Digitale toegankelijkheid vanaf 28 juni verplicht

Vanaf zaterdag 28 juni 2025 zijn organisaties wettelijk verplicht om digitale diensten toegankelijk aan te bieden. Dan treedt de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) in werking. De wet stelt eisen aan onder meer webwinkels, bankdiensten, telecommunicatie en pinapparaten, zodat ook mensen met een beperking zonder belemmeringen gebruik kunnen maken van digitale producten en diensten.

Webwinkels, officieel benoemd als e-handelsdiensten, vallen nadrukkelijk onder de wet. Websites en apps moeten voldoen aan de toegankelijkheidsstandaarden zoals opgenomen in de bijlagen van de EAA. Volgens digital agency Level Level voldoen veel Nederlandse websites en apps hier nog niet aan, wat leidt tot beperkte bruikbaarheid voor een deel van de consumenten.

Toezicht op webwinkels en communicatiediensten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op e-handelsdiensten en elektronische communicatiediensten. Daarbij gaat het om diensten als bol, Wehkamp, Albert Heijn, WhatsApp en Gmail. Voor deze diensten geldt geen overgangsregeling: zij moeten per direct voldoen aan de EAA.

De ACM biedt op haar website informatie voor bedrijven over de wetgeving. Via ConsuWijzer kunnen consumenten melding maken van ontoegankelijke webwinkels.

Özlem Sehirli-Kaya, manager consumentenbescherming bij de ACM: “Digitale toegankelijkheid is niet langer optioneel. De richtlijn vormt een wake-upcall: digitale diensten moeten beschikbaar zijn voor iedereen, ongeacht beperking. Vanaf 28 juni a.s. start het toezicht van de ACM. We richten ons in de eerste periode vooral op ernstige toegankelijkheidsproblemen die veel negatieve impact hebben op gebruiksmogelijkheden door mensen met een beperking. De ACM betrekt in de aanpak ook de opstelling van bedrijven en hun inspanningen om te voldoen aan de richtlijn. Toegankelijkheid is de wet, inclusie is de waarde. Pas als we beide omarmen, bouwen we een digitale samenleving voor álle mensen.”

Toegankelijkheid als kans voor digitale transformatie

De EAA wordt gezien als meer dan een wettelijke verplichting. Volgens Level Level biedt de wet ook een kans om digitale dienstverlening structureel te verbeteren en meer gebruikers te bereiken.

Christien van de Sande, managing partner van Level Level: "De inwerkingtreding van de EAA is een cruciaal moment voor digitale inclusie in Europa. Onze jaarlijkse onderzoeken laten keer op keer zien dat er nog veel werk aan de winkel is, maar ook dat toegankelijkheid grote kansen biedt. Door een inclusiever internet te omarmen, ontsluit je een bredere en loyalere markt. Toegankelijkheid stimuleert innovatie en creëert een digitale omgeving waarin iedereen kan meedoen. De rol van toezichthouders, zoals de ACM, onderstreept de ernst van deze wetgeving en de noodzaak voor bedrijven om nu actie te ondernemen. Het is geen last, maar een investering in een inclusievere en succesvollere digitale toekomst voor iedereen. Het moment om werk te maken van toegankelijkheid is nu."

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

The Brink Agency neemt Technisch Bureau Lindhout over

18-07-2025 | 08:30:00
The Brink Agency in Amsterdam neemt Technisch Bureau Lindhout (TBL) uit Woerden over.

DEPT werkt voor De Vegetarische Slager

17-07-2025 | 08:59:00
De Vegetarische Slager kiest DEPT als social lead agency voor Europa

Flowsparks kiest voor Alpha Tango voor Webflow-migratie

16-07-2025 | 12:33:00
Flowsparks heeft Digital experience bureau Alpha Tango gekozen voor de migratie van hun corporate website van WordPress naar Webflow

LevelUP Digital kiest iion voor game advertising in BeNeLux

09-07-2025 | 15:47:18
Deze samenwerking richt zich op adverteerders die hun doelgroep effectiever willen bereiken via gaming in Nederland, België en Luxemburg.

Eerste veertig bureaus voor ADNIGHT Amsterdam bekend

08-07-2025 | 11:33:16
Op 10 oktober openen onder meer DEPT, Monks, AI AM, 100%, Ace en Dawn hun deuren voor het publiek.

Gepubliceerd door: Daan Dekkers

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.