
PR-Dashboard over de PR-Bootcamp: Volop inspiratie voor pr-professionals
In De Bary aan de Herengracht in Amsterdam verzamelden pr-medewerkers en vertegenwoordigers van pr-bureaus zich om meer te leren over hoe je nieuws maakt en succesvol communiceert met journalisten en bloggers.
De introductie
Kim Klaver en Jeroen Goeman Borgesius van PR-Dashboard, trapten de bootcamp af. Jeroen, de oprichter van het pr-platform, heeft zelf veel pr-ervaring opgedaan in het verleden in zijn werk voor de klanten van zijn pr-bureau. Hier ontmoette hij collega Niels Paauw, en samen werkten ze voor merken als Disney, Sony en New Balance. Sinds 2009 is Niels eigenaar van pr-bureau Pow Comms en was hij de spreker tijdens PR-Bootcamp. Via zijn bureau werkt hij voor grote en kleinere merken in food, zoals Fishtales, Gulpener en Tony’s Chocolonely. Een belangrijk uitgangspunt van zijn werkwijze is het creëren van impact met verantwoorde merken. Met passie voor eten, drinken en duurzaamheid inspireerde hij de aanwezige pr-professionals.
5 seconden voor een persbericht
Jeroen benadrukte in zijn introductie dat journalisten vaak maar vijf seconden de tijd nemen om een persbericht te beoordelen. Daarom moet het direct de kern raken: is het relevant, nieuwswaardig en boeiend?
Pr draait om verhalen vertellen
Niels Paauw: "Een succesvolle pr-strategie heeft twee ingrediënten nodig: een goed verhaal en iemand die wil luisteren. Journalisten en bloggers zijn op zoek naar inspirerende verhalen die complexe onderwerpen toegankelijk maken. Denk aan programma’s als De Keuringsdienst van Waarde."
Praktijkcases: van chocolade tot zeezout
De deelnemers kregen een inkijkje in verschillende cases, zoals Tony’s Chocolonely, dat ooit een negatief verhaal (slaafchocola) omdraaide naar een positieve boodschap (cacaoboeren een eerlijke prijs betalen). Ook het verhaal van La Baleine, een zoutmerk dat duurzaamheid en historie combineert, illustreerde hoe pr niet alleen over producten, maar ook over impact gaat. In de praktijk betekende dit:
- Tony’s Chocolonely: Bijzondere producten die nieuwswaardig zijn, altijd met een dieper verhaal erachter: Crazy about chocolate, serious about people.
- La Baleine: Geen zout opsturen, want dat maakt geen impact, maar perstrips organiseren naar de duurzame Natura 2000 zoutwinninglocaties van het merk. Dit leverde niet alleen aandacht op, maar ook ambassadeurs.
Tips van Niels
De bootcamp zat vol adviezen. Mede aangegeven door vragen vanuit de bezoekers:
- Denk als een journalist. Verdiep je in de journalist of blogger en het medium. Pas je pitch aan op wat zij interessant vinden.
- Respecteer ‘Nee’. Accepteer afwijzing, maar vraag waarom. Dit helpt je de volgende keer beter te pitchen.
- Beeldmateriaal doet ertoe. Zorg voor goede foto’s en visuals. Kijk per journalist of blogger hoe ze beeldmateriaal gebruiken en lever passend materiaal aan. Niels stuurt meestal drie verschillende foto’s toe zodat er voldoende keuze is.
- Commercieel werkt niet. Laat journalisten en bloggers zelf ontdekken waarom jouw product goed is, zonder dat jij het ze vertelt.
Een blik op de toekomst
AI kwam ook kort ter sprake. Hoewel Niels het nog niet breed inzet, verwacht hij dat dit in de toekomst zal veranderen. Hij schrijft zijn e-mails nog altijd stuk voor stuk persoonlijk. Jeroen van PR-Dashboard merkte daarbij op dat het pr-platform vanaf volgend jaar tools zal bieden waarmee dit proces eenvoudiger en sneller wordt, zonder de persoonlijke touch te verliezen. Eén ding was duidelijk: AI gaat ongetwijfeld een rol spelen in de toekomst van pr.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Founding partners leggen fundament onder Dutch PR Awards
Lokale PR, waarom het werkt en hoe je het inzet
Kim Klaver: PR is geen sluitstuk, maar startpunt
Van hagelschieten naar gerichte pr
PR-mensen zijn allemaal een beetje James Bond
Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen