Sparen of uitgeven in 2025? Zo denken Nederlanders erover

Onderzoek toont verschil in houding ten opzichte van sparen en uitgeven

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect blijkt dat 35 procent van de Nederlanders liever geniet van geld uitgeven in het moment dan (te) veel opzij te zetten voor de toekomst. Tegelijkertijd heeft een op de drie Nederlanders (33 procent) plannen om meer te sparen en minder uit te geven. Vooral jongeren onder de 35 jaar geven aan meer te willen sparen (50 procent), terwijl 33 procent van de 35- tot 55-jarigen en 22 procent van de 55-plussers dit voornemen heeft.

Spaarmotieven en doelen van Nederlanders

Van de Nederlanders die van plan zijn om meer te sparen, heeft 69 procent als belangrijkste doel het opbouwen van een financiële buffer. Vakantie en vrije tijd staan op de tweede plaats (46 procent), gevolgd door zekerheid op lange termijn, zoals pensioen (35 procent). Grote aankopen, zoals een huis of auto, zijn voor 31 procent van de Nederlanders een spaardoel. Beleggingen of investeringen zijn voor slechts 11 procent een reden om te sparen.

Veel Nederlanders volgen een vaste spaarstrategie: 58 procent stort elke maand een vast bedrag op de spaarrekening. Daarnaast maakt 35 procent gebruik van financiële hulpmiddelen, zoals de spaarpottenfunctie in hun bankapp.

Hoe Nederlanders vakantiegeld besteden

Van de Nederlanders die vakantiegeld verwachten (74 procent), ontvangt 89 procent dit één keer per jaar, meestal in mei of juni. Voor 87 procent van hen is deze jaarlijkse uitbetaling een tevredenstellende manier van ontvangen. 9 procent krijgt het vakantiegeld verspreid over het jaar bij het salaris, waarvan 66 procent tevreden is met deze regeling.

De meeste Nederlanders (56 procent) besteden hun vakantiegeld daadwerkelijk aan een vakantie, terwijl 46 procent ervoor kiest om (een deel) te sparen. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor uitgaven zoals dagjes uit (17 procent) of woningverbouwingen en verduurzamingen (12 procent).

Belastingteruggave: sparen of uitgeven?

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) verwacht dit jaar belastingteruggave te ontvangen. Van deze groep is 61 procent van plan om de teruggave op de spaarrekening te zetten. 21 procent geeft het belastinggeld uit aan vakantie. Van de Nederlanders die belastingteruggave verwachten en sparen, zet 74 procent het geld opzij voor een financiële buffer. 28 procent spaart voor een grote aankoop en 28 procent voor vakantie of vrije tijd. Voor 60 procent van de belastingteruggave-ontvangers voelt het als een financiële meevaller die zij naar eigen inzicht kunnen besteden.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Markteffect in maart 2025 onder een representatieve steekproef van 1.012 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

www.markteffect.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

The Relevance Group neemt Beautiful Lives over

13-05-2025 | 11:47:00
Deze Europese groep richt zich op de mogelijkheden van data en telt in de Benelux al Markteffect, Techonomy en TDA Group als aangesloten bureaus.

Markteffect: Helft Nederlanders zet minder geld opzij

01-05-2025 | 19:07:47
Uit onderzoek van Markteffect blijkt dat een ruime meerderheid van de consumenten merkt dat hun financiële situatie onder druk staat.

The Relevance Group breidt netwerk uit met TDA Group

30-04-2025 | 10:30:00
Met deze uitbreiding bestaat het collectief nu uit acht gespecialiseerde bureaus op het gebied van marketing technology, data science, insights en AI.

[Vacatures] Markteffect zoekt een Controller

29-04-2025 | 07:53:00
Markteffect is per direct op zoek naar een Controller - Eindhoven

Floor Hoogers: Markteffect in de race voor data-award

24-04-2025 | 10:56:00
Floor Hoogers: "Wij zijn Your Data en Insights-partner. De onderzoekswereld verandert snel en wij bewegen daarin mee."
 

Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.