
Mediahuis/Mediatest jongerenonderzoek: meer op smartphone
Uit het negende Grote Jongerenonderzoek van Mediahuis en MediaTest blijkt dat Nederlandse jongeren meer tijd op hun telefoon doorbrengen, maar minder actief zijn op social media dan vorig jaar.
Tegelijkertijd staat een opvallend grote meerderheid positief tegenover het telefoonverbod op middelbare scholen, terwijl online haat en pesten fors toenemen. Dit uitgebreide onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.755 jongeren tussen de 15 en 35 jaar en biedt een inkijk in hun mediagedrag en de impact daarvan op het dagelijks leven.
Schermtijd neemt toe, gebruik sociale media daalt
Jongeren kijken gemiddeld 5,1 uur per dag op hun mobiele telefoon; een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen dit 5 uur was. Zoals verwacht spendeert de jongste groep (15-21 jaar) hier de meeste tijd aan: gemiddeld 5,5 uur per dag.
Opvallend is dat de tijd die jongeren aan social media besteden op alle apparaten samen juist is gedaald, van 4 naar 3,5 uur per dag. Ook hier zijn het de jongsten die het meest actief zijn (3,9 uur), terwijl de oudste groep (29-35 jaar) met 3 uur het minst tijd op social platformen doorbrengt.
Positief over telefoonverbod
Terwijl velen een storm van kritiek hadden verwacht, blijkt het telefoonverbod op middelbare scholen verrassend populair. Maar liefst 67 procent van de jongeren staat positief tegenover de maatregel. Zelfs onder scholieren die er d irect mee te maken hebben, is een meerderheid (55 procent) voorstander van het telefoonverbod.
Social media: plezier én zorgen
Social media biedt jongeren vooral vermaak, maar zorgt ook voor negatieve gevoelens. Een derde voelt zich door social media soms verdrietig, onzeker of depressief, vooral jongeren tussen 22 en 28 jaar (van 30 procent in 2024 naar 37 procent in 2025). Vrouwen geven vaker aan geraakt te worden dan mannen (38 procent vs. 27 procent). Ook overweegt 29 procent van de jongeren volledig te stoppen met social media, waarbij mannen dit vaker aangeven.
Online haat groeit verder
De toename van online haat blijft zorgwekkend. Ruim twee derde (69 procent) vindt haatreacties op social media een serieus probleem. Vooral vrouwen maken zich zorgen (80 procent), jongeren van 15-21 jaar wat minder. Zes op de tien jongeren komen regelmatig haatreacties tegen. De zorgen over online pesten en shaming zijn ook flink toegenomen: van 40 procent in 2024 naar bijna 60 procent in 2025. Een kwart van de jongeren geeft aan zelf slachtoffer te zijn geweest van online pesten. Opvallend is dat mannen tussen de 22 en 28 jaar dit relatief vaak rapporteren (31 procent). Ook online shaming komt steeds vaker voor, waarbij mannen vaker slachtoffer zijn dan vrouwen (23 procent versus 14 procent).
Toetsenbordtreiteraars richten zich bovengemiddeld vaak op niet-heteroseksuele jongeren. Zij zijn oververtegenwoordigd als slachtoffer van online haat (36 procent versus 21 procent van de heteroseksuele jongeren). Ook online shaming treft deze groep vaker (28 procent versus 17 procent).
Social media minder populair, online journalistiek wint
Social media blijft een belangrijke nieuwsbron voor jongeren, maar het belang neemt af. Dit jaar noemt 41 procent van alle jongeren social media als hun hoofdbron voor nieuws, terwijl dit bij de jongste groep (15-21 jaar) in 2022 nog 70 procent was. Binnen die jongste groep vertrouwt nu 56 procent op social media voor nieuws. Vrouwen halen vaker dan mannen hun nieuws van social media. Instagram is het populairst, terwijl TikTok en Facebook vooral binnen specifieke leeftijdsgroepen een rol spelen.
Online nieuwsartikelen en digitale kranten worden juist populairder. Eén op de drie jongeren noemt dit nu als belangrijkste nieuwsbron, een flinke stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral de oudste groep (29-35 jaar) en mannen kiezen vaker voor online journalistiek.
Nepnieuws blijft hardnekkig
Zeven op de tien jongeren komen wekelijks nepnieuws tegen, 20 procent zelfs dagelijks. Vooral mannen denken nepnieuws goed te kunnen herkennen. Slechts 8 procent twijfelt aan het eigen vermogen om nepnieuws te spotten, terwijl 3 procent denkt nooit nepnieuws te zien, maar ondertussen wel veel vertrouwt op wat zij lezen.
Jongeren voelen zich gezonder, maar kampen met meer verslavingen
Jongeren waarderen hun gezondheid gemiddeld met een 7,3, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Vooral jonge mannen en lager opgeleiden voelen zich beter dan voorheen. Tegelijkertijd groeit het aantal jongeren dat zichzelf als verslaafd ziet. Zo noemt 17 procent zichzelf gokverslaafd (was vorig jaar 10 procenet), gameverslaving is toegenomen tot 30 procent en een kwart zegt verslaafd te zijn aan alcohol. Vooral social media blijft een hardnekkig probleem: 67 procent ziet zichzelf zeker of mogelijk als verslaafd, met een piek van 77 proceent onder jongeren van 15 tot 21 jaar.
Zorgen om klimaat, maar actie blijft uit
84 procent van de jongeren maakt zich zorgen over het klimaat, maar slechts 61 procent neemt eenvoudige duurzame acties, zoals een eigen tas meenemen, nog serieus. Vliegschaamte speelt wel een rol, maar vooral in beperkte mate. Snel en goedkoop reizen is voor veel jongeren belangrijker dan duurzaamheid. Ze verwachten vooral dat luchtvaartmaatschappijen verduurzamen; zelf willen ze weinig veranderen, bijvoorbeeld door minder te vliegen. Ook bij dagelijkse gewoontes zoals afval scheiden en minder vlees eten, neemt het duurzame gedrag af. Ondanks de grote zorgen blijft het vaak bij denken, al winnen tweedehands kopen en recyclen langzaam wat terrein.
Prijs wint het van idealen
Jongeren letten bij aankopen vooral op de prijs; idealen staan op de tweede plek. Slechts een kwart controleert of een product duurzaam is geproduceerd, en nog minder jongeren hechten waarde aan het maatschappelijk doel van een merk. Wel zoeken de meesten naar reviews en voelen sommigen zich sneller verbonden met merken die hen onderdeel maken van een community.
Jongeren en reclame
Jongeren lijken iets milder geworden als het om reclame gaat. Ze zijn minder negatief over vrijwel alle vormen van reclame dan vorig jaar. Vooral buitenreclame en advertenties in kranten en tijdschriften worden positief beoordeeld. Daarnaast wordt branded content door jongeren als de meest geloofwaardige en minst storende vorm van reclame ervaren.
Wat willen jongeren nu eigenlijk?
Wat is nou écht belangrijk in het leven van jongeren? Natuurlijk spelen geld, status en reizen een rol, maar uiteindelijk draait het voor de meesten om iets heel eenvoudigs: gelukkig zijn. Voor 71 procent staat dit op nummer één in het leven.
De whitepaper op de website van Mediahuis Nederland geeft nog meer insights.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
NRC-artikelen beschikbaar voor regionale lezers
Hatice van Leeuwen verlaat Mediahuis Nederland
Zijn community's de nieuwe socials?
[Vacatures] Mediahuis zoekt een Redactioneel Designer De Telegraaf
Thuiswinkel erkent duurzame aanpak Mediahuis E-commerce
Gepubliceerd door: David de Jong