Michiel Frackers: Al het positieve nieuws dat je miste door tarieven-pingpong

[Column] Het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Vorige week was de slechtste week ooit voor tech-aandelen. De Magnificent 7, Apple, Alphabet, Meta, Nvidia, Tesla, Microsoft en Amazon, verloren samen 1.6 biljoen dollar aan beurswaarde. Deze week boekte de groep na bekendmaking van de dètente in de tarievenoorlog hun grootste wekelijkse winst ooit: 1.2 biljoen dollar . Voornaamste gevolgen van deze beurs-pingpong: nerveuze beleggers en verhoogde kans op recessie.

Het lijkt nog steeds alsof deze grafiek ondersteboven is afgebeeld; was het maar waar.

Het verschil tussen de Magnificent Seven en de BATMMAAN-benaming is de opname van chipmaker Broadcom. Ik neem die in het overzicht juist mee om behalve Nvidia meer spreiding onder chipfabrikanten te hebben. Onder de grotere tech-bedrijven buiten de BATMMAAN-groep is Palantir een witte raaf, met een stijging van 17 procent dit jaar en liefst 304 procent over de laatste twaalf maanden.

De Nasdaq staat dit jaar op -13,4 procent waarbij Tesla in het oog springt met 38 procent verlies sinds 1 januari. Laat op vrijdagavond sloot de Amerikaanse regering smartphones, computers, geheugenchips en andere elektronica uit van de zogenaamd wederkerige tarieven op China, wat tot opluchting moet hebben geleid in heel Silicon Valley.

Ooit was crypto een tegenhanger van de reguliere beurzen, maar das war einmal.

Ook crypto viel ver terug na alle stijgingen van vorig jaar, waarbij de dalingen groter worden uitgelicht in de media. Bitcoin (-11 procent) is veel minder volatiel geworden; de Nasdaq Composite daalde dit jaar meer (13 procent) maar ook dat komt zelden naar voren in analyses.

Verder kijken dan de slotkoersen

Wie goed kijkt ziet onder die oppervlakte van dag- en weekkoersen iets heel anders, maar in alle retoriek over handelstarieven hoor je daar vrijwel niets over. Daarom focus ik deze week op belangrijk nieuws dat onder de radar bleef, waarbij vooral opviel dat AI-bedrijven een topweek beleefden:

* OpenAI haalt 40 miljard dollar op en denkt aan overname van de iPhone-killer met AI, van Apple-legende Jony Ive
* Nieuwe AI-startups van voormalige OpenAI topmensen Mira Murati en Ilya Sutskever halen elk $2 miljard op
* Stanford-rapport: AI wordt sneller, goedkoper en groener, maar worstelt nog steeds met complexe redeneringen

OpenAI scoort 40 miljard dollar, koopt hardware startup van Apple-legende?   

Op een Spartaanse webpagina meldde OpenAI dat het in een nieuwe investeringsronde 40 miljard dollar heeft opgehaald, op een duizelingwekkende waardering van 300 miljard dollar. Ter vergelijking: Facebook ging ooit naar de beurs op een waardering onder de 100 miljard dollar toen het miljarden winst maakte, terwijl OpenAI miljarden per jaar verliest. Niemand weet nog hoe OpenAI ooit in deze waardering gaat groeien, of zoals het droogjes luidt in de Valley: there is no clear path to profitability.

Het geld brandt OpenAI CEO Sam Altman blijkbaar in de zak, want het gerucht gaat dat OpenAI in gesprek is om voor 500 miljoen dollar het bedrijf io Products over te nemen, een startup van Jony Ive, de weduwe van Steve Jobs, Laurene Powell Jobs en... Sam Altman. Een hele nieuwe vorm van vestzak-broekzak.

Details zijn schaars, maar het doel van io Products schijnt te zijn om een AI-apparaat te ontwikkelen dat minder sociaal ontwrichtend is dan de iPhone. Het meest boeiend vind ik dat het apparaat schermloos zou moeten worden, wat direct de vraag oproept hoe de gebruiker er dan mee moet communiceren; spraakgestuurd?

