
Carine Thomas (VML): Stap voor stap naar een sterke positive
Hoe het incrementeel verzamelen van data je op weg helpt
In ons eerste artikel gaven we vier redenen om te beginnen met verduurzamen én om hier transparant over te communiceren en rapporteren. Maar hoe krijg je grip op de ecologische impact van je organisatie? Het lijkt soms een onmogelijke taak. Bekijk je het echter puur zakelijk, dan willen bedrijven juist graag weten hoe hun handelen de financiële prestaties beïnvloedt – en hoe ze effectief over hun duurzame inspanningen kunnen rapporteren zonder het label greenwashing te riskeren.
Het antwoord: begin vandaag, begin klein en werk stap voor stap naar je doelen.
Begrip creëren
Laten we beginnen met een geruststelling: niemand verwacht dat je meteen het groenste bedrijf in je sector bent. Zowel wetgevers als consumenten begrijpen dat het verlagen van de CO₂-uitstoot van je bedrijf tijd en investeringen vergt. Wat ze vooral willen, is duidelijkheid. Waar sta je nu en waar wil je heen? Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de consumenten de voorkeur geeft aan bedrijven met transparantie in hun toeleveringsketen – mensen willen simpelweg weten waar hun producten vandaan komen.
Wetgevers en consumenten begrijpen dat het verlagen van je CO₂-uitstoot tijd kost. Ze willen vooral duidelijkheid
We hebben het hier niet over consumenten die duurzaamheid als topprioriteit zien. We hebben het over de gemiddelde consument. Koopt die een T-shirt, een paar schoenen of een pak yoghurt, dan is het duurzaamheidslabel meestal slechts één van de vele factoren in hun beslissing. Het simpele feit dat zo’n label bestaat, kan al een positiever gevoel over een merk geven. Uit ons 2024 Future Shopper Report blijkt dat 62 procent van de consumenten eerder geneigd is een product te kopen als het een duurzaamheidskeurmerk heeft. Met andere woorden: alleen al laten zien dat je hiermee bezig bent, kan je merkreputatie versterken. Als je score op dit moment niet positief uitpakt, kun je ervoor kiezen om hier (nog) niet over te communiceren. Maar het is wél belangrijk om direct aan verbeteringen te werken.
62 procent van de consumenten is eerder geneigd een product te kopen met een duurzaamheidskeurmerk.
Eerst lopen, dan rennen
Verduurzamen gaat niet van de ene op de andere dag – en niemand verwacht dat je vandaag al radicale veranderingen doorvoert. Elke effectieve bedrijfsverandering begint met een nulmeting: een helder beeld van waar je nu staat. Daarom start je duurzaamheidsstrategie met de data en systemen die je al hebt. Met Sustainable ShelfMaster bieden we een gefaseerde aanpak, met volop begeleiding onderweg. We beginnen met het koppelen van je PIM- en ERP-systemen aan de VML-unificatielaag. Tijdens de Minimum Viable Product (MVP)-fase kunnen we met slechts twee datapunten – productnaam en productcategorie – al een eerste inschatting maken van je huidige duurzaamheidsniveau.
Beginnen met slechts twee datapunten lijkt misschien simplistisch, maar de juiste strategische partners kunnen het verschil maken.
VML werkt voor Sustainable ShelfMaster samen met Vaayu, een partner op het gebied van koolstof- en impactreductie die zich richt op de retailsector. Vaayu’s CEO, Namrata Sandhu, legt uit: "Duurzaamheid begint met weten waar je staat. Ongeacht de data die je al hebt of juist nog niet… er is altijd een kans om actie te ondernemen. Wij komen met VML bij bedrijven in elke fase van het traject. We voorzien bedrijven van tools om emissies te verminderen, ongeacht de staat van hun data, en helpen inspanningen op te schalen om echte, meetbare verandering te realiseren in wereldwijde toeleveringsketens."
Voortbouwend op deze basis...
Hoe meer data je toevoegt, hoe accurater je score wordt. In de Acceleratiefase breiden we de dataset uit met gegevens uit inkoop, logistiek en andere bronnen, zodat je score steeds nauwkeuriger wordt. In de Uitbreidingsfase voegen we nog meer gegevens toe, waaronder externe databronnen, om je score verder te verfijnen.
Deze eerste drie fasen kosten tijd. Ondertussen kunnen je teams strategieën ontwikkelen en zich voorbereiden op concrete veranderingen in je bedrijfsvoering. Pas daarna starten we met de Optimalisatiefase. Daarin voorspellen we welke aanpassingen de grootste impact zullen hebben op je duurzaamheidscores.
Hoe meer data je hebt, hoe nauwkeuriger je score wordt
En dat is precies het voordeel van Sustainable ShelfMaster – het stelt je in staat om scenario’s te simuleren en de impact van verschillende veranderingen te bekijken voordat je ze doorvoert. Zo weet je zeker dat de aanpassingen die je maakt een directe invloed hebben op je CO₂-scores en uiteindelijk op je duurzaamheidskeurmerken. Bovendien heb je de data om aan te tonen dat je inspanningen daadwerkelijk hebben bijgedragen aan een duurzamere bedrijfsvoering.
