Consumentenvertrouwen in online content daalt door technologische vooruitgang

Het 18e Life Trends-rapport van Accenture toont aan dat meer dan de helft van de wereldwijde consumenten steeds vaker twijfelt aan online content. Technologieën zoals AI en generatieve AI beïnvloeden digitale ervaringen, waardoor mensen kritischer worden over wat ze online zien. 62 procent van de consumenten geeft aan dat vertrouwen een belangrijke factor is bij de keuze voor een merk.

Vijf trends die de toekomst vormgeven

Accenture Song identificeert vijf consumententrends die de relatie tussen technologie en gebruikers veranderen. Deze trends benadrukken de uitdagingen en kansen voor merken om zich aan te passen aan veranderende klantbehoeften.

  1. Cost of hesitation:
    Door de toename van online oplichting vervaagt de grens tussen echte en misleidende content, wat het consumentenvertrouwen schaadt. 33 procent van de respondenten meldt ervaringen met deepfakes of oplichting in het afgelopen jaar.
  2. The Parent Trap:
    Ouders staan voor de uitdaging om hun kinderen te beschermen tegen de risico's van onbeperkte toegang tot digitale technologie. Jongeren (18-24) zeggen twee keer zo vaak als ouderen dat sociale media hun identiteit beïnvloeden.
  3. Impatience Economy:
    Consumenten eisen steeds snellere reacties van bedrijven. Drie op de vier consumenten willen dat merken sneller inspelen op hun behoeften, terwijl ze vaker gebruik maken van online communities voor snellere oplossingen.
  4. Dignity of work:
    Met de opkomst van generatieve AI worden vragen gesteld over de impact op de waardigheid van werk. Terwijl 75 procent van de mensen AI nuttig vindt, maken anderen zich zorgen over een afname van creativiteit en banenonzekerheid.
  5. Social rewilding:
    Mensen zoeken steeds meer naar authentieke ervaringen en balans tussen technologie en het echte leven. 42 procent van de consumenten noemt een real-life ervaring als hun beste moment van de afgelopen week.

Rob Knigge, Country Managing Director voor Accenture Nederland: "De relatie tussen mens en technologie verandert snel en wordt steeds complexer. We moeten nieuwe technologieën omarmen voor groei, maar mogen vertrouwen en menselijkheid niet negeren of uitbesteden."

Patritia Pahladsingh, CEO en Managing Director van Accenture Song Nederland: “Mensen krijgen steeds meer te maken met nieuwe technologieën, waaronder generatieve AI, die van invloed zijn op hun dagelijkse leven. Iedereen wordt steeds kritischer over wat ze zien en geloven. Dit gebrek aan vertrouwen in online content heeft uiteraard invloed op de manier waarop klanten omgaan met bedrijven die allemaal hun aandacht willen.”

Hier vind je het volledige onderzoeksrapport

www.accenture.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

Interpublic introduceert agentic systems voor merkprestaties

24-07-2025 | 14:57:44
IPG lanceert ASC, een dienst waarmee merken het complexe commerce-ecosysteem kunnen beheren met automatisering en kunstmatige intelligentie.

ABN AMRO: Hoe retailers door AI hun zichtbaarheid kunnen verliezen of juist behouden

23-07-2025 | 13:50:00
Sector Banker Retail Henk Hofstede schreef voor ABN AMRO een aantal tips over hoe retailers door AI hun zichtbaarheid kunnen verliezen of juist behouden

Accenture: AI wordt aankoopadviseur

23-07-2025 | 11:48:00
Uit onderzoek van Accenture blijkt dat consumenten zich in tijden van onzekerheid steeds vaker wenden tot generatieve AI als bron voor aankoopadvies

WARC ziet bewuste consument in economisch onzekere tijd

22-07-2025 | 14:56:00
Uit het Global Consumer Trends-rapport van WARC blijkt dat consumenten wereldwijd steeds doelgerichter keuzes maken

Cheil en WWF lanceren AI-campagne tegen plasticvervuiling

22-07-2025 | 13:37:00
In Seoul is een buitenreclamecampagne gestart waarin dieren verstrikt in plastic afval centraal staan.

 

Gepubliceerd door: Saskia van Weert

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.