Eén op vier Nederlanders houdt geld gescheiden in relatie

Voor veel Nederlanders blijft geld een privézaak binnen de relatie. Uit onderzoek van bunq blijkt dat 26 procent van de Nederlanders met een vaste partner hun financiën grotendeels gescheiden houdt. Vooral jongeren kiezen vaker voor een eigen rekening naast een gezamenlijke.

De studie werd uitgevoerd onder ruim vierduizend respondenten uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje. Van de 1.082 Nederlandse deelnemers zegt 28 procent van de jongeren dat zij, ondanks een gezamenlijke rekening, ook een of meerdere eigen rekeningen aanhouden. Onder oudere respondenten is dat slechts elf procent.

Jongeren combineren gezamenlijke en eigen rekeningen

Nederlandse jongeren blijken in vergelijking met andere Europeanen juist relatief vaak voor een gezamenlijke rekening te kiezen. Britse en Spaanse jongeren houden hun geld veel vaker volledig gescheiden: respectievelijk 39 en 32 procent.

Bianca Zwart, Chief Strategy Officer bij bunq: “Een tussenjaar na je studie of een wereldreis voor je dertigste. Waar eerdere generaties jong trouwden, samenwoonden en kinderen kregen, kiezen jongeren nu voor een vrijer en minder voorspelbaar leven. Daarbij hoort de flexibiliteit en ruimte om je relatie en geldzaken op je eigen manier in te richten. Of je nu wél, niet of slechts beperkt samen wil bankieren; iedereen moet de vrijheid hebben om het zo te organiseren dat het bij zijn of haar relatie past.”

Vertrouwen en financiële geheimen binnen relaties

Geldzaken leiden binnen relaties geregeld tot spanningen. Zo geeft 23 procent van de Nederlanders aan vaker met hun partner over geld te willen praten. Bij jongeren ligt dit zelfs op bijna een derde. Tegelijkertijd vermoedt meer dan een kwart van de respondenten dat hun partner financiële zaken verzwijgt.

Ook andersom is dit het geval: 23 procent erkent zelf weleens uitgaven, inkomsten of schulden te verbergen. In sommige gevallen heeft dit grote gevolgen; twaalf procent van de ondervraagden zegt bij hun partner te zijn gebleven vanwege gedeelde financiële verplichtingen.

Ongelijke bijdragen zorgen voor spanning

Een verschil in uitgavenpatroon blijkt eveneens een belangrijke reden om geld gescheiden te houden. Zo stelt bijna twee derde van de respondenten dat hun partner anders met geld omgaat. In de praktijk leidt dit ertoe dat slechts 43 procent van de mensen met een gezamenlijke rekening evenveel bijdraagt als hun partner.

De financiën zorgen regelmatig voor wrijving: de helft van de Nederlandse koppels heeft weleens ruzie gehad over geld. Alleen in Frankrijk en Spanje komen dit soort conflicten nog vaker voor.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List


Lees ook:

Michiel Verstraten: Elke dag posten maakt het verschil

04-07-2025 | 12:12:00
Michiel Verstraten, oprichter en eigenaar van YouLynq.me, legt uit hoe personal branding werkt in de praktijk

Clever Strategy behaalt als eerste Inner Smile Certificering

23-06-2025 | 10:17:00
Met deze stap wil het bureau uit Rotterdam laten zien dat levens- en werkgeluk geen HR-project is, maar de basis voor duurzame groei.

eFaktura.nl lanceert BUKKI voor anderstalige ondernemers

16-06-2025 | 11:54:00
eFaktura.nl heeft BUKKI gelanceerd, een digitaal opdrachtenplatform voor anderstalige ondernemers in de bouw-, installatie- en transportsector.

Smartshore: Werknemerswelzijn verdient vaste plek in beleid

15-05-2025 | 10:35:07
Werkgevers investeren volop in groei en innovatie, maar besteden volgens Smartshore te weinig aandacht aan hun medewerkers.

Een op vijf Nederlandse ouderen niet blij met woning

13-05-2025 | 09:34:00
Een derde van hen staat ervoor open om bij familie in te trekken. Iets meer, 37 procent, ontvangt familie liever zelf in huis.

Gepubliceerd door: Daan Dekkers

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.