
Dutch PR Awards 2025 - De vergeten footprint
Conclusion schakelde Marcommit in om hun visie op de rol van IT in verduurzaming te positioneren
Naam Case: De vergeten footprint: hoe organisaties worstelen met de milieu-impact van IT | Inzender: Marcommit | Categorie: Tech
Kunnen jullie Marcommit introduceren?
Marcommit, onderdeel van Only Creative Entrepreneurs, is hét B2B PR- en contentmarketingbureau in Nederland. Al 25 jaar bouwen we aan de zichtbaarheid en reputatie van toekomstgerichte organisaties, vaak met technologie, innovatie of educatie als fundament. Marcommit gelooft in communicatie die impact maakt: op de markt, op de maatschappij en op mensen. Gedreven door nieuwsgierigheid verdiepen de professionals bij Marcommit zich in de wereld van haar B2B-klanten en hun doelgroepen. Zo creëert dit bureau strategieën, campagnes en content die raken, relevant en actueel zijn en aanzetten tot actie. Of het nu gaat om het claimen van thought leadership, het introduceren van een nieuw product, een nieuwe organisatie of het aanspreken van een lastige doelgroep: Marcommit levert werk dat werkt.
Bij Marcommit draait alles om het juiste ritme: ze kennen de dynamiek van media, klantorganisaties en maatschappelijke ontwikkelingen. Tegelijkertijd is er altijd oog voor de mens: in onze aanpak, onze relaties en onze keuzes. Zo zorgt Marcommit ervoor dat communicatie niet alleen zichtbaar is, maar ook voelbaar. He bureau werkt onder meer voor toonaangevende organisaties als Lightspeed, TOPdesk, Mollie, Wuunder, Visma en Conclusion. Stuk voor stuk organisaties die geloven in vooruitgang en in de kracht van communicatie om die vooruitgang te versnellen.
Wie was de opdrachtgever?
Conclusion is een toonaangevende Nederlandse IT-dienstverlener die organisaties helpt hun digitale en maatschappelijke transformatie vorm te geven. Conclusion schakelde in 2024 Marcommit in om hun visie op de rol van IT in verduurzaming krachtig te positioneren en zo het maatschappelijke gesprek te openen over de milieu-impact en kansen van technologie.
De briefing en de doelstellingen
IT en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch spreken de verantwoordelijken binnen organisaties vaak letterlijk en figuurlijk een andere taal. Terwijl de ene afdeling oplossingen zoekt, mist de andere inzicht en vice versa. Conclusion herkende deze disconnectie en wilde het maatschappelijke gesprek over de impact én de kansen van IT in de duurzaamheidstransformatie op gang brengen.
Marcommit kreeg de opdracht om dit complexe, inhoudelijke thema toegankelijk en actueel te maken voor een breed, zakelijk publiek (van beslissers tot beleidsmakers). De briefing was helder: positioneer Conclusion als verbinder én expert binnen dit maatschappelijk relevante vraagstuk en zet het merk neer als thought leader op het snijvlak van IT en duurzaamheid.
Doelstellingen waren:
- Zichtbaarheid creëren in kwalitatieve (vak)media
- De urgentie van het thema agenderen in opinie- en nieuwsartikelen
- Thought leadership van Conclusion versterken op dit maatschappelijke thema
- De maatschappelijke betekenis van IT tastbaar maken
Het moest geen campagne worden voor duurzaamheidsspecialisten of IT’ers, maar een brug slaan tussen beide werelden. Met communicatie als katalysator voor samenwerking en impact.
Inzichten en strategie
De campagne begon met een belangrijk inzicht: hoewel IT onmisbaar is in de verduurzaming van organisaties, weten veel bedrijven niet hoe IT bijdraagt (of juist belast) in die transitie. Slechts de helft van de organisaties heeft de milieu-impact van hun IT-landschap in beeld. Terwijl duurzaamheidsafdelingen IT nodig hebben om hun doelstellingen te behalen, ontbreekt vaak structureel overleg, gedeeld inzicht en een gezamenlijke taal.
Deze inhoudelijke kloof vormde het startpunt voor de strategie. In plaats van direct te communiceren over oplossingen of technologieën, koos Marcommit er juist voor om het maatschappelijke gesprek te faciliteren. De strategie draaide om één centrale boodschap: IT en duurzaamheid kunnen elkaar versterken, maar dan moeten ze elkaar eerst leren begrijpen. De strategie werd geënt op twee pijlers:
1. Feiten boven meningen: in een debat waarin veel wordt beweerd, maar nog maar weinig inzichtelijk is, kozen we er als Marcommit voor om de route van onderbouwing te bewandelen voor Conclusion. Door concrete cijfers en inzichten boven tafel te krijgen, konden we samen met Conclusion de doelgroep informeren en het draagvlak vergroten, zowel in- als extern.
2. Inhoudelijke positionering: Conclusion wilde niet de zoveelste roepende organisatie over duurzaamheid zijn, maar zich juist profileren als de verbindende stem tussen technologie en maatschappij. Marcommit adviseerde om de gidspositie in te nemen: niet zenden of overtuigen, maar complexe materie toegankelijk maken, belangen samenbrengen en richting geven aan de dialoog. Zo werd Conclusion gepositioneerd als thought leader die niet alleen inzichten deelt, maar ook samenwerking stimuleert.
De strategie richtte zich daarom juist op agenderen, verbinden en eigenaarschap claimen van een maatschappelijk relevant gesprek: hoe kan IT/technologie bijdragen aan een duurzame wereld. En waar zit nou die blinde vlek?
De case
Hoewel IT en duurzaamheid nauw met elkaar verweven zijn, opereren ze in veel organisaties op aparte eilandjes. Dat leidt niet alleen tot inefficiëntie, maar remt ook de échte verduurzaming van bedrijfsvoering en ketens. Conclusion wil deze muren doorbreken en organisaties samen vooruit laten bewegen doormiddel van kennisdeling.
Marcommit ontwikkelde een geïntegreerde PR-aanpak met een grootschalig onderzoek als fundament. Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 900 IT- en duurzaamheidsbeslissers en bracht blinde vlekken en kansen in kaart. De uitkomsten waren spraakmakend en soms confronterend. Zo bleek 60 procent van de organisaties geen zicht te hebben op de milieu-impact van hun IT en weet slechts de helft hoe IT bij kan dragen aan duurzaamheidsdoelstellingen.
Op basis van alle inzichten schreef Marcommit het onderzoeksrapport ‘Duurzaamheid & digitalisering: hand in hand of op afstand?’. Dit vormde de basis voor een strategische PR-aanpak, gericht op actualiteit, inhoudelijke relevantie en het agenderen van het maatschappelijke gesprek. De kernboodschap werd vertaald naar een reeks middelen, gericht op de verschillende doelgroepen binnen de zakelijke markt. De distributie was gelaagd, zodat Marcommit de inzichten met een breed scala aan journalisten kon delen en ook diepgang en visie toevoegde:
- Zes nieuwswaardige persberichten werden gefaseerd verspreid, elk met concrete cijfers en inzichten, gericht op vakmedia en brede zakelijke pers. Door de timing zorgvuldig af te stemmen, werd continu de aandacht vastgehouden en het gesprek over de maatschappelijke relevantie van duurzame IT in stand gehouden.
- Opiniestukken werden door Marcommit geschreven vanuit experts binnen Conclusion om de maatschappelijke impact te duiden en de discussie te voeden. Zoals het artikel in Metro over de rol van AI in duurzaamheid.
- Interviews werden georganiseerd om de resultaten verder toe te lichten en Conclusion als gids in dit debat te positioneren, waaronder een live optreden in BNR Ochtendspits met Bas van Werven.
De campagne leverde indrukwekkende resultaten op. In zes maanden tijd genereerde deze campagne 124 publicaties in landelijke, vak- en businessmedia. Hiermee bereikte de boodschap een breed, professioneel publiek. Zakelijk Nederland kon niet om de boodschap van Conclusion heen: meer dan 2,6 miljoen professionals werden bereikt, waarmee we een directe indruk maakten op besluitvormers en professionals in de sector.
Met een relatief bescheiden budget werd maar liefst 155.000 euro aan PR-waarde behaald. Deze case toont hoe een abstract maatschappelijk vraagstuk als duurzame IT via onderzoek, storytelling en doordachte distributie concreet bespreekbaar werd gemaakt. En belangrijker nog: hoe PR en communicatie kunnen zorgen voor nieuwe verbindingen binnen organisaties en tussen sectoren.
Lees alles over de Dutch PR Awards en hoe in te zenden hier
Over de founding partners van de Dutch PR Awards
PR-Dashboard ontwikkelt slimme oplossingen voor PR- en communicatieprofessionals en maakt bijvoorbeeld De Perslijst, PR-Newsroom en Persvragen.
De specialist op het gebied van media monitoring, media analyse en insights. Al meer dan 100 jaar zitten wij bovenop het nieuws.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Dutch PR Awards 2025 - De NOBEARS Ambitiegids
Dutch PR Awards 2025 - Sophia Weavers en Marjoleine van Klaveren over Bijl PR
Dutch PR Awards 2025 - Hartcheckpunten
Dutch PR Awards 2025 - Buurt AED
Dutch PR Awards 2025 - 24/7 Diabetes
Gepubliceerd door: Daan Dekkers