
Patrick Petersen: Meer AI = Minder privacy
[AI & Marketing door Patrick Petersen]
“AI zal álle banen overnemen.” Jouw baan, mijn baan, zelfs de baan van die ene collega die al jaren alleen maar vergaderingen plant en andermans PowerPoints hergebruikt. AI begrijpt alles zoals een mens dat doet – sterker nog, beter dan een mens, want AI heeft geen last van gevoelens, slaaptekort of morele twijfels. En natuurlijk: AI maakt nooit fouten. Want een algoritme dat getraind is op het internet, dát is pas een betrouwbare bron van waarheid. #sarcasme
Wanneer?
Nou, binnen een paar jaar, zegt mijn bevriende AI-chatbot. En zo beloven de digitale profeten, die vorig jaar nog ultieme socialemedia-experts waren en beloofden dat de socialemediakanalen de webshop en apps zouden gaan vervangen. Enige tijd daarvoor waren ze nog virtualreality-experts, die benadrukten dat we voortaan zouden leven in de virtuele Metaverse. Je kon bij hen een virtueel stuk land kopen in een virtuele wereld. Een koopje!
We krijgen, volgens de experts binnenkort de heilige graal: AGI, dat is kort voor de buzzterm Artificial General Intelligence.
AGI?
Een soort Siri meets Einstein meets Mission Impossible, maar dan met betere uptime. Alles komt goed, als we het maar goed inzetten. Want AI is niet alleen een chatbot, het is een toverstokje. Heb je een klimaatprobleem? Pandemie? Oorlog? Stop het in een model en voilà opgelost!
Dat de wispelturige politiek van ooit bevriende partners-in-crime een grotere bedreiging vormt, ontgaat menig LinkedIn-bevlekkend AI-data-transforming-marketing-communicatie-expert.
Terwijl we wegdromen bij deze siliconen-sprookjes, vergeten we één klein detail: AI eet data. Jouw data. Mijn data. Onze hele digitale identiteit, op een bordje geserveerd aan de grote techreuzen waren wij al jaren tegen vochten uit lijfbehoud.
Jouw digitale identiteit wordt geplunderd
Je hebt het misschien gemist – ergens tussen die 36ste how-to-post om met een gratis AI-agent al jouw collega’s overbodig te maken – maar Meta heeft onlangs aangekondigd vrolijk verder te gaan met het trainen van hun AI op alles wat jij ooit gedeeld hebt.
Dat ene betoog dat je schreef in een vlaag van verontwaardiging?
Nu waarschijnlijk voer voor een chatbot die er reclame voor supplementen mee maakt en de juiste context van jouw betoog uit het oog verliest. En die schattige foto van je kinderen bij het zwembad? Perfect trainingsmateriaal voor een AI-model dat gezinsvriendelijke content moet herkennen. Of niet herkennen. Dat ligt eraan hoe goed het model getraind is.
Ooit stonden we nog op digitale barricades. Weten we het nog? Lubach die Facebook fileerde? EU-politici die hun tanden lieten zien aan Zuckerberg (nou ja, soort van)? Toen maakten we ons nog druk over privacy. Maar inmiddels lijken we collectief in een soort algoritmisch Stockholm-syndroom te zijn beland. Ja hoor, natuurlijk mag je mijn locatie, zoekgeschiedenis, gesprekken en foto's gebruiken — zolang je me maar helpt met een AI die mijn e-mails schrijft, mijn boodschappenlijstje aanvult en langzaam ons denkvermogen uitholt.
En dat AI-gevecht?
Dat draait allang niet meer om de slimste antwoorden, maar om de vetste datasets. Alles moet actueler, completer, persoonlijker. AI-bedrijven buitelen over elkaar heen om te mogen slurpen uit de digitale zee van onze online levens. Een foto hier, een boze reactie daar, een podcast-opname van je zolderkamer; alles is trainingsmateriaal. En als we straks een nieuwe AI-variant mogen kopen voor 29,99 euro per maand, zijn wij de onbetaalde co-creators.
Dus als je binnenkort een AI-reclame ziet die wel érg goed lijkt te weten wat jij leuk vindt, bedenk dan: Dat komt omdat je het haar zelf hebt verteld. Misschien niet met woorden, maar met likes, posts, foto’s en zwijgende toestemming.
Welkom in het tijdperk van artificiële intimiteit!
-
Patrick Petersen RDM MA MSc is AI-expert gericht op businessautomatisering en ondernemer met zijn bureau AtMost(TV), auteur van meer dan twintig prijswinnende boeken over AI, marketing, online tech en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals zijn www.handboek.ai. Bovenal is hij docent en spreker.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
Zijn organisaties digitaal vaardig genoeg?
Patrick Petersen: OpenAI wil al jouw diepste geheimen!
Patrick Petersen: AI-selling: Koop dit van mij, je wilt het
Patrick Petersen: Wilt u een koopknop bij uw AI-prompt?
Patrick Petersen: Zelf denken is zo 20e eeuw, groetjes AI
Gepubliceerd door: Saskia van Weert