Commissariaat voor de Media: meer influencers onder toezicht

Het Commissariaat voor de Media meldt dat vanaf 16 juni 2025 het actief toezicht gaat houden op influencers die video’s verspreiden met meer dan 100.000, maar minder dan 500.000 volgers. Tot nu toe werd alleen toezicht gehouden op influencers met meer dan 500.000 volgers.

Het gaat dan om influencers die een account hebben op YouTube, Instagram en/of TikTok, tenminste 24 video’s hebben geplaatst in de afgelopen 12 maanden, geld verdienen of ander voordeel behalen met hun video’s en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Deze moeten zich voortaan registreren. De toezichthouder stelt nu ook risico’s te zien in de groep die minder dan 500.000 volgers heeft.

Beleid: geen boetes

Ondanks dat de wettelijk toezichthouder boetes kan opleggen, gebeurt dat in de praktijk niet en is het Commissariaat voor de Media erg tolerant en handelt overtredingen meestal af met het geven van informatie.

Voorzitter Amma Assante stelde daarover eerder in het jaarverslag dat het toezicht er sowieso niet op gericht is om zoveel mogelijk boetes uit te delen en daartoe vooral informele instrumenten in te zetten. In 2022 en 2023 werden helemaal geen boetes aan influencers gegeven en in 2024 werd er in totaal één (verlaagde) boete gegeven van 6075 euro.

Amma Assante, voorzitter van het Commissariaat voor de Media: "Sinds 2022 houdt het Commissariaat toezicht op video-uploaders. Het Commissariaat verwacht van influencers onder meer dat reclame in hun video’s herkenbaar is voor kijkers.

De afgelopen jaren gingen we in ons toezicht op uploaders van eerst voorlichting, via informele handhaving zoals gesprekken, naar strengere handhaving zoals boetes. Wij houden risicogestuurd toezicht, zodat wij als toezichthouder wendbaar en flexibel zijn en daar kunnen ingrijpen waar we de grootste risico’s zien. Bijvoorbeeld als het gaat om de bescherming van minderjarigen."

Verwachtingen

Het Commissariaat voor de Media verwacht van influencers dat deze transparant zijn over reclame, rekening houden met minderjarigen, en kenbaar maken wie ze zijn.

Campagne

Influencers worden geïnformeerd via een campagne op sociale media. Ook heeft het Commissariaat een kennissessie georganiseerd voor contentmarketingbureaus die met influencers werken.

Jongeren

Het Commissariaat stelt zich – ondanks het beleid geen boetes te willen uitdelen - in te zetten om jongeren te beschermen tegen schadelijke content en commerciële beïnvloeding die niet volgens de regels verloopt. YouTube, Instagram en TikTok vallen onder de Ierse toezichthouder, aangezien hun registratie in Ierland is.  

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

SEAT en AndAgencyAmsterdam lanceren social-campagne

28-05-2025 | 16:01:00
Centraal in de campagne staat de SEAT Leon plug-in hybride. De activatie vormt onderdeel van een strategie die inzet op storytelling en communityvorming.

Rosewood lanceert virtuele hond op social media

27-05-2025 | 14:53:00
Rosewood heeft een AI-dogfluencer gelanceerd: een virtuele hond die via socialmediakanalen inzichten deelt over het leven van een viervoeter.

L’Oréal Paris en ACE PR lanceren campagne voor zelfliefde

27-05-2025 | 13:52:00
L’Oréal Paris is gestart met een merkcampagne die jonge vrouwen aanmoedigt positiever naar zichzelf te kijken.

Storyboard onderzoekt succesfactoren influencermarketing

27-05-2025 | 12:24:00
Uit onderzoek van Storyboard Agency blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders tussen de 18 en 45 jaar aangeeft beïnvloed te worden door influencers

OnSocial wordt vaste social partner voor Mora en Van Dobben

26-05-2025 | 15:10:20
Snackmerken Mora en Van Dobben, beide onderdeel van Van Geloven, gaan een langdurige samenwerking aan met social- en influencerbureau OnSocial.
 

 

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.