
Tweede Kamer: bescherming minderjarigen social media
De Tweede Kamer heeft in meerderheid voor een aantal moties gestemd die minderjarigen moeten beschermen voor schadelijke kanten van social media als Facebook, Instagram, X, YouTube en andere platforms.
Leeftijdsgrens?
Een door D66 (Hanneke van der Werf) samen met NSC, CDA, ChristenUnie en SGP ingediende motie roept de regering op om social media die gebruik maken van verslavende technieken als norm een leeftijdsgrens te stellen van 15 jaar. Daarbij gaat het om (niet bindende) richtlijnen voor verantwoord socialmedia- en schermgebruik.
Ook verzoeken de indieners om zich met gelijkgestemde landen in te spannen voor heldere regels en daarbij voor techbedrijven aan te sturen op uniformering en handhaving van leeftijdsgrenzen voor social media.
De indieners van de motie stellen dat factchecking en contentmoderatie worden afgeschaald waardoor kwetsbare kinderen vaker met schadelijke content in aanraking komen.
Ook stellen de indieners dat techbedrijven er niet in slagen om een gezonde en veilige omgeving te bieden voor kinderen, omdat ze veel geld verdienen aan hun tijd en aandacht, en daarom geen belang hebben bij het stellen van leeftijdsgrenzen, noch het handhaven daarop.
Naast de indienende partijen steunden GroenLinks-PvdA, BBB, SP, Partij voor de Dieren en JA21 deze motie.
Verslavend
In een andere motie, die door Barbara Kathhman (GroenLinks-PvdA) samen met VVD, SP, Volt en ChristenUnie werd ingediend, wordt de regering opgeroepen om blijvend en ondubbelzinnig aan te dringen op een verstrekkend Europees verbod op verslavend en polariserend ontwerp op sociale media en dit op alle mogelijke manieren uit te dragen.
Mentale gezondheidscrisis
De indieners vrezen dat jongeren anders in een mentale gezondheidscrisis worden gestort en willen dat er een verbod komt op de eindeloze scroll en vinden dat het automatisch afspelen van filmpjes zo snel mogelijk verboden moet worden. In het Europees parlement is hiervoor tot op heden nog geen meerderheid gevonden en zijn deze verboden (nog) niet opgenomen in de eerder ingevoerde DMA en DSA.
Schadelijke content en algoritmes
In een door Rosemarijn Drahl (VVD) mede door ChristenUnie ingediende en aangenomen motie wordt de regering verzocht om met de (online) platforms afspraken te maken voor kinderen, om schadelijke content te verwijderen en verslavende algoritmes binnen de platforms zoveel mogelijk te beperken. Als dit niet voldoende effect heeft, wil de meerderheid van de Tweede Kamer passende regelgeving.
Staatssecretaris Vincent Karremans
Staatssecretaris Vincent Karremans (VVD) van Jeugd, Preventie en Sport heeft eerder aangegeven met Europese collega’s te zullen overleggen over deze onderwerpen en voor de zomer nog met een (dringend, maar wel vrijblijvend) advies voor ouders te komen over smartphone en socialmediagebruik te komen over een leeftijdsgrens en hoe social media gebruikt kunnen worden. In verschillende landen (Noorwegen, Australië, Indonesië en andere landen) vindt discussie plaats over een leeftijdsgrens voor social media.
Social media zelf
Officieel hanteren social media meestal een leeftijdslimiet van 13 jaar, waarbij LinkedIn en Telegram 16 jaar hanteren als minimumleeftijd. Facebook hanteert daarbinnen nog een contentfilter vanaf 14 en 18 jaar; Instagram en YouTube 18 jaar. Hier moet worden opgemerkt dat de verificatie van leeftijden soms met simpelweg het invullen van een geboortedatum geschiedt. YouTube, Instagram en Facebook vragen wel om een ID. Deze week kondigde Alphabet nog aan dat YouTube een aantal extra beschermende maatregelen voor minderjarigen heeft ingevoerd.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Open Now ontwikkelt campagne tegen vapen voor VWS
Peter van Wijnaerde: Mijn wenslijstje voor een marketingpaus
[Vacatures] ZIGT zoekt een Social Advertising Consultant
CRUSH lanceert kinderdivisie voor foto en video
Desperados zoekt Head of Latin Vibe voor festivaltour
Gepubliceerd door: David de Jong