
De invloed van TikTok op de luxesector
Van statussymbool naar zelfexpressie
De luxewereld is volop in beweging. Nieuw internationaal onderzoek laat zien dat luxe steeds vaker online wordt ontdekt, gekocht én beleefd. Meer dan 3000 luxeconsumenten geven aan dat TikTok razendsnel uitgroeit tot hét platform om nieuwe merken te spotten, inspiratie op te doen en direct die felbegeerde designer-items aan te schaffen.
Deze trend past helemaal bij de bredere verschuiving in de industrie: bijna twee derde van de kopers ontdekt een luxemerk tegenwoordig via social media, en niet langer via traditionele kanalen zoals magazines of exclusieve events. We zien dat luxe niet langer alleen een kwestie is van exclusiviteit, maar het draait steeds meer om inspiratie, ontdekking en het delen van ervaringen – allemaal met één swipe op je smartphone.
Luxe wordt persoonlijk
TikTok-gebruikers geven een nieuwe draai aan luxe. Op het platform wordt luxe steeds persoonlijker: het draait om smaak, creativiteit en identiteit. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (47%) van TikTok-gebruikers luxe niet langer als een statussymbool, maar als een manier om zichzelf uit te drukken. Luxe wordt steeds vaker gekoppeld aan zelfvertrouwen en individualiteit.
Dat zien we ook terug in de beweegredenen achter aankopen: 59 procent van de luxeconsumenten op TikTok geeft aan dat hun voornaamste reden om iets te kopen is zichzelf te belonen. Hashtags zoals #selfgifting stegen met maar liefst 110 procent in het aantal videoweergaven, wat laat zien dat emoties een sterke rol spelen in het veranderende koopgedrag.
TikTok verandert hoe luxe wordt ontdekt
Luxe wordt tegenwoordig niet meer ontdekt via flashy campagnes of exclusieve etalages, maar juist door herkenbare en inspirerende content van creators in je feed. Voor zo’n twee derde van de nieuwe consumenten begint de interesse in luxe-items op social media, waarbij TikTok één van de snelst groeiende hotspots is.
TikTok-gebruikers ontdekken luxe merken vaker via user-generated content (38%) en video’s van creators (32%). Deze creators zijn essentieel: van vakmanschap en prijs tot pasvorm en styling. Zo helpen ze consumenten luxeproducten beter en met meer zekerheid te beoordelen. Eén op de vier (26%) luxeconsumenten op TikTok wacht zelfs op een review van een creator voordat ze iets kopen, en een derde (32%) ontdekt merken via deze creators.
Het gesprek gaat verder onder de video: consumenten vragen in de comments naar authenticiteitchecks, maattips en aanbevelingen van anderen. Het aantal reacties op luxe modecontent is met 113 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit is een duidelijk teken van de verschuiving van traditionele eenzijdige merkcommunicatie naar dialoog tussen merken en hun community.
Van inspiratie naar aankoop
Het blijkt dus dat TikTok een belangrijke aanjager van koopgedrag is: 15% van de gebruikers heeft direct een luxe mode-item gekocht nadat ze het op het platform zagen. Vele anderen slaan de content op, keren later terug en kopen het dan alsnog.
Er ontstaan ook nieuwe koopgewoonten via TikTok. Eén op de vier luxeconsumenten koopt inmiddels tweedehands items die ze via TikTok-trends hebben ontdekt. Ook laat een derde laat zich beïnvloeden door gepersonaliseerde aanbevelingen uit de content van creators.
Cassandra Russel, GBS bij TikTok UK: “Het onderzoek laat zien dat het bij luxe-aankopen tegenwoordig niet draait om de perfecte afwerking, maar om bewijs. Mensen willen ervaringen van andere gebruikers horen en niet alleen van merken. TikTok is een plek geworden waar geloofwaardigheid ontstaat in de reacties, en waar de weg naar aankoop loopt via creators, gesprekken en community inzichten. Het is een vonk die luxemerken niet kunnen negeren."
Over TikTok
TikTok is het leidende platform voor korte video's op mobiel. We streven ernaar om mensen te inspireren en te verrijken door hen een creatieve en positieve ervaring te bieden in een authentieke omgeving. Onze hoofdkantoren bevinden zich in Los Angeles en Singapore, en we hebben kantoren verspreid over steden zoals New York, Londen, Dublin, Parijs, Berlijn, Dubai, Jakarta, Seoul en Tokyo.
Gepubliceerd door: Bas Vlugt