
Drie tips om beter gevonden te worden in ChatGPT en andere LLM’s
[Column] Hugo Huijer geeft onmisbare, praktische tips voor AI-SEO
Algoritmes bepalen niet langer alleen zoekresultaten nu Google er serieuze concurrentie bij heeft van AI-chatbots zoals ChatGPT, Perplexity en Claude. Ook taalmodellen (LLM’s) spelen een steeds grotere rol. Deze taalmodellen hebben één doel: de vraag van de zoeker zo goed mogelijk beantwoorden. Dat betekent veel voor de online vindbaarheid van je merk. Anders dan bij Google, zijn er binnen taalmodellen namelijk (nog) geen advertentiemogelijkheden of andere betaalde opties om hoog in de zoekresultaten te belanden. De vraag is hoe zichtbaar je als bedrijf bent in deze taalmodellen. En nog belangrijker: hoe vergroot je deze zichtbaarheid?
Vindbaar in LLM
Het is niet gek dat de consument zich tot AI wendt om vragen te stellen. AI-taalmodellen gaan beter om met persoonlijke informatie die je aan een vraag toevoegt. Denk aan allergieën bij het uitzoeken van een restaurant of specifieke voorkeuren bij het samenstellen van een autoroute. Voor dit soort vragen krijg je van AI persoonlijkere en dus betere antwoorden dan van Google. Maar hoe bepaalt het taalmodel wat het antwoord moet zijn? Of welk merk ze hierin noemen? Dat weet eigenlijk niemand. Bij Google is dit overigens tot op de dag vandaag ook niet honderd procent duidelijk.
Toch kun je wel verbindingen zien tussen verschillende factoren in de taalmodellen. Sommige bedrijven worden immers vaker genoemd dan andere. Dat kun je onderzoeken en daar vervolgens van leren. Dat is precies het doel van recent onderzoek met Trackerly.AI. In een periode van twintig dagen stelden we de vier grote AI’s ChatGPT, Google Gemini, Claude en Perplexity dagelijks dertig verschillende vragen over de beste webshops per productcategorie. Vervolgens analyseerden we meer dan 2.000 antwoorden.
Dit zijn drie belangrijke tips op basis van deze analyses voor jouw zichtbaarheid in LLM’s:
Tip 1: besteed aandacht aan Wikipedia
OpenAI heeft data vrijgegeven waarop ChatGPT tot en met 2022 getraind is. Wat blijkt? Naast miljarden tekstpagina’s en boeken, is maar liefst drie procent van deze data van Wikipedia. Dat lijkt misschien weinig, maar het zegt veel dat OpenAI Wikipedia hier specifiek in benoemt. Er is een sterk verband tussen de online encyclopedie en jouw zichtbaarheid in het taalmodel. Waarschijnlijk heb je tot nu toe nauwelijks aandacht besteed aan Wikipedia. Waarom zou je? Er komt geen business uit. Niemand bepaalt op basis van Wikipedia met welk bedrijf ze in zee gaan. Het is daarom nooit een platform geweest om op te focussen. Tot nu. Voldoe je aan de voorwaarden om op Wikipedia te staan? Dan is het in het tijdperk van taalmodellen de moeite waard om een pagina te maken en deze actief bij te houden.
Tip 2: ga actief aan de slag met linkbuilding
Een blog die naar jouw website verwijst of iemand die jouw merk op een openbaar forum aanprijst: voor goede vindbaarheid in Google zijn relevante hyperlinks essentieel. Dat geldt ook voor zichtbaarheid in AI-taalmodellen. Taalmodellen trainen op veelgebruikte platforms. Zo kondigde Perplexity recent aan samen te gaan werken met Tripadvisor. Je kunt er daarom van uitgaan dat AI data van dit soort fora en reviews gebruiken om modellen te finetunen. In een AI zoals Perplexity kun je zelfs zien welke bronnen gebruikt zijn voor het antwoord dat het geeft. Ga deze bronnen na en bekijk of er websites zijn die je kunt benaderen. Zodat ze niet de concurrent, maar jouw merk noemen. Zorg dat je op dit soort platformen aanwezig bent. Zeker voor fora en reviewwebsites is het een laagdrempelige tactiek om aan je AI-zichtbaarheid te werken.
Tip 3: zorg voor begrijpbare, contextuele websitecontent
In tegenstelling tot traditionele zoekmachines denkt een taalmodel meer als mens. Het zoekt naar context om een antwoord te formuleren. Wil je als bron meegenomen worden in het gesprek van de chatbot? Richt jouw websitecontent dan ook meer in gespreksvorm in. Dat betekent dat jouw content laagdrempelig, duidelijk en begrijpelijk moet zijn.
Stel dat je een webshop runt die gespecialiseerd is in duurzame mode. Waar het voorheen voor je vindbaarheid voldoende zou zijn om termen als 'duurzaam' en 'eco-friendly' kort en bondig op verschillende plekken op de website te laten terugkomen, is het voor AI belangrijk om meer tekst en uitleg te geven. Ga bijvoorbeeld in op de specifieke materialen die je gebruikt, zoals biologisch katoen of gerecycled polyester, beschrijf het productieproces en de impact die dit heeft op het milieu. Of voeg bewijs toe van jouw duurzaamheidsclaims in de vorm van certificeringen en klanttestimonials. Met andere woorden, loop je websitecontent na op context en duidelijkheid. Wees zo concreet mogelijk over je merk en zorg dat de lezer én AI geen fantasie nodig hebben om jouw duurzaamheidsclaims en -expertise te begrijpen.
Vindbaar in AI
Natuurlijk stellen consumenten nog steeds vragen aan Google. Dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Toch is het belangrijk om te beseffen dat dit steeds vaker ook via AI-taalmodellen gebeurt. Hoewel er nog veel onduidelijk is over de precieze impact, staat één ding vast: de invloed die je kunt uitoefenen op je online zichtbaarheid verandert. Ga daarom aan de slag met deze eerste inzichten. Dan vergroot je misschien morgen al jouw AI-zichtbaarheid.
Hugo Huijer is SEO-specialist bij NOBEARS
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
10 redenen waarom reclamebureaus ten onder gaan door AI
Patrick Petersen: Zelf denken is zo 20e eeuw, groetjes AI
Arjan Leest: Haal meer uit je marketingbudget dankzij AI
Breekt mixed reality nu écht door?
Michiel Frackers: Zuckerberg's rubberen ruggengraat
Gepubliceerd door: Saskia van Weert