.webp)
Rapport: Apple meest waardevolle merk ter wereld in 2025
Apple is opnieuw het meest waardevolle merk ter wereld. Brand Finance, het wereldwijde adviesbureau voor merkwaardering, schat de merkwaarde van Apple op 574,5 miljard dollar in 2025, waarmee het voor blijft op de grootste concurrent, Microsoft, dat een merkwaarde van 461 miljard dollar heeft.
Behalve in 2023, toen Apple tijdelijk achter Amazon stond met een verschil van slechts 1 procent, heeft Apple sinds 2021 de eerste plaats als het meest waardevolle merk ter wereld behouden. Volgens het onderzoek 2025 Global 500 van Brand Finance zijn vier van de vijf meest waardevolle merken ter wereld technologiebedrijven:
Apple: merkwaarde van 574,5 miljard USD, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2024
Microsoft: merkwaarde van 461,1 miljard USD, een stijging van 35 procent
Google: merkwaarde van 413,0 miljard USD, een stijging van 24 procent
Amazon: merkwaarde van 356,4 miljard USD, een stijging van 15 procent
Walmart: merkwaarde van 137,2 miljard USD, een stijging van 42 procent
Walmart is het snelstgroeiende merk onder de top 5, met een merkwaarde die met 42 procent is gestegen naar 137,2 miljard USD.
Deze groei benadrukt het succes van Walmart in het verbeteren van de klantbeleving, het uitbreiden van zijn e-commercecapaciteiten en het benutten van technologie om zijn positie in het wereldwijde retaillandschap te versterken. De recente rebranding van Walmart, die afgelopen week werd onthuld, onderstreept de inzet om het imago te moderniseren en relevant te blijven voor jongere en meer diverse doelgroepen, terwijl het een balans probeert te vinden tussen zijn erfgoed van betaalbaarheid en toegankelijkheid en zijn ambities in het digitale tijdperk.
Merken die het meest zijn gegroeid sinds 2020
Brand Finance analyseerde ook welke merken het meest zijn gegroeid sinds 2020. Hoewel technologie duidelijk een sector is die op lange termijn veel groei vertoont, biedt de diepgang van de data en het onderzoek van Brand Finance een onthullend en genuanceerd beeld. De analyse omvat ook TikTok – hoewel Brand Finance het merk pas in 2022 begon te waarderen, plaatst de groei van 79 procent in vier jaar het merk in hetzelfde rijtje als andere snelgroeiende merken.
TikTok/Douyin: merkwaarde van 105,8 miljard USD, gestegen van 59,0 miljard USD (in 2022)
DraftKings: merkwaarde van 5,1 miljard USD, gestegen van 18 miljoen USD in 2020
FanDuel: merkwaarde van 7,0 miljard USD, gestegen van 56 miljoen USD in 2020
NVIDIA: merkwaarde van 87,9 miljard USD, gestegen van 4,7 miljard USD in 2020
AMD: merkwaarde van 11,0 miljard USD, gestegen van 1,4 miljard USD in 2020
Pinduoduo: merkwaarde van 13,0 miljard USD, gestegen van 2,5 miljard USD in 2020
BYD: merkwaarde van 14,0 miljard USD, gestegen van 3,1 miljard USD in 2020
Apple: merkwaarde van 574,5 miljard USD, gestegen van 140,5 miljard USD in 2020
TSMC: merkwaarde van 34,2 miljard USD, gestegen van 8,6 miljard USD in 2020
Microsoft: merkwaarde van 461,1 miljard USD, gestegen van 117,1 miljard USD in 2020
Lilly: merkwaarde van 8,0 miljard USD, gestegen van 2,1 miljard USD in 2020
Amerikaanse gokmerken DraftKings en FanDuel profiteren nu de Amerikaanse wetgevers en rechtbanken online gokken legaliseren en oude wetten die inzetten beperkten, omverwerpen. Halfgeleidermerken zoals NVIDIA, AMD en TSMC bevorderen nieuwe technologieën.
Techgiganten Apple en Microsoft blijven aan de leiding
Tegelijkertijd blijven techgiganten Apple en Microsoft aan de leiding, door vanuit hun dominante positie te blijven innoveren in een evoluerende en groeiende markt. E-commercebedrijf Pinduoduo volgt het voorbeeld van Apple en Microsoft en investeert in een ecosysteem dat sociale netwerken combineert met online winkelen. De fabrikant van elektrische voertuigen BYD en het farmaceutische merk Lilly spelen in op de moderne eisen van evoluerende consumenten.