En dan: investeren
Duurzamer worden betekent dat je daadwerkelijk veranderingen moet doorvoeren in je logistiek, productie, verpakkingen en andere aspecten van je bedrijfsvoering. Dit vraagt om zowel tijd als geld. Het gebeurt niet van de ene op de andere dag, en om duurzaamheid echt als prioriteit te stellen, heb je de steun nodig van de rest van het C-levelmanagement. Maar zoals we in het vorige artikel aangaven, zal deze investering zich waarschijnlijk dubbel en dwars terugbetalen in klantloyaliteit en hogere verkoopcijfers. En het mooie is: je hebt de data verzameld om dat te bewijzen.
Dan die ene belangrijke vraag: duurzaamheid – wie gaat dat betalen? Maar liefst 67 procent van de consumenten vindt dat bedrijven zelf moeten opdraaien voor de kosten om producten klimaatneutraal te maken. Steeds meer mensen hebben het gevoel dat de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid op hun schouders wordt gelegd, en niet bij bedrijven. Dit sentiment groeit elk jaar. In 2023 vond 58 procent van de consumenten dat merken meer verantwoordelijkheid moesten nemen. In 2024 was dit al 61 procent. Dat aantal zal de komende jaren waarschijnlijk blijven stijgen. Want consumenten zoeken steeds vaker actief naar informatie over de oorzaken van klimaatverandering en de rol die bedrijven daarin spelen.
9,7 procent: zoveel meer zijn consumenten gemiddeld bereid te betalen voor duurzaam geproduceerde of ingekochte goederen.
Maar er is ook goed nieuws. Een recent PWC-rapport laat zien dat consumenten gemiddeld 9,7 procent extra willen betalen voor duurzaam geproduceerde of ingekochte goederen. Misschien komt dat niet eens als verrassing, als je weet dat 85 procent van hen aangeeft de ontwrichtende effecten van klimaatverandering dagelijks te voelen. Consumenten zijn bereid iets meer te betalen als ze het gevoel hebben dat ze daarmee bijdragen aan positieve verandering. De sleutel ligt in het vinden van een balans. Klanten accepteren een deel van de financiële verantwoordelijkheid, maar verwachten dat bedrijven dat ook doen.
Stappen naar succes
De stapsgewijze aanpak van Sustainable ShelfMaster maakt je weg naar duurzaamheid een stuk beter beheersbaar. Bovendien kun je direct aan de slag en vanaf dag één de meest effectieve route volgen. Op goed geluk van leverancier of distributeur wisselen, daar geloven we niet in. Met data-analyses helpen we je om de impact van geplande veranderingen vooraf te voorspellen. Dit bespaart je kostbare tijd en geld en stelt je in staat om weloverwogen, datagedreven beslissingen te nemen met echte impact.
Kort gezegd: wij helpen je de onzekerheid weg te nemen en bieden verifieerbaar bewijs van welke acties het beste werken.
Met data-analyses van Sustainable ShelfMaster kun je de impact van de veranderingen die je wilt doorvoeren voorspellen
Alleen al het idee om je bedrijf te moeten transformeren kan overweldigend zijn. Omschakelen naar een duurzame bedrijfsvoering en duurzame producten – het lijkt misschien alsof je aan een marathon begint. Maar je hoeft dus niet gelijk te rennen. Je begint bij het leggen van een stevige basis, en dat kan twaalf maanden of langer duren. Dat is ruim voldoende tijd om je opties te verkennen en je voor te bereiden op de volgende stap: gerichte acties ondernemen om je CO₂-voetafdruk te verkleinen en de voordelen ervan te benutten. Start vandaag, dan heb je gelijk een strategisch voordeel: je bent pionier in je sector. Want vergis je niet, veel van je concurrenten voelen zich net zo overweldigd als jij – en hebben de eerste stap nog niet eens gezet. Dit is je kans om voorop te lopen.
Join the group think
In een Forrester-onderzoek gaf 56 procent van de Europese volwassenen aan dat ze meer inzicht willen in hoe hun keuzes het milieu beïnvloeden. Door hen van informatie te voorzien, kun je deze behoefte vervullen en hun loyaliteit behouden – vooral wanneer je deze scores combineert met een duidelijke boodschap over je plannen voor verbetering. Wellicht krijg je ook support van je partners en leveranciers. Volgens ons B2B Future Shopper Report gaf 69 procent van de B2B-kopers aan dat ze bereid zijn ruimte in hun magazijnen te verhuren om kleinere bedrijven te helpen de levertijd te verkorten en hun milieu-impact te verminderen. Wanneer bedrijven samenwerken aan oplossingen, kunnen we allemaal vooruitgang boeken.
Wat is er nodig om de juiste data te verzamelen en effectieve acties te ondernemen? Je blijft op de hoogte met ons volgende artikel. Daarin bespreken we onze datagedreven en bewezen aanpak voor het verzamelen en benutten van data om je duurzaamheidsinspanningen effectief te sturen.
--
Carine Thomas is afgestudeerd aan het London College of Fashion, University of the Arts London, in BA Fashion Design en PGDip Fashion Artefact, en is bezig met een MSc in Entrepreneurship Management and Innovation aan de University of Bath. Momenteel werkt Carine bij VML NL als Senior Business Consultant en leidt ze het Sustainable ShelfMaster team, waarbij ze merken adviseert op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Own Your Impact: Duurzaamheid werkt
Digitale transformatie vereist strategische focus
[Vacancy] VML has a position for Commerce Business Analyst
Brussel viert creatieve industrie met ADNIGHT BLX
De consument verandert, de regels ook
Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen