
Waarom we onze dochters offline moeten leren leven
Anne-Marie Twigge en Maartje Blijleven over social media, algoritmes, marketingverantwoordelijkheid en vrouwelijke rolmodellen (en wat merken daarmee kunnen)
Het gemiddelde tienermeisje spendeert 5,4 uur per dag op social media. Meer dan de helft krijgt daar te maken met seksisme, haat of commentaar op haar uiterlijk. Een op de drie voelt zich daarna rot. Toch blijven we als samenleving - en als merken - deze platforms voeden en normaliseren. Hoe kunnen we dat keren?
In dit artikel delen twee vrouwelijke leiders hun inzichten: insights director Anne-Marie Twigge (Fitzroy) en community strateeg Maartje Blijleven (Female Leaders Club). Vanuit hun werk én hun rol als moeder van tieners, reflecteren ze op de impact van algoritmes, het verlies van individualiteit, en de verantwoordelijkheid van merken in het faciliteren van een gezondere offline wereld. Het gesprek vond plaats in de Female Leaders Podcast, maar de inhoud raakt verder dan dat. Het raakt ons allemaal.
5,4 uur per dag online… en dan
Tienermeisjes brengen gemiddeld 5,4 uur per dag door op social media. 60 procent krijgt daar te maken met haat, seksisme of uiterlijk commentaar. En 30 procent voelt zich daarna rot. Anne-Marie Twigge: “We zien dat meisjes elkaar naar beneden praten. Op uiterlijk, gedrag, kleding. En dat gebeurt vaak op platforms waar ouders geen zicht op hebben, zoals Snapchat."
De invloed van algoritmes
Social media zijn gebouwd op algoritmes die niet alleen aandacht, maar ook gedrag sturen. Eén klik op een filmpje over automutilatie of lichaamsissues, en een kind belandt in een rabbit hole van vergelijkbare content. Maartje Blijleven: “Weet je, ik zie algoritmes als iets neutraals. Maar als je het voedt met extreme content, dan versterkt het dat. En het is een systeem dat niet vraagt: Is dit goed voor jou?’Het vraagt: Wil je dit nog een keer zien?. De effecten daarvan zijn op jonge leeftijd vaak nog intenser, zeker wanneer ouders geen zicht hebben op de platformen waarop dit gebeurt.'
Offline als nieuw luxeproduct
Toch is er hoop. We zien een groeiende behoefte aan offline samenzijn. Aan échte verbinding. Aan communities. Maartje Blijleven: “Steeds meer mensen verlangen naar plekken waar je zonder telefoon kunt zijn, waar je echt contact maakt. Het is niet voor niets dat mensen honderden euro’s per maand betalen voor clubs of retraites waar je verplicht offline moet. Dat zegt iets. Offline is het nieuwe exclusief.”
Wat merken kunnen doen
Beide vrouwen zijn het eens: merken hebben hier een rol in te pakken. Niet alleen door campagnes die awareness creëren, maar juist door mensen fysiek samen te brengen. Door digitale én fysieke werelden op een slimme manier te verbinden. Anne-Marie Twigge: “Kijk naar campagnes als die van SportCity over mentale gezondheid. Of Doritos x Minecraft, waarin jongeren letterlijk van de bank kwamen.”
En ook binnen communities kan het anders. Maartje Blijleven; “In de Female Leaders Club bouwen we heel bewust aan een veilige, fysieke omgeving. Niet iedereen mag zomaar binnen, en we bewaken dat actief. Want juist in die veilige setting ontstaan gesprekken die je online nooit voert, omdat je je in een fijne community wél kwetsbaar op durft te stellen.”
Van rolmodel naar norm
Een belangrijke rode draad in dit gesprek is het belang van rolmodellen. Niet als symbool, maar als gedrag. Anne-Marie Twigge: “Monkey see, monkey do. Onze dochters kijken naar wat we doen, niet wat we zeggen. En dat geldt niet alleen voor ouders, maar ook voor leiders in media, marketing en merken."
Conclusie: we hebben iets te doen
De wereld is online. Maar het leven gebeurt offline. Als we willen dat onze dochters stevig staan in een wereld die hen voortdurend vertelt wat ze moeten zijn, dan moeten wij die andere wereld bouwen. In ons werk, in onze gezinnen, en in de communities die we vormgeven.
Dit artikel is gebaseerd op aflevering 73 van de Female Leaders Podcast, waarin Anne-Marie Twigge en Maartje Blijleven met elkaar in gesprek gaan over social media, identiteit en verantwoordelijkheid binnen marketing. Vanaf 27 juli te beluisteren via onder meer Spotify.
Over Maartje Blijleven
Maartje Blijleven is auteur, keynote spreker en senior community strateeg met meer dan 24 jaar ervaring bij ondermeer Endemol, KLM en Facebook. Ze is oprichter van de Female Leaders Club: dé plek voor vrouwen die niet alleen dromen van impact, maar het ook waarmaken. Als directeur van We Love Communities helpt ze bedrijven en professionals met het strategisch opzetten, activeren en laten groeien van (online & offline) communities. Maartje staat bekend als de 'Queen of Communities' en inspireert met haar expertise op het snijvlak van digitale marketing, community building en AI-gedreven contentcreatie.
Over Anne-Marie Twigge
Anne-Marie Twigge is Insights Director bij creatief bureau Fitzroy | Part of Unitec Playgrounds in Amsterdam. Ze brengt een brede expertise in gedragspsychologie, merkstrategie en culturele trends mee. Eerder was ze Managing Director van The Next Women en Advisory Board Member bij UN Women Netherlands, waar ze zich inzette voor gendergelijkheid en vrouwelijke ondernemerschap. Met ervaring in onderwijs en digitale transitie combineert zij strategisch inzicht met creatieve visie. Bij Fitzroy vertaalt zij culture shifts naar impactvolle strategieën voor klanten als Campina, VGZ en Pepsico. Wil je meer weten? Stuur een mail naar: [email protected].
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Fitzroy ontwikkelt Campina Br(e)akfast Barn op Lowlands 2025
Anne-Marie Twigge: Gen Z wil voelen, niet scrollen
Fitzroy en Chuck Studios maken zomerfilm voor L’OR
Fitzroy ontwikkelt campagne voor thuisfitnessmerk Dreaver
Oma’s Soep en Fitzroy organiseren Een Tafel voor Twee
Gepubliceerd door: Bas Vlugt