Vorig jaar schreef ik uitgebreid over LoveFrom, de studio van Jony Ive in San Francisco, die lekker begon door voor 60 miljoen dollar een theater over te nemen, waar nu blijkbaar io Products uit is voorgekomen.

Ex-OpenAI topmensen halen ook miljarden op

Voormalig OpenAI CTO Mira Murati, die er ook nog een wild weekend CEO was (het waren twee fantastische dagen), wil 2 miljard dollar ophalen op een waardering van 10 miljard dollar voor haar nieuwe bedrijf met typemachine-achtige website Thinking Machines Lab.

De omschrijving van het bedrijf in het profiel op X verdient ook vermelding: thinking, beeping, and booping. Murati scoorde deze week door voormalig Chief Research Officer van OpenAI Bob McGrew als adviseur aan te trekken.

Murati zal met verwondering hebben gekeken naar haar ex-collega Ilya Sutskever, medeoprichter van OpenAI, die deze week een tweede miljard binnenhaalde voor zijn nieuwe AI-bedrijf SSI op een drie keer zo hoge waardering als Murati: 32 miljard dollar. Investeerders zijn onder meer Alphabet (Google) en Nvidia.

Bijzonder is dat SSI de nieuwe tensor processing units (TPU's) van Alphabet zal afnemen, terwijl die juist zijn ontwikkeld als concurrent van Nvidia. Helaas lezen we er niets over op de website van SSI, die nog mistroostiger is dan die van Murati's Thinking Machines Lab. Beide bedrijven zien de toekomst blijkbaar kleurloos in.

Het succes van Sutskever onderstreept de bijna mythische kwaliteiten die hem in tech-kringen worden toegeschreven. Ik schreef een jaar geleden dat Sutskever de reden is dat Elon Musk en Google-oprichter Larry Page hun vriendschap verbraken, toen Musk erin slaagde Sutskever te recruteren voor OpenAI.

Onderzoek bevestigt: AI wordt beter

Leestip voor iedereen die interesse heeft in AI: het 2025 AI Index Report van Stanford University. AI wordt sneller, goedkoper, groener en beter. Dat mag ook wel, gezien de tientallen miljarden die in AI worden geinvesteerd, maar toch fijn om te zien dat het ergens toe leidt. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

1 Benchmarkprestaties stijgen explosief. AI-modellen boeken enorme vooruitgang op waarbij sommige agents mensen zelfs overtreffen in programmeertaken.
2 AI is overal. Van robotaxi's in China tot Amerikaanse ziekenhuizen, AI maakt nu deel uit van het dagelijks leven.
3 Bedrijven zetten zwaar in op AI, investeringen in de VS bereikten 109 miljard dollar in 2024; 78 procent van de bedrijven gebruikt inmiddels AI, tegenover 55 procent een jaar eerder.
4 VS leidt in aantal modellen, China loopt in op kwaliteit. De VS bouwt de meeste modellen, maar China haalt snel in qua prestaties en domineert in patenten en publicaties.
5 Verantwoorde AI blijft achter. Ondanks een toename in AI-incidenten voeren maar weinig bedrijven formele veiligheidscontroles uit. Overheden houden wel meer toezicht.
6 Wereldwijd groeit het optimisme. Landen zoals China en Indonesië omarmen AI, terwijl er in de VS en Europa meer scepsis blijft bestaan.
7 AI wordt goedkoper en duurzamer. Het draaien van GPT-3.5-niveau AI kost nu 280 keer minder dan in 2022, dankzij betere hardware en open modellen.
8 Overheden grijpen in. Van Canada tot Saoedi-Arabië groeit de publieke AI-investering snel, samen met een golf aan nieuwe regelgeving.
9 Onderwijs breidt uit, maar ongelijkheid blijft. Computeronderwijs groeit vooral in Afrika en Latijns-Amerika, maar toegang en lerarenvoorbereiding verschillen sterk.
10 Industrie domineert grensverleggende AI. 90 procent van de toonaangevende modellen komt uit het bedrijfsleven, al slinkt het verschil in prestaties snel.
11 AI krijgt wetenschappelijke erkenning. Doorbraken in AI leverden twee Nobelprijzen en een Turing Award op.
12 Redeneren blijft lastig. AI blijft zwak op logische taken, wat de betrouwbaarheid in risicovolle toepassingen beperkt.

