
Dutch PR Awards 2025 - De kunst van het kiezen
Voor 2024/2025 wil Stedelijk Museum Breda de zichtbaarheid van haar tentoonstellingen versterken
Naam Case: De Kunst van het kiezen | Inzender: TALK ABOUT | Categorie: Non-Profit
Kunnen jullie TALK ABOUT introduceren?
TALK ABOUT is een creatief PR-bureau dat merken, organisaties en instellingen helpt om zichtbaar te zijn met verhalen die ertoe doen. Wij geloven dat goede PR begint bij inhoud: een sterk verhaal, een scherpe invalshoek en het lef om te kiezen. Geen generieke persberichten of standaardlijsten, maar maatwerkcommunicatie die aansluit bij de actualiteit, bij de doelgroep én bij de journalist die het verhaal moet willen brengen.
We werken voor grote merken én kleinere organisaties met ambitie, en bewegen moeiteloos tussen strategie en uitvoering. Onze aanpak is persoonlijk, betrokken en altijd resultaatgericht. We combineren journalistiek denken met creativiteit, maatschappelijke relevantie en gevoel voor timing. Dat leidt tot échte aandacht, in de juiste media, met de juiste toon.
Of het nu gaat om een landelijke PR-campagne, een culturele samenwerking of een commerciële productintroductie: wij graven net zo lang tot we het haakje gevonden hebben. En dan zorgen we dat het verhaal gaat leven.
Bij TALK ABOUT draait alles om zichtbaarheid met inhoud. We praten niet óver communicatie — we doen het. En we doen het goed.
Wie was de opdrachtgever?
Stedelijk Museum Breda.
De briefing en de doelstellingen
Voor 2024/2025 wil Stedelijk Museum Breda de zichtbaarheid van haar tentoonstellingen versterken, met een duidelijke focus op landelijke media. De perslobby blijft het centrale onderdeel van de samenwerking: maatwerk per tentoonstelling, met aandacht voor het juiste haakje en de juiste journalist of redactie.
De wens is om de beschikbare uren strategisch te verdelen over het jaar, met duidelijke piekmomenten rondom de grote tentoonstellingen (STRAAT KUNST MUSEUM! de Nassaus-lijn en participatieprojecten in samenwerking met partners. Nadruk moet liggen op perslobby om zo free publicity te generen. Er wordt geen waarde meer gehecht aan knipseldocumentatie. (ivm kosten) In plaats daarvan ligt de nadruk op het proactief genereren van kwalitatieve, relevante publiciteit.
Een gezamenlijk jaarplan en -planning vormen de basis voor de samenwerking. We stemmen elk kwartaal de voortgang, actualiteit en prioriteiten met elkaar af.
Het beschikbare budget voor 2025 bedraagt 17.500 euro.
Inzichten en strategie
De culturele sector is rijk aan verhalen, maar arm aan ruimte in de media. In een landschap vol musea en tentoonstellingen is het voor een relatief klein stadsmuseum als Stedelijk Museum Breda een uitdaging om landelijke aandacht te krijgen. Toch lukte het — door te denken als een journalist, niet als een marketeer.
Ons uitgangspunt: je hoeft niet álles te vertellen, je moet het juiste verhaal vertellen. We gaan per tentoonstelling op zoek naar het grotere maatschappelijke of persoonlijke verhaal achter het onderwerp of een kunstwerk. Daarbij kijken we kritisch naar relevantie, timing en wie binnen de redactie of journalistiek het beste past bij dit specifieke thema.
De strategie is gestoeld op slim geplande piekmomenten, een flexibel inzetbaar jaarbudget en een intensieve samenwerking met het museumteam. Er is geen standaard persbericht per expositie, maar wel een op maat gemaakte perslobby, gericht op die ene journalist of dat ene platform waar het verhaal echt tot zijn recht komt.
Daarnaast benutten we de kracht van samenwerkingen: met mediapartners, andere culturele instellingen, onderwijs en inhoudelijke influencers zoals De Kunstmeisjes. Elk medium vraagt om een andere insteek — en wij bedenken steeds opnieuw hoe we daarin kunnen passen zonder onszelf te verliezen.
Het resultaat? PR op inhoud, geen routine.