David Haigh, voorzitter en CEO van Brand Finance: "Onze analyse van de merken die het meest zijn gegroeid sinds 2020 toont aan dat technologiebedrijven geen monopolie hebben op langdurige merkengroei. Dit langetermijnperspectief benadrukt ook een andere belangrijke mondiale trend: hoe Chinese merken zoals TikTok, Pinduoduo en BYD de leiding nemen door waarde te creëren en gevestigde merkleiders uit te dagen. Nu China zijn merkopbouwstrategieën verder verfijnt en zich richt op kwaliteit, verwachten we in 2025 meer Chinese bedrijven op de wereldmarkt te zien."
Hoewel deze merken op verschillende manieren groeiden, zijn hun paden over de afgelopen vijf jaar over het algemeen organisch en lineair geweest. Geen van de tien merken met de grootste waardegroei komt uit de sector die sinds 2020 de meeste waarde heeft toegevoegd: Media, met een stijging van 125 procent, die de transformatie van mediabedrijven van nieuwsbronnen naar onmisbare tools voor dagelijks gebruik over de hele wereld weerspiegelt.
Google, het op twee na meest waardevolle merk ter wereld, zag zijn merkwaarde met 24 procent toenemen naar 413 miljard USD. Door voortdurende investeringen in AI heeft Google zijn reputatie op het gebied van innovatie versterkt, terwijl het de consumentenaantrekkingskracht en het vertrouwen vergrootte.
Amazon, met een stijging van 15 procent in merkwaarde naar 356,4 miljard USD, blijft AI integreren in zijn operaties, van gepersonaliseerde aanbevelingen tot geavanceerde logistiek. Deze inspanningen hebben zijn reputatie als klantgericht merk versterkt, wat heeft bijgedragen aan duurzame groei.
e& is het snelstgroeiende merk ter wereld dit jaar, met een achtvoudige stijging van de merkwaarde naar 15,3 miljard USD. Dit is het resultaat van een strategisch beheerde overgang van drie jaar om het merk Etisalat by e& samen te voegen onder één uniforme identiteit. De groei van de merkwaarde in vergelijkbare termen is 13 procent. NVIDIA heeft de hoogste groei in vergelijkbare termen - 98 procent - en is het op één na snelstgroeiende merk voor 2025.
WeChat het sterkste merk ter wereld
Voor het tweede achtereenvolgende jaar is WeChat het sterkste merk ter wereld, met een Brand Strength Index (BSI)-score van 95,2 van de 100 en een AAA+-merksterktebeoordeling. Het uitgebreide ecosysteem en de naadloze integratiemogelijkheden blijven het Chinese merk helpen zich wereldwijd te profileren als een leider.
De wereldwijde economische groei wordt in 2025 naar verwachting stagnatie bij 2,8 procent, hetzelfde als in 2024 en lager dan het pre-pandemische gemiddelde van 3,2 procent, volgens de voorspellingen van de Verenigde Naties. Daarentegen floreren de vijfhonderd meest waardevolle merken ter wereld, met een totale waarde die jaar op jaar met 10 procent stijgt, van 8,6 biljoen USD in 2024 naar bijna 9,5 biljoen USD in 2025, volgens de gegevens van Brand Finance.
Apple voert de lijst aan onder de 193 Amerikaanse merken in de ranglijst, die gezamenlijk meer dan de helft van de totale merkwaarde bijdragen. China en Duitsland zijn respectievelijk het tweede en derde meest waardevolle land, met 69 en 27 merken die 15 procent en 6 procent van de totale merkwaarde vertegenwoordigen.
Binnen de sectoren voert de banksector de lijst aan met 78 merken, goed voor 13 procent, gevolgd door de detailhandel met 45 merken en 11 procent. Media staat op de derde plaats, met 24 merken die goed zijn voor 10 procent.
De paniek op Wall Street over DeepSeek is overdreven
Kim van Sparrentak (GroenLinks): systeem moet veranderen om sponsoring techfascisten te stoppen
Martijn Snoep (ACM): big-techbedrijven hebben heel veel geld en diepe zakken om zich tegen toezicht te verdedigen
ZIGT: Google gooit koers om, third-party cookies worden tóch niet uitgefaseerd
[Column] Michiel Frackers: Apple zegt sorry en Microsoft sluit record CO2-contract
Gepubliceerd door: Laura Heerlien