[Column] Michiel Frackers: Nvidia verbijstert beleggers, maar crypto verslaat AI met gemak


Mijn Spotlight 9, bestaand uit de grootste techaandelen en twee leidende cryptos, Bitcoin en Ethereum: gemiddeld +71 procent in het laatste jaar

Wie vorig jaar de grootste tech-aandelen kocht, deed het qua rendement (+ 34 procent) slechter dan degene die focuste op AI-aandelen (96 procent stijging). Geen verrassing. Toch blijven zelfs AI-aandelen, al kies je de best presterende, ver achter bij de grote winnaar over het afgelopen jaar: crypto. En dan hadden we niet eens kritisch hoeven kiezen. Wie eind mei 2023 de negen grootste crypto tokens kocht, zou nu een rendement hebben behaald van 189 procent.

Nvidia: technisch wonder en beursmirakel

Exact een jaar geleden schreef ik voor het eerst over Nvidia, dat toen 64 procent omzetstijging boekte ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022. Nvidia presenteerde deze week jubelende kwartaalcijfers, met een omzetstijging van 262 procent en een oogverblindende winststijging van 462 procent. Het leek me een goed moment om Nvidia te vergelijken met andere techaandelen, AI-bedrijven en de grootste cryptos.

Wie met een nog iets langere lens naar Nvidia kijkt, bijvoorbeeld naar het aandeel sinds de beursgang van Nvidia begin 1999, zal net als ik verbluft zijn dat de aandelen zijn gestegen van een gesplitste prijs van $0,25 naar meer dan $939, wat een onvoorstelbare winst van 375.500 procent vertegenwoordigt. Driehonderdvijfenzeventigduizend procent. En vijfhonderd voor de gezelligheid.

Veel beleggers vonden Nvidia vorig jaar overgewaardeerd, met koerswinst-verhoudingen boven de zestig. De meeste techbeleggers hebben ook weinig op met crypto. Dus het vermoeden is dat heel weinig beleggers mijn Spotlight 9 hebben gevolgd. Toegegeven: ik zelf ook niet! De deze week aangekondigde 10 for 1 stock split (1 kopen, 10 aandelen krijgen) maakt het aandeel Nvidia veel toegankelijker voor kleine beleggers.

Haal je Nvidia, Bitcoin en Ethereum weg uit mijn (uiteraard zeer arbitraire) Spotlight 9, dan is het rendement van Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft en Tesla slechts 34 procent. Veel zogenaamde insiders hebben het vaak over FAANG (Facebook/Meta, Apple, Amazon, Netflix en Google/Alphabet), maar ik begrijp werkelijk niet waarom Netflix wel in dat zogenaamde mandje digitale marktleiders staat en Microsoft niet? Het is het grootste bedrijf ter wereld in marktwaarde en ook nog eens 49 procent aandeelhouder in OpenAI.

Ik dwaal af. De 34 procent koerswinst van Spotlight 9 aandelen zonder Nvidia, Bitcoin en Ethereum is uiteraard helemaal niet verkeerd. Maar wie gewoon een S&P 500 tracker had gekocht, maakte ook een zeer fijne 26.14 procent winst. Met lagere kosten en minder gedoe.

Hierboven het mandje aandelen dat ik heb samengesteld als AI-aandelen: 96,33 procent rendement in het laatste jaar en 64 procent sinds 1 januari 2024.

AI-aandelen verslaan Big Tech

Begin dit jaar probeerde ik met de AI Spotlight 9 een soort tegenhanger van Big Tech te maken, om hun prestaties snel te kunnen vergelijken. Alleen: Nvidia en Microsoft zijn de grootste spelers in AI en horen dus ook in de AI Spotlight 9, naast AMD, Broadcom, Crowdstrike, Gigabyte, Palantir, Snowflake en Super Micro.

Het is opvallend dat Super Micro het met liefst 303 procent koerswinst beter heeft gedaan dan Nvidia, met slechts 173 procent. Simpelweg omdat Super Micro ondergewaardeerd was, onbekender en nu waarschijnlijk een tikje is overgewaardeerd.

Hoe heet de markt voor AI-bedrijven is, blijkt wel uit het feit dat wie op 1 januari 2024 dit mandje kocht van negen zeer subjectief door mij gekozen aandelen, die naar mijn mening profiteren van de AI-golf, liefst 64 procent rendement zou hebben geboekt. (Ik weet dat in elk geval één lezer het hele maandje heeft gekocht, maar opnieuw: zelf ben ik het niet.)

Om deze 64 procent in perspectief te plaatsen: dat is een rendement binnen vijf maanden, ten opzichte van 34 procent in een geheel jaar van de Big Tech aandelen in mijn ouderwetse Spotlight 9: Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft en Tesla.

De negen grootste cryptos gemeten naar marktwaarde in het laatste jaar: +189 procent en Solana als uitschieter met 750 procent stijging

Niet AI, maar crypto eats the world

Heel even voelde ik me daarom slim, tot ik begon aan het derde mandje: crypto. Het blijkt het oude liedje. Als je poker speelt en je weet niet wie de sufferd aan tafel is, dan ben je het zelf. Let op:

Dit zijn de prestaties van de negen grootste cryptocurrencies, gemeten naar marktwaarde, in de laatste 365 dagen. Toegegeven: het helpt dat deze meting plaatsvindt binnen 48 uur na de onverwachte goedkeuring van een Ethereum ETF door de Amerikaanse monetaire waakhonden, waarna de koersen opveerden.

Maar zelfs zonder deze recente wind in de rug is de cryptomarkt het laatste jaar enorm gestegen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het niet zag aankomen. Maar al dat lezen van white papers, jaarverslagen, interviews met topmensen en klanten ten spijt; ik had gewoon een mandje met de tien grootste cryptos moeten kopen en 189 procent koerswinst gemaakt zonder te hoeven nadenken. Let vooral op Solana, dat 750 procent steeg in een jaar!

Biden staakt strijd tegen crypto

De cryptomarkt heeft van alle kanten de wind mee. De rente doet niets geks en Donald Trump heeft al aangekondigd dat onder zijn bewind de cryptomarkt geen strobreed in de weg zal worden gelegd, tot grote irritatie van het Democratische kamp.

Het probleem voor de Democraten is dat de voortdurende tegenwerking van de cryptomarkt geen stemmen oplevert, maar wel stemmen kost. Politiek is dat een nutteloze strategie. Biden gaat dus geheid inbinden en de plotselinge goedkeuring van een Ethereum ETF kan niet los worden gezien van de nieuwe politieke windrichting.

Intussen blijft wel de vraag welke toepassingen daadwerkelijk innovatief zijn en enig nut hebben. Web3 games krijgen nog steeds veel aandacht, maar verkeren nog altijd in incubatiefase.

Wie zich verdiept in de ontwikkelingen in blockchain komt vaak de term RWAs tegen: Real World Assets, waar BlackRock grote belangstelling voor lijkt te hebben. Denk daarbij aan het tokenizen van bijvoorbeeld obligaties, vastgoed of, zoals het Tracer-project beoogt: carbon removal credits.

Afgelopen donderdag sprak ik met Tracer's Chief Business Officer Gert-Jan Lasterie en Chief Technology Officer Philippe Tarbouriech in een webinar van ongeveer 45 minuten, dat hier is terug te zien.

Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions.

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

Disclaimer Marketing Report: In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

Michiel Frackers: Zuckerberg graaft eigen graf

28-04-2025 | 10:08:06
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Michiel Frackers: Zuckerberg's rubberen ruggengraat

22-04-2025 | 16:51:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Michiel Frackers: Al het positieve nieuws dat je miste door tarieven-pingpong

14-04-2025 | 09:37:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Trump zet vol in op crypto, China verrast opnieuw met AI

10-03-2025 | 12:58:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Is het einde van een zelfstandig OpenAI nabij?

04-03-2025 | 11:38:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.