Voor wie zich afvraagt hoe AI concreet kan worden gebruikt in een organisatie publiceerde NXTLI vrijdag een helder overzicht. Voor wie liever luistert dan leest is er nu ook een Nederlandse podcast over AI en leiderschap.

NFA Podcast afl. 11: Het positieve nieuws dat je miste terwijl de markten instortten

Geen slecht jaar om een podcast over tech en crypto te beginnen

 Nish en ik begonnen met de achtbaanweek in crypto en techaandelen, waarbij Nish uitlegt uit hoe de meme coin-machine Pump.fun vastloopt, terwijl ik griezelverhalen deel uit eerdere crashes, waaronder de dag dat Alexander Klöpping en ik een artikel op 925 begonnen met de kop CEO Broadcom ontslagen en eindigden met de clickbait CEO bouwt seksgrot. Maar het was wel waar. Verder:

* Hoe voormalige OpenAI topmensen miljarden ophalen voor hun AI-startups
* Binance-oprichter CZ gaat Pakistan en Kirgizië adviseren over blockchainadoptie
* Trumps pro-crypto SEC-kandidaat wordt goedgekeurd
* De rechtszaak tussen de SEC en Ripple wordt geschikt
* Europa en China flirten over elektrische auto's als tegenzet tegen de Amerikaanse tarieven
* De Britten zouden als beloning voor Trump weleens met chloorkip kunnen eindigen

De aflevering eindigt met voorspellingen: Ik voorzie een voorzichtige marktherstel, Nish gokt op zijwaarts. Maar beiden blijven we op lange termijn optimistisch en verwachten nog dit jaar een nieuwe hoogste koers voor Bitcoin.

Serie over mislukte startups

The Wall Street Journal startte een serie over startup-mislukkingen. Acht bedrijven, van Theranos tot obscure dotcoms die veel geld ophaalden, snel groeiden en spectaculair instortten. De gemene deler was dat geen van de startups een product had dat werkte. Of geen markt. Of allebei niet. In tijden van AI-hype een nuttige reminder: veel funding staat niet gelijk aan validatie.

Citaat van de week

Filmmaker Quintin Tarantino: "Jouw taak is niet om alles zelf te bouwen, maar om een visie te hebben. De echte magie ontstaat wanneer je getalenteerde mensen inschakelt die jouw tweedimensionale idee tot leven brengen in drie dimensies."

Het zou interessant zijn als de Wall Street Journal ook een serie zou maken over bedrijven die succesvol werden met het volgen van deze aanpak, in plaats van de mannetjesmakerij die we vaak zien in de technologie-wereld.

Abonneren op de speciale NFA Podcast-nieuwsbrief, die je op de hoogte houdt van elke nieuwe aflevering, kan hier via LinkedIn.

Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Blue City Solutions.  

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

Disclaimer Marketing Report: In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

Michiel Frackers: Zuckerberg's rubberen ruggengraat

22-04-2025 | 16:51:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Trump zet vol in op crypto, China verrast opnieuw met AI

10-03-2025 | 12:58:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Is het einde van een zelfstandig OpenAI nabij?

04-03-2025 | 11:38:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Bybit getroffen door hack van 1,46 miljard dollar

24-02-2025 | 11:02:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

De EU gaat 200 miljard euro investeren in AI

17-02-2025 | 09:16:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

Gepubliceerd door: Laura Heerlien

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.