
B&W Amsterdam wil geen directe reclameverboden
D66-wethouder Melanie van der Horst schrijft geen directe reclameverboden te willen instellen. Dit schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad in reactie op een initiatiefvoorstel van GroenLinks Amsterdam en Partij voor de Dieren Amsterdam. De bedoeling vanuit het Amsterdamse College van B&W is dat de gemeenteraad geen reclameverboden instelt zoals een initiatiefvoorstel uit 2024 vroeg.
Volgens de wethouder is het Amsterdamse College van Burgemeester & Wethouders het eens met het initiatiefvoorstel om reclame op inhoud in te perken vanwege de klimaatcrisis, maar worden allerlei kanttekeningen genoemd die snelle invoering in de weg staan.
Een verbod op fossiele reclame wil het College van Burgemeester & Wethouders meenemen na afloop van de huidige concessie in aankomende concessies. Het Amsterdamse College van B&W beraadt zich in aanloop daarop nog op de mogelijkheden voor producten van dierlijke herkomst.
2029
De huidige concessies verlopen voor abri’s en mupi’s op 31 december 2028 (thans is JCDecaux aanbieder). Eveneens vervalt op 31 december 2028 de concessie voor culturele affichages die Centercom uitvoert. De concessie voor reclame in metrostations verloopt op 1 april 2033 en is aan CS Digital Media vergund. Daarmee kan op zijn vroegst per 1 januari 2029 een en ander geregeld worden.
Gesprek
Wel wil de gemeente Amsterdam kijken of in gesprek met JCDecaux, Centercom en CS Digital Media al een en ander mogelijk is. Volgens Melanie van der Horst is de haalbaarheid groter als er geen andere verboden komen. De gemeente Amsterdam gaat daarnaast in gesprek met de branchevereniging (Outreach) over het maken van landelijke afspraken via de Nederlandse Reclame Code over de reclame in de openbare ruimte. Exploitanten zijn niet happig op (lokale) reclameverboden.
Geen APV
Burgemeester en Wethouders willen geen algeheel verbod via de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) zoals Partij voor de Dieren en GroenLinks met een meerderheid eerder bepleiten. Melanie van der Horst noemt dit geen ‘gebruikelijke route’ en ‘niet wenselijk’ door ‘ingewikkeldheden’.
Melanie van der Horst: “Zo zijn voor de uitvoering scherpe definities nodig, een stevige motivering om het verbod te onderbouwen, een onderscheid en onderbouwing wie wel en wie niet voor welke producten en diensten onder het verbod valt, maar ook capaciteit en uitwerking om alle reclame in de openbare ruimte en aan de gevels te beoordelen op inhoud en op te handhaven als de reclame niet voldoet aan de APV.”
Vooralsnog geen verbod
Door de nog lopende concessie is het de vraag of de gemeente Amsterdam met reclameverboden kan komen. Als een meerderheid van de gemeenteraad echter alsnog aan zou dringen en via de APV een dergelijk verbod zou invoeren, kan het alsnog, maar het lijkt er op alsof Amsterdam voor uitstel gaat en via de pas per 2029 eerst verlopende concesssie dit zou willen regelen. In maart 2026 zijn er gemeenteraadsverkiezingen, waarmee dit waarschijnlijk over de verkiezingen heen getild wordt.
De behandeling van de brief die voor de afgelopen dagen op de gemeenteraadsagenda staat, is op verzoek van GroenLinks uitgesteld tot na het zomerreces. Amsterdam staat bekend als linkse stad met een GroenLinks-burgemeester en GroenLinks als grootste politieke partij en een coalitie van GroenLinks, PvdA en D66. Het is vooral GroenLinks die samen met de Partij voor de Dieren aanjager is van reclameverboden.
Haarlem en Den Haag
Haarlem en Den Haag zijn de eerste gemeenten waar reclameverboden effectief zijn ingegaan. In Den Haag is dat via de APV geregeld, waar de reisindustrie tevergeefs bij de rechter tegen ageerde.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Bob Koigi: Buitenreclame doorbreekt de mediaruis
Lemon Scented Tea en Cortina presenteren twee campagnefilms
NATWERK verbindt dagdelen in campagne voor ARTIS
N=5 ontwikkelt Stats for Equality-campagne voor PwC
Patrick Molleman: Retail en digitaal maken Global sterker
Gepubliceerd door: David de Jong