De case
Voor Stedelijk Museum Breda ontwikkelden we een PR-aanpak die draait om inhoud, journalistieke relevantie en creatief denken binnen beperkte middelen. Het doel: landelijke media-aandacht genereren voor tentoonstellingen en publieksprojecten — zonder groot marketingbudget.
De samenwerking begon met een strakke jaarplanning, waarin we piekmomenten bepaalden rond de belangrijkste tentoonstellingen: Fototentoonstelling: Soulmates, een tentoonstelling over carnaval, het STRAAT KUNST MUSEUM, en projecten rondom de Nassaus en de nieuwste tentoonstelling Willem! (over Willem van Oranje),. Per moment werkten we aan een unieke insteek, afgestemd op de actualiteit en de juiste journalist.
We communiceren zelden over een tentoonstelling zélf, maar zoeken naar het grotere verhaal: een onverwacht perspectief, een maatschappelijke link of een persoonlijke invalshoek van een maker of betrokkenen. Zo richtten we ons voor de fototentoonstelling Soulmates o.a. op fotovakmedia en focuste voor de tentoonstelling STRAAT KUNST MUSEUM op een specifiek kunstwerk van Toscanabanana over straatintimidatie bij jonge vrouwen. Voor het kindergedeelte van de tentoonstelling over de Nassau ’s deden we een perslobby bij ‘mamaglossy’s’ over invulling van de schoolvakanties.
De uitvoering bestaat uit gerichte perslobby’s, waar mogelijk aangevuld met persberichten en -previews, samenwerking met inhoudelijke influencers en slim gekozen mediacontacten. Ook werken we nauw samen met andere musea en culturele instellingen om publieksbereik én media-impact te vergroten.
De resultaten spreken voor zich: interviews in vakbladen; zo stond Soulmates in PF Fotografie Magazine, Digi Foto Pro. Maar ook regionale media en glossy’s zoals Elegance en &C plaatsen interviews en artikelen. aandacht in nichemedia en culturele platforms - telkens opnieuw, telkens met een andere aanpak. Maar er was zeker ook landelijke media-aandacht: Voor audiobeleving Wander/Wonder legden we de focus op het mindful kunst beleven, dat resulteerde in nationale aandacht: een artikel van 4 pagina’s in de Volkskrant, een publicatie in Psychologie Magazine én zelfs de rubriek ‘de audiotour’ van het radioprogramma Opium op NPO Klassiek.
Ook gingen we een samenwerking aan met online kunstplatform Kunstmeisjes. Deze actie(waarbij toegangskaarten geregeld konden worden) resulteerde in veel interactie en betrokkenheid, waardoor we niet alleen de zichtbaarheid van de tentoonstelling vergrootten, maar ook een breder, kunstminded publiek bereikten.
We bewijzen dat je geen groot museum hoeft te zijn om grote verhalen te vertellen. Met creativiteit, journalistiek inzicht en een scherpe strategie weet Stedelijk Museum Breda keer op keer landelijke aandacht te krijgen. Deze case laat zien wat er mogelijk is als je PR terugbrengt naar de essentie: het juiste verhaal, op het juiste moment, op de juiste plek.
Lees alles over de Dutch PR Awards en hoe in te zenden hier
Beeckestijn Business School is kennispartner van de Dutch PR Awards
Je werk verandert. Jij verandert. Dat vraagt continu om nieuwe kennis & skills. Beeckestijn Business School helpt je hierbij. Wat wil jij leren?
Over de founding partners van de Dutch PR Awards
PR-Dashboard ontwikkelt slimme oplossingen voor PR- en communicatieprofessionals en maakt bijvoorbeeld De Perslijst, PR-Newsroom en Persvragen.
De specialist op het gebied van media monitoring, media analyse en insights. Al meer dan 100 jaar zitten wij bovenop het nieuws.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Dutch PR Awards 2025 - Burengesprek Botlek Europoort
Dutch PR Awards 2025 - Denormalisering drugsgebruik Rotterdam
Dutch PR Awards 2025 - Start bouw Merwede in Utrecht
Dutch PR Awards 2025 - De NOBEARS Ambitiegids
Dutch PR Awards 2025 - Sophia Weavers en Marjoleine van Klaveren over Bijl PR
Gepubliceerd door: Bas Vlugt