
[Be More Challenger] Jan van Hövell over KLABU
In de rubriek Be More Challenger gaan Tim de Waard & Daniel Samama, creatieve directie van Cheil Benelux, op zoek naar de mensen achter de beste challenger merken van Nederland en België. Waarom zijn marktleiders bang voor ze en hoe komen ze aan die challenger mindset? Tim & Daan gaan langs bij merken en mensen die anders goed en goed anders zijn.
Voor deze 4e aflevering mochten ze op bezoek bij KLABU op de Haarlemmerdijk 106 om daar in het clubhuis Jan van Hövell te spreken over zijn compleet vernieuwende aanpak om sport mogelijk te maken in vluchtelingenkampen.
Ha die Jan, wij interviewen challengers waar grote merken bang voor zijn. Alleen voor jou hoeft niemand bang te zijn, want jij bent een stichting. Maar waarom staan al die grote merken bij jou in de rij?
Nou… in de rij is een groot woord, maar gelukkig zijn er inderdaad een hoop merken en mensen die ons willen helpen. Het is misschien wel onze grote kracht om steeds samen te werken met organisaties die ergens beter in zijn dan dat wij ooit zouden kunnen zijn. Of het nou gaat om het ontwerpen van een container of het verschepen ervan, het produceren van kleding of het opzetten van events of campagnes, we krijgen hulp uit geweldige hoeken. Een architectenbureau vroeg: kunnen we niet meer doen? Dat konden ze zeker.
Maar hoe is dat zo gekomen? Hoe begon dit avontuur?
Toen ik 18 was, liep ik stage in een vluchtelingenkamp. Ik wilde graag weten hoe het is om voor de Verenigde Naties te werken. Toen heb ik in zo'n kamp gezien hoe dat werk is, maar ook wat er gebeurt in die vluchtelingenkampen. Hoe jonge mensen daar leven. Hoe graag ze willen sporten, maar dat er eigenlijk helemaal geen mogelijkheden zijn. En ik zag: het zijn vooral de materialen die ontbreken. Dus een veldje heb je vrij makkelijk gecreëerd, maar een bal die is er al niet. Ken je die clichébeelden dat kinderen spelen met van die zelfgemaakte ballen van plastic zakken? Dat is exact de werkelijkheid op heel veel van die plekken. Geen schoenen, geen bal, geen fluitje voor de scheidsrechter, geen netten, geen kleding, niks.
En toen?
Toen ben ik advocaat geworden op de Zuidas.
Godzijdank! Een echte baan. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon?
Ja, vijf jaar lang bleef ik er mee in mijn hoofd lopen. En toen heb ik een plan ontwikkeld om te gaan focussen op die materialen. Plan ingeleverd bij de VN en toen groen licht gekregen om het concept van een sportbibliotheek te gaan piloten in Kenia. Vanuit de gedachte: als mensen iets lenen, moeten ze het terugbrengen. Als je ze iets geeft, gaat het kapot. Dat werkte dus als een trein. Al snel konden in dat kamp, waar 35.000 mensen zaten, duizenden mensen sporten. Iemand uit het kamp was verantwoordelijk daar ter plekke en die stuurde mij dan gewoon via Whatsapp wat er die dag was uitgeleend en teruggekomen. Zo ontstond langzaam het idee van een clubhuis en zo werd het merk KLABU (wat club betekent) geboren.
Dus toen waren er nog helemaal niet van die geweldige shirts?
Nee, sterker nog. Ik had die eerste lading shirts gewoon in Nairobi op de markt gekocht. Gevalletje Chinese kwaliteit. Het zag er niet uit. Maar toen we dus een opslag nodig hadden voor die spullen en er een clubhuis ontstond, bedachten we: dan moeten we ook ons eigen shirt hebben. Een eigen shirt voor elke club die we gaan openen in de wereld. Dat wilden we dan natuurlijk samen met de mensen daar ontwerpen, zodat het echt van hen was.
Tegelijkertijd kwam toen Kelvin (Govey) over van Nike. Dus dat viel allemaal samen. Kelvin ging samen met de mensen in de kampen de shirts maken en het was ook in die tijd dat we de vlinder als symbool voor de vlucht in het merk betrokken. We merkten dat de shirts in de kampen het verschil maakten, maar dat we ze ook konden verkopen in de rest van de wereld.
…en zo weer nieuwe projecten te financieren.
Ja. En minder afhankelijk te worden van donaties. Hoewel dat ook helemaal niet erg is.
Maar we zijn er nog lang niet: we hebben nog geen broeken, jassen of andere kleding. De droom zou zijn dat we op een gegeven moment een alternatief worden voor andere sportkledingmerken. KLABU als het merk dat je draagt, omdat je bij ons de sociale impact hebt dat anderen kunnen sporten. We zien nu dat de vraag om te customizen gigantisch is.
Bedrijven benaderen ons veel. Ze bestellen bij ons hun customized shirts.
In hun kleur, met logo, naam erop. Omdat ze meedoen aan een voetbaltoernooi, of als relatiegeschenk. Maar we moeten ook weer duurzaam produceren, anders maak je impact op het één en verpest je weer iets anders. Die balans is lastig.
Welke impact heb je eigenlijk? Wat voor impact is voor jou het belangrijkst?
Los van de directe impact op de mogelijkheid om te sporten in de kampen, willen we met KLABU impact maken op de manier waarop de wereld tegen een vluchteling aankijkt. De meeste beelden zijn heel erg gericht op ellende en doneer, doneer, doneer. En dat is ook een werkelijkheid. Maar er is ook het andere verhaal: mensen die er het beste van proberen te maken. Die met veel talent en potentie dingen doen in zo’n kamp. Door dat te laten zien en door die verhalen te vertellen krijgen mensen vanzelf meer begrip.
En uiteindelijk meer integratie. Dat is dus echt een imagodoelstelling. Het was supertof dat onze shirts in het spel FIFA zaten, maar het allermooiste daaraan was, dat het ons weer een kans bood om ons verhaal te vertellen en daarmee het verhaal van al die vluchtelingen.
Over doelstellingen gesproken. Wat wil je het allerliefste bereiken?
Het zou geweldig zijn om de grootste club van de wereld te worden. Dat alle leden van al onze clubhuizen samen de meeste leden tellen. Dat wordt nog hele klus. Op dit moment is de grootste club ter wereld Bayern München. Die hebben 293.000 leden. Op dit moment hebben wij er 17.000. Helaas is onze doelgroep heel erg groot. Er zijn 120 miljoen mensen op de wereld op de vlucht. Maar los daarvan zou het geweldig zijn als mensen lid worden van KLABU zonder dat je vluchteling bent. Gewoon omdat je van sport houdt. Elke maandag en dinsdag sporten we hier vanuit de Haarlemmerdijk 106 met vluchtelingen in Nederland. We vinden het geweldig als meer mensen wekelijks met ons mee komen doen. Had ik al gezegd dat je dan kunt kijken op klabu.org? Nee? Bij deze. We zijn tenslotte een club met ambities.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Sanne Houterman Strategy Director bij Cheil Benelux
Cannes 2025: Daniel Samama & Tim de Waard over Cheil
Be More Challenger: Joost Hultink over WildRide
[Vacatures] Cheil Benelux zoekt Retail Operations Manager
Cheil maakt van koning Piloot van Oranje
Gepubliceerd door: Daan Dekkers