederland. Al 25 jaar bouwen we aan de zichtbaarheid en reputatie van toekomstgerichte organisaties, vaak met technologie, innovatie of educatie als fundament. Marcommit gelooft in communicatie die impact maakt: op de markt, op de maatschappij en op mensen. Gedreven door nieuwsgierigheid verdiepen de professionals bij Marcommit zich in de wereld van haar B2B-klanten en hun doelgroepen. Zo creëert dit bureau strategieën, campagnes en content die raken, relevant en actueel zijn en aanzetten tot actie. Of het nu gaat om het claimen van thought leadership, het introduceren van een nieuw product, een nieuwe organisatie of het aanspreken van een lastige doelgroep: Marcommit levert werk dat werkt.
Bij Marcommit draait alles om het juiste ritme: ze kennen de dynamiek van media, klantorganisaties en maatschappelijke ontwikkelingen. Tegelijkertijd is er altijd oog voor de mens: in onze aanpak, onze relaties en onze keuzes. Zo zorgt Marcommit ervoor dat communicatie niet alleen zichtbaar is, maar ook voelbaar. Het bureau werkt onder meer voor toonaangevende organisaties als Lightspeed, TOPdesk, Mollie, Wuunder, Visma en Conclusion. Stuk voor stuk organisaties die geloven in vooruitgang en in de kracht van communicatie om die vooruitgang te versnellen.
Wie was de opdrachtgever?
Flanderijn is een incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie, die maatschappelijk verantwoord incasseren hoog in het vaandel heeft staan en waar ze altijd gaan voor een oplossingsgerichte aanpak met persoonlijk contact. Flanderijn werkt samen met schuldhulpinstanties om betalingsproblemen duurzaam aan te pakken en helpt Nederlanders met schuldregelingen zonder onnodige kosten.
De briefing en de doelstellingen
Flanderijn constateerde al enkele jaren een zorgwekkende stijging van het aantal jongeren met schulden. Deze problematiek werd ook erkend door partijen zoals Nibud en Geldfit, maar de maatschappelijke urgentie om de situatie daadwerkelijk aan te pakken, ontbrak. Er werd veel gepraat, maar helaas maar weinig actie ondernomen. En dat terwijl het probleem alleen maar groter werd.
Flanderijn wilde niet langer toezien en besloot haar eigen kanalen en de media in te zetten om de noodklok te luiden. Het doel was tweeledig: jongeren bewust maken van de ernst van hun schuldenproblematiek én druk uitoefenen op stakeholders om concrete maatregelen te nemen voor schuldhulpverlening. De campagne moest niet alleen het gesprek hierover op gang brengen, maar ook daadwerkelijk veranderingen bewerkstelligen in het beleid en de maatschappelijke aanpak van schuldenproblematiek onder jongeren.
Het uiteindelijke doel was simpel, maar krachtig: jongeren helpen uit de schulden te komen én vervolgens een schuldenvrije toekomst op te bouwen. Deze campagne, die in Q2 2024 van start ging, heeft gezorgd voor een enorme toename in media-aandacht voor dit onderwerp. Zo sprak een woordvoerder van Flanderijn met alle landelijke media (o.a. BNR, NOS, NRC, NU.nl, Metro en de Volkskrant) en zijn er belangrijke stappen gezet door beleidsmakers en organisaties om jongeren daadwerkelijk te ondersteunen en structurele veranderingen door te voeren. Het resultaat? Flanderijn is de aanvoerder van een breder erkend besef dat dit probleem niet langer genegeerd kan worden.
Inzichten en strategie
De urgentie rondom de schuldenproblematiek onder jongeren werd lange tijd onderschat, en daar wilde Flanderijn verandering in brengen. De strategie begon met het verkrijgen van concrete inzichten in de belevingswereld van jongeren, door middel van een grootschalig onderzoek onder 18- tot 30-jarigen. De resultaten gaven waardevolle data over hun perceptie van schulden, betalingsgedrag en de houding tegenover hulpverlening. Deze inzichten vormden de basis voor de PR-strategie, die vervolgens werd versterkt met Flanderijns eigen expertise en visie op schuldhulpverlening. Door de doelgroep zelf aan het woord te laten, samen met feiten en cijfers, kon een authentieke en impactvolle boodschap worden gecreëerd die via verschillende contentvormen met de media werd gedeeld.
Na de eerste succesvolle aandacht voor dit onderwerp, werd vervolgens ingezoomd op de financiële opvoeding van jongeren die nu regelmatig in de schulden raken. Hiervoor werden ouders ondervraagd om te zien in hoeverre zij met hun kind(eren) stilstaan bij financiële keuzes. De resultaten gaven cruciale inzichten in hoe de financiële opvoeding door ouders wordt ingericht en waar zij tegenaan lopen bij het stellen van financiële grenzen. Zo werd duidelijk dat ouders zich vaak niet volledig bewust zijn van de schuldenproblematiek van hun kinderen, en dat er verdeeldheid bestaat over wie precies verantwoordelijk is voor de financiële opvoeding van jongeren.
Deze inzichten gaven de campagne extra diepgang. Door zowel de jongeren als hun ouders te betrekken, creëerde Flanderijn een volledig beeld van de problematiek. Hiermee werd onderstreept dat de oplossing voor schulden niet alleen bij de jongeren zelf ligt, maar ook bij de opvoeding en de steun vanuit ouders, scholen en andere maatschappelijke instellingen. De combinatie van resultaten stelde Flanderijn in staat om haar boodschap zowel aan jongeren als aan hun ouders over te brengen, en alle stakeholders te mobiliseren voor de oplossing van dit groeiende probleem.
De case
De campagne van Flanderijn richtte zich op de groeiende schuldenproblematiek onder jongeren en het gebrek aan maatschappelijke urgentie om dit probleem effectief aan te pakken. Flanderijn zag een stijging van het aantal jongeren met schulden, maar constateerde dat er vooral veel werd gepraat zonder dat er daadwerkelijk stappen werden gezet. Het doel was dan ook om niet alleen bewustzijn te creëren, maar om concrete actie van alle betrokkenen af te dwingen.
De campagne begon met het verzamelen van waardevolle inzichten door een grootschalig onderzoeken onder jongeren. 18- tot 30-jarigen werden bevraagd om inzicht te krijgen in hun financiële gewoonten, de beleving van schulden, en de rol die zij zelf spelen in het aangaan van schulden. Vragen over het gebruik van achterafbetaaldiensten en het gebrek aan financiële opvoeding gaven dieper inzicht in de oorzaken van de schuldenproblematiek.
Lange tijd waren deze cijfers en de visie van Flanderijn op dit groeiende probleem leidend voor het dialoog dat hierover binnen en buiten de media werd gevoerd. Om een verdere verdiepingsslag te bieden, werden begin 2025 ouders ondervraagd naar hun rol in de financiële opvoeding van hun kinderen. Dit was van cruciaal belang omdat ouders een belangrijke invloed hebben op het financieel gedrag van hun kinderen, maar zij zich hier niet altijd bewust van zijn. De resultaten toonden aan dat veel ouders niet op de hoogte zijn van de schulden van hun kinderen en dat er verdeeldheid bestaat over wie verantwoordelijk is voor de financiële opvoeding.
De onderzoeksresultaten vormden de basis voor de campagne, die inmiddels ruim een jaar loopt. Hierbij werd een multimediale benadering gekozen, door zowel de eigen kanalen van Flanderijn als een PR-campagne in te zetten om de boodschap te verspreiden. De verkregen inzichten werden verwerkt tot content in de vorm van infographics, persberichten, en opiniestukken die werden gedeeld via landelijke en vakmedia. Daarnaast werden er rondetafelsessies georganiseerd met verschillende stakeholders om in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen.
De media-aandacht was grootschalig: de campagne bereikte een breed publiek, met berichten in de nationale kranten als Algemeen Dagblad, NRC, Volkskrant en Trouw, en interviews op radio- en tv-stations zoals BNR, NOS en Radio 1. De media-aandacht creëerde de nodige urgentie, terwijl de gesprekken met stakeholders, waaronder schuldhulpverleners, beleidsmakers, en financiële instellingen, praktische stappen in gang zetten om het probleem daadwerkelijk aan te pakken.
Lees alles over de Dutch PR Awards en hoe in te zenden hier
Over de founding partners van de Dutch PR Awards
PR-Dashboard ontwikkelt slimme oplossingen voor PR- en communicatieprofessionals en maakt bijvoorbeeld De Perslijst, PR-Newsroom en Persvragen.
De specialist op het gebied van media monitoring, media analyse en insights. Al meer dan 100 jaar zitten wij bovenop het nieuws.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Dutch PR Awards 2025 - De NOBEARS Ambitiegids
Dutch PR Awards 2025 - Sophia Weavers en Marjoleine van Klaveren over Bijl PR
Dutch PR Awards 2025 - Hartcheckpunten
Dutch PR Awards 2025 - Buurt AED
Dutch PR Awards 2025 - 24/7 Diabetes
Gepubliceerd door: Daan Dekkers