Het Voetbal Inside effect

[Column] Frank Goren (The Invaders): Een content spelletje waar je als merk engagement mee scoort

Nederlanders. Bekend om hun directheid en het feit dat alles besproken zou moeten kunnen worden. Maar voor merken geldt óók in Nederland wat internationaal de stelregel is voor merk én mens: Never discuss religion, sex, politics or money.

Laat onverlet dat content over politiek of geld nou net de onderwerpen zijn die voor marketeers jaloersmakende engagement rates halen. Kijk alleen maar naar de reacties op Nu.nl of op X, mocht je daar nog zitten.

Iedereen in ons vak snapt dat dit niet de type onderwerpen zijn waar je als merk een content strategie op bouwt. Of dat nou is omdat je geen gezeik wil met JuZa, nadenkt over brand safety of gelooft in het adagium go woke, go broke.

Engagement en een goede contentstrategie creëer je door in te spelen op dat wat mensen raakt. Zogenaamde passion points, als je nog wat Engels jargon kwijt zou willen in je Powerpoint. Die passion points domineerden ooit het gesprek op je schoolplein, doen dat nu bij de koffiemachine én zijn een van de drijvende krachten achter best aardig gegroeide social content platforms als YouTube en TikTok.

Maar wat is het grootste passion point van jonge generaties? Wat is het belangrijkste social channel van die generaties? En op welke type content denk je dat de engagement rates door het dak gaan, zelfs bij branded content? Dit is geen spelletje, maar het antwoord is dat wel: gaming dus.

Nog een vraag, nu we stiekem toch aan het spelen zijn: hoeveel merken ken jij die gaming al als domein gebruiken om in verbinding te komen met hun doelgroep? Ik vermoed weinig.

Hoe dat laatste komt?

Omdat het algemene beeld onder marketeers nog steeds bestaat dat gaming alleen draait om alles wat spelers en merken in het spel doen. Terwijl gaming juist óók draait om game culture: kijken naar games, discussiëren over games en alles wat daar mee te maken heeft. Verrassend? Vervang dan in deze alinea het woord gaming eens voor voetbal en lees het nog eens terug.

De wetten die gelden voor Voetbal Inside gelden net zo goed voor game content. Mensen kijken net zo lief -en soms zelfs liever- naar anderen die over het spelletje praten. Je hoeft de rechten van het spelletje niet te bezitten om er toch content for the masses van te kunnen maken. En echt goede content maak je alleen als je verstand van zaken hebt en de cultuur echt begrijpt.

Er zijn overigens ook wat verschillen te benoemen tussen game culture en Voetbal Inside.

Een jonger en progressiever publiek bijvoorbeeld. Op kanalen waar engagement sowieso wat makkelijker is dan op lineaire tv. En niet onbelangrijk: ik durf wel te stellen dat onze specialisten bij The Invaders het spelniveau van Johans’ Cambuur en SC Veendam flink ontstijgen.

Mocht je dus zin hebben in engagement bij een doelgroep die de kinderen of zelfs kleinkinderen van Johan en Gijp zouden kunnen zijn, kom dan eens praten over een ander spelletje. Als je wil doen we dat tijdens een potje EA FC.

---

Frank Goren is Strategy Officer bij The Invaders.

www.theinvaders.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Gepubliceerd door: Daan Dekkers

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.